Assaig


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

El món de l'home, o la nostra cultura androcèntrica

Autor: Charlotte Perkins Gilman
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1


Traductor: Maite Coll Mariné

Data de publicació: 05/06/2017
ISBN: 978-84-17082-14-7
Nombre de pàgines: 184


Preu: 16,00 €

Una obra pionera del feminisme, publicada el 1911. L’autora hi denuncia les arrels del masclisme i hi defensa una feminitat lliure.

SINOPSI
En aquest assaig sociològic, publicat el 1911, Charlotte P. Gilman, a partir de les idees de Lester F. Ward, construeix la seva crítica a la cultura androcèntrica. Segons l’autora, l’androcentrisme ha alterat els rols vertaders de dones i homes i aquest fet ha perjudicat i alentit el desenvolupament correcte de la humanitat. Així, la dominació masculina i la submissió de la dona, propagades per una cultura centrada en la masculinitat, han perjudicat dones, homes i infants.

En cada capítol d’aquest llibre, Gilman analitza un aspecte social diferent com ara l’educació, l’economia, la religió, la justícia, els esports o la literatura. S’hi estudien els canvis que han provocat els efectes de l’excessiva influència masculina en cadascun d’aquests àmbits i com aquests han allunyat homes i dones de les seves funcions veritables.

El llibre que teniu a les mans és un clar manifest per a la igualtat i una denúncia al greuge que ha causat una cultura que privilegia un sexe i en discrimina l’altre. Tanmateix, és alhora un vot de confiança en la humanitat a fi que construeixi una societat més justa; però, per a això, cal una feminitat més lliure.


BIOGRAFIA
Charlotte Perkins Gilman (1860-1935) és una de les teòriques i activistes feministes americanes més importants de finals del XIX i començaments del XX. Va cultivar el conte, la novel·la, la poesia, l’assaig i el teatre. La seva obra fou molt extensa. A més, des de 1909 fins a 1916, va escriure i editar The Forerunner, una revista que li va servir de plataforma de divulgació de la seva ideologia. Tant pel seu estil de vida com pel seu pensament, Gilman ha estat un referent per a les generacions feministes posteriors.

Traduïdes al català, trobem dues de les seves obres de ficció més conegudes: El paper de paret groc (1892), un conte de denúncia sobre la condició de submissió de les dones, i Terra d’elles (1915), una novel·la on descriu un model utòpic de societat integrada únicament per dones.

Gilman, però, també va escriure grans obres assagístiques i militants. Entre elles cal destacar Women and Economics (1898) i The Home: Its Work and Influence (1903) i, molt especialment, El món de l’home, o la nostra cultura androcèntrica, disponible ara per primera vegada en català. En totes elles, defensa l’emancipació econòmica i laboral de les dones.

Notícies d'activitats i de premsa sobre El món de l'home, o la nostra cultura androcèntrica


26/10/2017
Presentació d'El món de l'home o la nostra cultura androcèntrica a València
El món de l'home, de Charlotte Perkins Gilman, arriba a València. La presentació serà a càrrec de Carme Manuel, directora de la Biblioteca Javier Coy d'Estudis Nord-americans (PUV), i Empar Barranco, traductora i especialista en literatura nord-americana. L'acte serà el 26 d'octubre a les 19 h a la Llibreria Fan Set.
18/10/2017
El Servei de Biblioteques de Catalunya selecciona dos exemplars de Gregal
A la selecció bibliogràfica del número 111 (octubre 2017) del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya apareixen destacats dos títols de Gregal a la secció de Ciències Socials: El món de l'home o la nostra cultura androcèntrica (pàgina 11) i Nivells d'alfabetització i pràctiques culturals en la Catalunya moderna: (pàgina 15).

Podeu descarregar-vos l'arxiu.

 
19/07/2017
Ressenya i entrevista de Rodrigo Andrés, prologuista de El món de l'home.
Terra Veu ressenya El món de l'home, de Charlotte P. Gilman.

A l'article s'esmenta que el llibre és un clar manifest per a la igualtat i una denúncia al greuge que ha causat una cultura que privilegia un sexe i en discrimina l'altre. Tanmateix, és alhora un vot de confiança en la humanitat a fi que construeixi una societat més justa; però, per a això, cal una feminitat més lliure.

A la mateixa notícia, els llibreters de Cazarabet entrevisten Rodrigo Andés, prologuista de El món de l'home.

Andrés confessa que és necessari llegir El món de l'home, ja que ens fa veure que el masclisme no és un horror que afecta aquesta o aquella parcel·la concreta de la meva vida o la teva, sinó que és una praxis sistemàtica i sistematitzada que funciona com una xarxa sobre la qual organitzem les nostres cultures, amb la qual cosa afecta cada una de les nostres expressions educatives i culturals que es veurà reflectida tant en l'àmbit laboral com en l'esbarjo i en la vida privada.

Llegiu la notícia i l'entrevista aquí.
05/07/2017
CataloniaToday es fa ressò de la publicació de El món de l'home.
CataloniaToday publica una notícia on destaca l'aparició per primera vegada en català del manifest feminista El món de l'home, o la nostra cultura androcèntrica, de Charlotte P. Gilman.

Podeu accedir a la notícia aquí
29/06/2017
Presentació d'El món de l'home a Barcelona
El dijous 29 de juny tindrà lloc la presentació d'El món de l'home, de Charlotte Perkins Gilman, a la Biblioteca Francesca Bonnemaison de Barcelona (19h). A l'acte hi intervindran la directora general d’Igualtat a la Generalitat de Catalunya, ​Mireia Mata; el prologuista de l’obra i professor de la UB especialitzat en gènere, Rodrigo Andrés; i la traductora, Maite Coll Mariné. 

El món de l'home és una obra pionera del feminisme, publicada el 1911. L’autora hi denuncia les arrels del masclisme i hi defensa una feminitat lliure.
28/06/2017
El Punt Avui publica un reportatge sobre Charlotte Perkins Gilman i destaca El món de l'home o la nostra cultura androcèntrica.
Gilman va ser una de les grans activistes feministes a finals del segle XIX i inicis del XX, moment en què la societat estava dominada pels homes. L'escriptora va deixar un llegat molt extens d'obres, entre les quals destaca El món de l'home o la nostra cultura androcèntrica, que per primera vegada es pot trobar traduïda al català.

Podeu llegir l'article sencer de Valèria Gaillard en aquest enllaç.
20/06/2017
La Direcció General de Política Lingüística dona a conèixer El món de l'home o la nostra cultura androcèntrica.
Per primera vegada es pot trobar traduïda al català una de les obres pioneres del feminisme escrita per Charlotte Perkins Gilman el 1911. L'autora hi denuncia les arrels del masclisme i defensa una feminitat lliure.

Entreu a l'enllaç per llegir la notícia.
20/06/2017
Esquerra Republicana de Catalunya es fa ressò de la presentació d'El món de l'home, o la nostra cultura androcèntrica.
Mireia Mata, directora general d'Igualtat de Catalunya i Vicesecretària General de Dones, Entorn i Gestió del Coneixement d'ERC, serà una de les ponents de l'acte que se celebrarà el dia 29 de juny a les 19 h a la Biblioteca F. Bonnemaison. 

Podeu llegir la notícia aquí.

Charlotte Perkins Gilman

SORTEIG


Exemplars premiats:
4, 25, 147, 248, 339 i 403. 

Si disposeu d'un d'aquests exemplars, envieu a info@gregal.cat una foto de la pàgina on hi ha la numeració i el títol del llibre que voleu rebre d'obsequi, i una altra foto de vosaltres amb el llibre premiat.
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788