SinopsiFins a la dècada dels setanta, i des de temps immemorials, els hospitals comarcals eren centres de beneficència. Generalment estaven governats per una fundació o un orde religiós. Els seus metges i gran part del personal sanitari hi col·laboraven de forma gratuïta. A canvi, se’ls autoritzava a ingressar i a operar els seus propis pacients en una àrea restringida d’aquestes institucions, que es coneixia com a «zona privada».
La funció de metge de guàrdia d’aquests hospitals, coneguda també com la de «metge intern», gravitava sobre un metge recentment graduat o, fins i tot, sobre un estudiant que cursava el darrer curs de la carrera. L’intern no constava en nòmina i no rebia cap mena de compensació econòmica per part de la institució. Treballava per l’interès de practicar el que seria el seu nou ofici. Els únics ingressos monetaris que percebia eren les ocasionals propines que rebia dels facultatius del centre com a gratificació per haver-los ajudat en les seves intervencions quirúrgiques. Només les de l’àrea privada, naturalment.
Aquest llibre explica un seguit d’experiències, algunes còmiques, altres dramàtiques, que va viure l’autor durant el primer any de metge de guàrdia en un d’aquests hospitals comarcals.
Biografia de l'autorJordi Carbonell i Roure va néixer a Mataró el 1946, ciutat on ha treballat de cirurgià durant quaranta anys. Carbonell va combinar els seus estudis de medicina amb la llicenciatura en Filosofia i Lletres.
Els secrets inconfessables d’un metge intern és el tercer llibre que publica. El primer,
El temporal de les faves (2011) és una novel·la històrica ambientada a la ciutat de Mataró durant els segles XVII i XVIII, uns anys en què aquesta vila va esdevenir el segon nucli comercial de Catalunya. El segon llibre,
Quan cremàvem les fàbriques (2014), és una altra novel·la històrica. En aquest cas, ambientada al Mataró de mitjan segle XIX.
El llibre que teniu a les mans,
Els secrets inconfessables d’un metge intern, com els altres dos, també transcorre a la capital del Maresme, concretament a l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena durant els darrers anys de la dictadura franquista. És un recull d’anècdotes, ensurts, ficades de pota, errades, pors i, fins i tot, presumptes il·legalitats que va viure l’autor durant el seu primer any en la pràctica de la medicina.