Història


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

Nivells d'alfabetització i pràctiques culturals en la Catalunya moderna

Autor: Ricard Expósito
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 02/11/2016
ISBN: 978-84-946182-0-8
Nombre de pàgines: 212


Preu: 19,00 €

Sinopsi

Encara és molt gran el nostre desconeixement sobre l’alfabetització o, amb més propietat, els “nivells d’alfabetització” a la Catalunya de l’època moderna (segles XVI-XVIII). Com també l’aprenentatge de les primeres lletres a l’escola i a la llar, a la ciutat i al camp.

Aquesta obra intenta contribuir a millorar aquesta situació historiogràfica al nostre país. Ben entès, aquest llibret és sols una primera aproximació, una crida a investigar uns camps fonamentals per comprendre millor la societat catalana i l’europea del període. Aporta, però, noves fonts i nous mètodes per a una història dels processos alfabetitzadors i de les pràctiques culturals vinculades (com ara la lectura en veu alta).

La Catalunya urbana era habitada per un nombre significatiu de persones alfabetitzades, ja fos per prestigi (social o estamental) o bé per necessitat (de l’ofici o del càrrec). Com també el camp, el qual no era, per descomptat, un “mar d’analfabetisme”. Els governs municipals i l’Església influïren decisivament l’aprenentatge de les primeres lletres i l’esperonaren, com també, és clar, la mateixa societat. Així, l’ensenyament era una necessitat social que, millor o pitjor, era atesa per les autoritats, de grat o per força, amb l’escola com el principal “agent” de l’alfabetització.

Certament, la situació arreu era complexa: un món d’antic règim (i preestadístic) dominat per l’analfabetisme i per l’alfabetització “limitada” i “incompleta”, progressos i regressions dels processos alfabetitzadors, les dificultats de l’ensenyament femení, etcètera, enmig del diàleg o la simbiosi entre l’univers de la impremta i les cultures orals i manuscrites.

Biografia de l'autor

Ricard Expósito i Amagat va néixer a les Planes d’Hostoles el 1983. És llicenciat en Història per la UdG (2006), amb premi extraordinari de la Universitat i Tercer Premi Nacional pel MEC. És doctor en Història Moderna (2014) amb una tesi cum laude sobre els orígens de la premsa a Catalunya, que fou mereixedora del Premi Extraordinari de Doctorat, amb un tribunal presidit per Henry Ettinghausen. També fou el responsable d’elaborar l’inventari de la biblioteca de l’historiador Pierre Vilar i el 2014 va guanyar la darrera beca del Patronat Francesc Eiximenis amb un estudi sobre la llibreria i la impremta dels Bro.

Ha publicat diversos articles científics en revistes com el Butlletí de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, Studia Aurea, i Annals de l’IEG, etc. I també parts de llibres en obres dirigides per Pedro M. Cátedra (Salamanca) o Alexander S. Wilkinson (Dublín – Leiden). És membre de diversos organismes de recerca històrica.

Notícies d'activitats i de premsa sobre Nivells d'alfabetització i pràctiques culturals en la Catalunya moderna


02/01/2018
Janus. Estudios sobre el siglo de oro es fa ressò de l'obra de Ricard Expósito
La revista científica digital Janus va publicar una ressenya sobre Nivells d'alfabetització i pràctiques culturals en la Catalunya moderna, la tesi doctoral de Ricard Expósito sobre els estudis de lectura i recepció de tot tipus d'impresos, especialment, els de caràcter publicitari de la Catalunya moderna i, en concret, dels segles XVI i XVII.
A la ressenya també es destaca el gran interès metodològic i la cura exquisida en el tractament de les fonts i el bon coneixement dels fonaments i interpretació necessaris per aquest tipus d'estudis historiogràfic. 

Podeu descarregar-vos l'arxiu tot seguit.
18/10/2017
El Servei de Biblioteques de Catalunya selecciona dos exemplars de Gregal
A la selecció bibliogràfica del número 111 (octubre 2017) del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya apareixen destacats dos títols de Gregal a la secció de Ciències Socials: El món de l'home o la nostra cultura androcèntrica (pàgina 11) i Nivells d'alfabetització i pràctiques culturals en la Catalunya moderna: (pàgina 15).

Podeu descarregar-vos l'arxiu.

 
07/09/2017
Ricard Expòsito participa al programa En guàrdia!, de Catalunya Ràdio, amb Nivells d'alfabetització
Ricard Expòsit participa, juntament amb l'historiador Josep M. Solé i Sabaté, al programa En guàrdia!, d'Enric Calpena, i emès per Catalunya Ràdio.

Escolteu el programa sencer aquí:
09/06/2017
Presentació de Nivells d'alfabetització i pràctiques culturals a la Catalunya moderna a Olot
L'historiador Ricard Expósito presenta el seu darrer llibre el divendres 9 de juny, a les 19h, a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa. L'autor estarà acompanyat de Xevi Calm, gestor documental. 
21/02/2017
Presentació de Nivells d'alfabetització i pràctiques culturals a la Catalunya moderna: aprendre de llegir, escriure i comptar a les Planes d'Hostoles
Ricard Expósito presenta la seva obra el dimarts 21 de febrer, a les 20h, a la Biblioteca Municipal Maria de Jonquers de les Planes d'Hostoles. A més de l'autor, també intervindran a la presentació el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona, Francesc Ten, l'alcalde del municipi, Eduard Llorà, i l'editor, Jordi Albertí. 

Ricard Expósito
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788