Novel·la


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

La mestra

Autor: Rosa Maria Pascual i Sellent
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 29/05/2017
ISBN: 978-84-17082-13-0
Nombre de pàgines: 398


Preu: 20,00 €

Sinopsi
Novel·la de caire biogràfic inspirada en la mare de l’autora.

El llibre gira a l’entorn de l’Harmonia, una dona que, acabada de diplomar, inicia la seva carrera docent a Argençola durant la dècada dels 40. La trama es construeix hàbilment a partir de petits episodis aleatoris de la seva vida relatats, ara per ella mateixa, ara pels personatges que li són propers.

L’argument s’organitza en blocs seqüenciats cronològicament a partir de les destinacions que l’Harmonia té al llarg de la seva carrera professional. És un llibre que es fa més i més entranyable a mesura que avancen els capítols (episodis, hauria de dir), i que complaurà enormement, sobretot, una certa franja de lectors, pels records que els evocarà.

Un llibre que té el gran mèrit d’establir ponts entre la biografia personal i la compartida, aquella que nodreix l’imaginari col·lectiu d’una generació marcada per la postguerra. Un homenatge als mestres i, sobretot, a les mestres que van saber mantenir i encomanar el somriure als seus alumnes enmig de la grisor i la repressió.
 


Biografia
Rosa Maria Pascual és veïna de Cardedeu. Ha treballat de mestra durant trenta anys i ara està jubilada, però és la responsable del taller d’escriptura TeC–CA i de clubs de lectura on promou tertúlies literàries. Forma part del GEM, Grup d’Escriptors del Montseny, amb qui ha editat Montseny Màgic.

Ha elaborat llibres pedagògics que s’han publicat per aprendre jugant, com els de les col·leccions Pensem i Comptem, o Les lletres amagades, en la seva versió al castellà Letras con disfraz. En obra narrativa és autora de Tardor Roja; Un mar de boires, Premi Jalpí i Julià; Bell-lloc i altres contes de mestres i On vas, Irina?, finalista del Premi de Novel·la Històrica Gregal 2013. També ho és d’En Jordi i el drac, un conte infantil, i d’El racó dels Desitjos, una peça teatral. On vas, Irina? ha estat publicada en castellà per l’editorial Muñoz Moya.

La mestra. Amb el somriure als llavis s’inspira en la biografia La meva mare, la meva mestra, obra distingida per un jurat popular de la Roca del Vallès i finalista del premi de Memòria Històrica Romà Planas i Miró el 2013.

Notícies d'activitats i de premsa sobre La mestra


13/04/2019
Presentació de La mestra a Santa Maria de Palautordera
Rosa Maria Pascual presenta La mestra a Santa Maria de Palautordera el dissabte 13 d'abril a les 18 h. L'acte serà a la sala de plens de l'Ajuntament i hi intervindran Marisol Garcia, regidora d'Ensenyament, i Teresa Sagrera, escriptora i mestra. A més, també hi haurà l'actuació musical de la Tec-Ca.
06/04/2019
Presentació de La mestra a Sant Feliu de Guíxols
Rosa Maria Pascual presenta La mestra a la Casa Irla de Sant Feliu de Guíxols el dissabte 6 d'abril a les 7 del vespre. Ho farà acompanyada d'Isabel Masjoan, mestra i alumna de la protagonosta, i també hi haurà l'actuació musical de Clàudia Cabero. 
01/04/2019
RodaMots destaca La mestra
El portal de difusió de llengua i expressió en català ha fet ús d'un fragment del llibre La mestra, de Rosa Maria Pascual, per exemplificar l'expressió 'saber greu'. 

Podeu llegir la notícia en aquest enllaç
08/01/2019
Rosa Maria Pascual parla de les seves obres a Ràdio 4
El programa Club Dante de Ràdio 4 conversa amb Marta Tàpias i Rosa Maria Pascual sobre grups amateurs d'escriptura. Elles formen part del Grup d'escriptors del Montseny. L'autora de Gregal aprofita l'ocasió per parlar de les obres que ha publicat amb l'editorial: La mestra i On vas, Irina?

Si entreu en aquest enllaç, podreu escoltar la intervenció de l'escriptora.
10/12/2018
Entrevista a Rosa Maria Pascual a Ràdio Premià
Rosa Maria Pascual va ser convidada a Ràdio Premià per parlar de la seva novel·la, La mestra, el dia que presentava l'obra a la població. L'autora explica el motiu pel qual va escriure aquest llibre i fa un repàs de la vida de mestra de la seva mare, la protagonista.

Podeu escoltar l'entrevista si entreu en aquest enllaç.
29/11/2018
Presentació de La mestra a Premià de Mar
La Biblioteca Municipal Martí Rosselló Lloveras acollirà la presentació de La mestra, de Rosa Maria Pascual. En l'acte, que serà el dia 29 de novembre a les 7 de la tarda, hi intervindran l'escriptor i director de cinema David Grau i Maribel Masjoan, mestra i alumna de la protagonista del llibre.
24/06/2018
Presentació de La mestra a Talamanca
Rosa Maria Pascual presenta La mestra a Talamanca. L'acte serà el 24 de juny a les 7 de la tarda a l'església de Santa Maria de Talamanca. A part de l'autora, hi intervindran Isabel Masjoan, mestra, i Josep Tarín, alcalde del poble.
18/05/2018
Presentació de La mestra a Argentona
Rosa Maria Pascual presenta La mestra a la Biblioteca d'Argentona el 18 de maig a les 7 de la tarda. Ho farà acompanyada d'Emília Illamola, com a dinamitzadora, i Isabel Masjoan, mestra i alumna de la protagonista.
15/03/2018
Presentació de La mestra a Sentmenat
La presentació de La mestra, de Rosa M. Pascual, a Sentmenat serà el 15 de març a les 7 de la tarda a la biblioteca del poble. A l'acte, hi intervindran l'autora, Núria Ribas (directora de la biblioteca), Montserrat Rueda (alcaldessa) i Isabel Masjoan (mestra i alumna de la protagonista). A més, hi haurà la interpretació musical de Clàudia Cabero.
25/10/2017
Ràdio Mataró entrevista Rosa Maria Pascual
L'autora de La mestra és entrevistada al programa "El somni del minotaure" de Ràdio Mataró. Rosa Maria Pascual s'ha basat en la història personal de la seva mare durant els seus anys com a mestra per diferents poblacions de Catalunya. L'autora destaca que s'ha fixat molt en tots aquests pobles i indrets recorreguts al llarg de la novel·la, de la mateixa manera que ha estat molt atenta a tots els comentaris de persones que la coneixien per fer-ne un bon retrat literari.

Podeu escoltar l'entrevista a partir del minut 8:15 aquí.
04/10/2017
Catalunya Cristiana recomana La mestra
La mestra, de Rosa Maria Pascual, és una de les recomanacions d'aquesta setmana a Catalunya Cristiana. La novel·la ha estat ressenyada tant a l'edició en català com en castellà del diari. 

Podeu descarregar-vos els arxius.
21/09/2017
Rosa Maria Pascual és entrevistada a Ràdio Vilamajor.
Després de la mort de la seva mare, Rosa Maria Pascual té la necessitat de recuperar tota la seva trajectòria professional com a mestra de moltes poblacions de Catalunya. Així doncs, li sorgeix la idea d'escriure una novel·la, La mestra, que té com a protagonista la seva mare (Harmonia a la novel·la) amb l'objectiu d'homenatjar els i les docents durant la postguerra.
En aquesta mateixa entrevista, l'autora també ens parla d'On vas, Irina?, una novel·la que deixa entreveure els greuges de Txernòbil, que encara són tan presents.
La Rosa Maria, a més, aprofita per recomanar Nou pisos d'un replà, de Jordi Sedó.

Podeu escoltar la Rosa Maria a partir del minut 32 d'aquest enllaç.
09/09/2017
Presentació de La mestra a Llinars del Vallès
Rosa Maria Pascual presentarà la seva darrera novel·la el dissabte 9 de setembre, a les 17h, a la Biblioteca de Llinars del Vallès. L'autora estarà acompanyada de Martí Pujol, alcalde de Llinars del Vallès; Esteve Pujol, lingüista i pedagog, i Isabel Masjuan, mestra i alumna de la protagonista.

La mestra és una novel·la biogràfica que homenatja les mestres que van saber mantenir i encomanar el somriure als seus alumnes enmig de la grisor i la repressió de la postguerra.
06/09/2017
Ràdio Granollers entrevista Rosa Maria Pascual
Amb motiu de la publicació de la novel·la biogràfica La mestra, l'autora explica al programa El tema del dia què hi ha darrere l'obra. El llibre està inspirat directament en la figura de la seva mare, una mestra que va ser destinada a diversos pobles rurals durant la postguerra, indrets que també són protagonistes de l'obra. 

Per escoltar l'entrevista podeu clicar aquí o en el l'arxiu adjunt a aquesta notícia. 
05/09/2017
Presentació de La mestra a Barcelona
Rosa Maria Pascual presentarà la seva darrera novel·la el dimarts 5 de setembre, a les 19h, a la Llibreria Claret de Barcelona. L'autora estarà acompanyada de la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Núria Balada, de l'escriptora i poeta Marta Pérez i Sierra i de la mestra i alumna de la protagonista, Isabel Masjuan. Durant l'acte gaudirem de l'apunt musical a càrrec de Clàudia Cabero.

La mestra és una novel·la biogràfica que homenatja les mestres que van saber mantenir i encomanar el somriure als seus alumnes enmig de la grisor i la repressió de la postguerra.
05/07/2017
El blog literari Cazarabet entrevista Rosa Maria Pascual, autora de La mestra.
El blog Cazarabet ha concedit una entrevista a l'escriptora Rosa Maria Pascual amb motiu de la publicació del seu últim llibre: La mestra.

Pascual comenta que la trama es construeix a partir de petits episodis aleatoris de la seva vida relatats, ara per ella mateixa, ara pels personatges que li són propers: la seva Griselda, la iaia Dolors (la mare), en Pau (el seu home), l'avi Jordi de cal Rosari (el pare), la tieta Pepeta dels gats, la padrina Angelona... Familiars de la protagonista als quals s'afegeixen també, amics, alumnes i, fins i tot, un rodamón.

Accediu a l'entrevista aquí.
04/07/2017
Rosa Maria Pascual és entrevistada a Ràdio Estel
L'autora de La mestra, Rosa Maria Pascual, ha estat entrevistada per Ràdio Estel.

Rosa Maria comenta que va créixer anant de poble rural en poble rural i quan arribaven no hi havia telèfon, ni llum, ni aigua i la seva mare tanmateix feia el paper d'alcalde com el d'infermera.

Podeu escoltar l'entrevista a partir del minut 49 en el següent enllaç.
23/06/2017
Racó Català recomana La mestra.
Racó Català recomana la lectura de l'última novel·la de Rosa Maria Pascual, La mestra.

Llegiu la recomanació aquí.
16/06/2017
El Nas, el periòdic mensual de Cardedeu, parla de l'obra de Rosa Maria Pascual. 
A la presentació de La mestra a Cardedeu, poble on viu Rosa M. Pascual, hi va assistir molta gent, ja que l'autora és una persona molt coneguda al poble gràcies a la seva vinculació i col·laboracions diverses en el món literari. 

Podeu llegir la notícia aquí.
15/06/2017
A l'AraVallès parlen de dues obres publicades per autos vallesans: Nou pisos d'un replà (Jordi Sedó) i La mestra (Rosa M. Pascual).

 

El diari es fa ressò de la presentació de Nou pisos d'un replà, de Jordi Sedó, que va tenir lloc ahir a la Garriga. Es parla de l'obra i també fa un repàs de la vida de Sedó com a escriptor.
A més, també es destaca la publicació de La mestra, de Rosa Maria Pascual, autora vallesana que homenatja els i les mestres que durant la postguerra van saber mantenir l'optimisme.

Podeu llegir la notícia en aquest enllaç.
09/06/2017
El 9 Nou (edició del Vallès), que va ser present a la presentació de La mestra, fa una crònica de l'acte que se celebrà el 29 de maig.
La mestra, de Rosa Maria Pascual, és una mescla entre realitat i ficció que pretén homenatjar la tasca dels mestres i ressaltar la importància de l'educació que, com va dir Esteve Pujol a l'acte, "és una eina per millorar la humanitat."

Podeu llegir la notícia sencera a l'arxiu adjunt.
06/06/2017
Ràdio Televisió Cardedeu fa un reportatge de La mestra. Amb el somriure els llavis, de Rosa Maria Pascual.
L'autora de Cardedeu publica La mestra, una obra que va saltant entre dues realitats: la biografia personal de la protagonista de l'obra i el record d'una generació marcada per la postguerra.

Si voleu veure el reportatge sencer, podeu entrar aquí.
29/05/2017
Presentació de La mestra a Cardedeu
Rosa Maria Pascual presentarà la seva darrera novel·la el dilluns 29 de maig de 2017, a les 19h, a l'Ajuntament de Cardedeu. L'autora estarà acompanyada d'Enric Olivé, alcalde de Cardedeu; Esteve Pujol, lingüista i pedagog i Isabel Masjuan, mestra i alumna de la protagonista.

Rosa Maria Pascual i Sellent

SORTEIG


Exemplars premiats:
125, 159, 167, 230, 307 i 450.
 
Si disposeu d'un d'aquests exemplars, envieu a info@gregal.cat una foto de la pàgina on hi ha la numeració i el títol del llibre que voleu rebre d'obsequi, i una altra foto de vosaltres amb el llibre premiat.
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788