Testimonis


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

Tempus fugit

Autor: Joaquim Pijoan
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 01/12/2016
ISBN: 978-84-946182-5-3
Nombre de pàgines: 264


Preu: 18,50 €

Sinopsi

Joaquim Pijoan es converteix, amb aquesta obra, en un diletant memorialista. Escrit amb la veu pròpia tan característica d’aquest autor, és una crònica que s’inscriu de ple en les literatures del jo. Un soliloqui amb ell mateix que es transforma en la seva literatura tan personal. Els records comencen a primers de setembre de 1952 i acaben el mes de maig de 1959. La voluntat de l’escriptor cristinenc amb aquests records és “fer un gran fresc de la vida d’un poble rural molt pròxim a la Costa Brava d’abans de l’arribada del turisme massiu, i sotmès, en l’aspecte politicosocial, a la dictadura franquista”. Un exercici de memòria d’obsessiva persistència per recordar el temps que ha fugit.

La vall d’Aro i els boscos de la seva infantesa, els paisatges, camps i conreus, vistos amb ulls de nen, amb la mirada tendra i brillant, incisiva i analítica de Pijoan, i les seves conclusions sensacionals. I principalment els personatges,del seu món, ja caduc, que va conèixer a l’escola, als paratges cristinencs i sobretot en l’anomenat Hostal Romanyà, que regentava la seva família, en un poble petit on tothom es coneixia. Amics, coneguts i saludats, citant Josep Pla, un dels seus referents literaris, juntament amb Marcel Pagnol. És el petit olimp dels seus records, que són el testimoni d’una vida.
Xavier C. RibotBiografia de l'autor 

Joaquim Pijoan va néixer a Santa Cristina d’Aro l’any 1948, on va passar tota la seva infantesa i adolescència. Als 14 anys va començar a treballar en el negoci familiar, fins als 27, quan a causa d’una crisi psicòtica, que va resultar crònica, va haver de refer la vida amb altres ocupacions més escaients. Va estudiar Belles Arts a l’escola Llotja de Barcelona, i la pintura es va convertir en la seva renovada raó de ser. Una recaiguda el va portar a l’ofici d’escriure. A partir d’aquell moment, va fer de la pintura i la literatura les crosses per seguir el seu vagareig terrenal. Es va establir al Guinardó barceloní, on ha passat els darrers 30 anys de la seva vida. Com tants pintors d’avui, ha après a fracassar i fracassar, fracassar cada dia millor. En el terreny literari ha publicat cinc llibres: Somni, Premi Documenta 1982; Diari del pintor JP; Sayonara Barcelona, Premi Sant Jordi de novel·la 2006; L’amor a Venècia, i Serrans i jurioles, posant text a uns retrats del pintor Carles Piqueras. I té un extens diari inèdit, Diari d’Skizo.

 

Notícies d'activitats i de premsa sobre Tempus fugit


19/03/2019
Article sobre Tempus fugit a Eix Diari
Teresa Costa-Gramunt ha escrit un molt bon article d'opinió sobre Tempus fugit, l'obra de Joaquim Pijoan publicada per Gregal. 

Si entreu en aquest enllaç, podreu llegir l'article. 
08/02/2019
El diari Ara entrevista Joaquim Pijoan
El diari Ara publica una entrevista a Joaquim Pastells feta pel periodista Josep Pastells. Al llarg de l'entrevista es fa un repàs de la seva trajectòria literària i què el va portar a escriure. 

Podeu llegir l'entrevista aquí
24/08/2017
Xavier Cortadellas ressenya Tempus fugit a El Punt Avui
Amb el títol "Memòria de la Vall", Xavier Cortadellas ressenya a El Punt Avui l'obra de Joaquim Pijoan, Tempus Fugit. 

Segons Cortadellas, "vaig comprar-lo [el llibre] perquè vaig veure que Joaquim Pijoan hi recordava una Vall d'Aro que ja no existeix, just abans de l'arribada del turisme. Convençut com està que 'la nostra època no pot produir cap Proust', llegint com ha llegit Pla, Pijoan té com a model Marcel Pagnol. 'Mai no he confluït amb la cresta de l'onada del meu temps. Sempre he anat à rebours'."

Podeu llegir la ressenya sencera aquí
 
07/04/2017
La Revista del Baix Empordà entrevista a Joaquim Pijoan, autor de Tempus Fugit.
Glòria Jara, de la Revista del Baix Empordà, entrevista a l'autor de Tempus Fugit, Joaquim Pijoan.

En una de les preguntes que formula Jara, Pijoan respon que Tempus Fugit és un recull de records. Són els seus particulars "records d'infantesa". Afegeix que ha escrit la infància que va del setembre de 1952 al maig de 1959.

L'autor esmenta que té una necessita d'escriure per a si mateix, com un pianista que fa exercicis per a ell encara que no tingui cap concert a la vista. No pensa en el lector. La gratificació la troba en l'acte d'escriure.

Llegiu l'entrevista sencera aquí:
04/01/2017
El Punt Avui dedica un article a Tempus Fugit, de Joaquim Pijoan.
Xavier Castillón (El Punt Avui) publica un article dedicat a l'última obra de Joaquim Pijoan, Tempus Fugit.

En diverses vegades, Castillón cita el mateix autor expressant les seves impressions sobre Tempus Fugit i la seva vida com escriptor. En una d'aquestes intervencions Pijoan destaca que ell no té una vida per fer-ne unes memòries, perquè no ha conegut gent important, ni ell ho és. [...] Per això hi ha una barreja d'estils, amb reflexions sobre el passat que lliga amb el present, i tot plegat és una mica caòtic.
 
Podeu accedir a l'article sencer entrant aquí.
03/01/2017
Enric Balaguer, autor de El desert i altres palpitacions del nou segle, parla de Tempus Fugit al seu blog.
L'autor de El desert i altres palpitacions del nou segle, Enric Balaguer, ha dedicat una nova entrada del seu blog a Tempus Fugit, de Joaquim Pijoan.

Balaguer esmenta que Pijoan realitza un exercici autobiogràfic i aborda un grapat d'anys d'infantesa durant la dècada dels cinquanta. 
L'autor comenta també que a l'obra sura un aire que sense ser purament nostàlgic, d'antuvi, impregna el relat de reconstrucció fidel d'un passat i busca indagar els seus trets essencials.

Podeu llegir l'entrada del blog entrant aquí.

 
16/12/2016
Presentació de Tempus Fugit
Presentació de Tempus Fugit el divendres dia 16 a les 19.00h. a la Biblioteca Baldiri Reixac de Santa Cristina d'Aro.
L'acte serà presentat per Xavier Colomer Ribot.
01/12/2016
Presentació de Tempus fugit
Joaquim Pijoan presenta la seva obra a la Biblioteca de Catalunya, el dijous 1 de desembre, a les 19h. L'autor estarà acompanyat del filòleg  Abraham Mohino. A més, l'acte comptarà amb l'acompanyament musical de l'arpe de Rubén Darío.

Joaquim Pijoan
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788