Novel·la


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

El caprici

Autor: Vassa Solomoú Xanthaki
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 18/10/2016
ISBN: 978-84-945648-7-1
Nombre de pàgines: 118


Preu: 14,50 €

Sinopsi

Una parella sense fills decideix d’adoptar-ne un. Passen els anys i aquest noi, en Tzannos, de salut delicada, es casa, ben jove, amb la filla dels servents de la seva família, la Lina. 

Un mal dia a la mare del jove, l’Elisabet, li diagnosti quen un tumor a la matriu. Com que a Grècia no hi troba remei, decideix viatjar fins a Londres i allí consultar els millors especialistes. Se’n va just quan la jove parella ha sabut que espera un fill.

La diagnosi de Londres no deixa lloc al dubte: no hi ha cap tumor a la matriu; malgrat la seva edat ja avançada, l’Elisabet està embarassada.

Mitjançant aquesta història tendra, l’escriptora es proposa reflexionar sobre el sentit de les coses extraordinàries. Precisament perquè respecta la natura, vol subratllar que no s’hi produeixen mai esdeveniments de mal gust: cap mort no surt del sepulcre i torna a viure, no torna a créixer una mà que va ser tallada, una carabassa rodona no esdevé un cap humà, als vells no els surten dents...

Per contra, en múltiples ocasions, la natura és escenari –i els éssers humans en són protagonistes– d’esdeveniments curiosos, capricis, capaços de fer-nos la vida més agradable. La fertilitat sovint n’és la clau de volta, per aquest motiu en la coberta apareix la imatge d’una magrana, símbol de fecunditat.

Biografia de l'autora

Vassa Solomoú Xanthaki va néixer el 1931 a Ambelakia, a la regió de Tessàlia (Grècia).

Va estudiar història, arqueologia i pintura a Atenes. Va treballar uns anys a l’ensenyament mitjà i en programes de treball social. Va ser inhabilitada a l’època de la Dictadura dels Coronels; des de llavors ha ensenyat literatura grega moderna i comparada en diverses institucions del país i a la Universitat de Sant Petersburg.

Dona de conviccions profundes, viu amb una austeritat remarcable. Es mostra gelosa del seu espai exterior i interior i del seu temps, i només freqüenta els amics més pròxims per no perjudicar -diu- la concentració que requereix «l’ofici diví de l’escriptura».

Entre la seva producció destaca El casament (1975), representada al teatre de Tessàlia el 1994. Aquell any també va publicar La carta, premi de l’Associació d’Escriptors en Llengua Grega, i El caprici, premi

de les Lletres Gregues, que ara veu la llum en català. També és remarcable Ciutat estimada, de 1999.

Les seves darreres produccions són La casa de les dues portes (2005), El cognom d’Eva (2011) i un recull de relats sobre Europa, l’euro i la mitologia grega, publicat en primícia en castellà, simultàniament amb aquesta obra, per Gregal.

Notícies d'activitats i de premsa sobre El caprici


15/11/2016
La revista Lo Càntich parla dels llibres de Vassa Solomoú
La revista literària Lo Càntich ha publicat un article de Sílvia Romero en el qual es resumeix l'acte de presentació dels llibres de Vassa Solomoú (El caprici i Europa, el euro y otros mitos) que va tenir lloc el passat 26 d'octubre a la llibreria Claret de Barcelona.

Podeu veure l'article aquí
02/11/2016
Eix diari publica una ressenya d'El caprici
Teresa Costa Gramunt ha publicat a Eix diari, el diari independent del Garraf i l'Alt i el Baix Penedès, una ressenya sobre el llibre de Vassa Solomoú. 

La podeu llegir aquí
26/10/2016
Presentació d'El caprici i d'Europa, el Euro y otros mitos a Barcelona
Vassa Solomoú Xanthaki, autora grega, vindrà especialment des del seu país d'origen per presentar les traduccions al català i al castellà de les seves obres El caprici i Europa, el Euro y otros mitos

L'acte tindrà lloc el dimecres 26 d'octubre a les 19h la Llibreria Claret de Barcelona. Hi intervindran com a ponents la traductora de les dues obres, Montserrat Gallart i la il·lustradora d'Europa, el Euro y otros mitos, Mariona Millà. També els acompanyarà l'escriptora i dissenyadora Teresa Costa-Gramunt.

 

Vassa Solomoú Xanthaki
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788