Contes i relats


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

L'illa, el far, el vent

Autor: Josep Manuel Vidal-Illanes
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 26/06/2017
ISBN: 978-84-17082-18-5
Nombre de pàgines: 120


Preu: 14,00 €

SINOPSI

L’obra està formada per una sèrie de vint relats i dos epílegs precedits cadascun d’ells per frases de diferents autors. El conjunt presenta el testimoni social d’històries quotidianes (o no tant) de la crisi o les crisis personals derivades de la fractura social, dels oblidats, de personatges peculiars, de maníacs, de marginats, de pares, de mares, d’infants, de records, de desesperança, d’esperança.

És un retrat col·lectiu de vocació universal, majorment emmarcat en la dècada que ens ha tocat viure, però amb un rerefons intemporal, que tracta de les petites coses que acaben magnificades per una decisió o per un gir en l’esdevenir. Les vides anònimes són així, fins que un dia s’obren pas a les pàgines de successos...
 

BIOGRAFIA

Josep Manuel Vidal-Illanes és el nom de ploma de l’escriptor, advocat i docent Josep Manuel Gómez González, nascut a Maó el 1961.

Com a narrador, és autor de desenes de relats i narracions en format de novel·la curta. Entre les seves obres publicades, destaquen Entre niguls canviants; Els sorolls, la nit, el veí; Tren equivocat; Bumerang i Humitat als ossos, totes elles publicades a la revista de relats de ficció La lluna en un cove. També ha publicat la narració de sèrie negra «Fugida» al volum Lluna Negra, juntament amb Peer Yerømssom i Dora Muñoz (2013).

Altrament, Júlia i la xarxa va ser seleccionada pel jurat del Premi Joaquim Ruyra de narrativa, als IIL Premis Recvll de l’any 2012 i ha estat editada en paper i e-book el 2014.

Docent en diferents tallers de narrativa, publica articles i relats en format digital en revistes i premsa alternativa i és col·laborador de la revista literària Doll de tinta. Després de viure dues dècades a Barcelona, actualment resideix a Palma.

 
Segueix aquest llibre

Notícies d'activitats i de premsa sobre L'illa, el far, el vent


04/01/2019
El blog Esgarrinxades utòpiques es fa ressò de L'illa, el far, el vent
Jordi Romeu, conductor del videoblog Esgarrinxades utòpiques, parla de L'illa, el far, el vent en el blog. Destaca l'habilitat de Josep Manuel Vidal-Illanes d'escriure en segona persona, un recurs que ha d'estar molt ben emprat perquè el text sigui versemblant. 

Si entreu aquí, podreu veure el videoblog.
04/12/2018
IB3 Ràdio entrevista Josep Manuel Vidal-Illanes
Josep Manuel Vidal-Illanes és entrevistat al programa Al Dia d'IB3 Ràdio. L'autor de L'illa, el far, el vent parla de la seva trajectòria literària i de com va començar a escriure narrativa després d'intentar entrar al món de la poesia. 

Podeu escoltar l'entrevista si entreu en aquest enllaç.
21/11/2018
El Diario de Mallorca es fa ressò de L'illa, el far, el vent
En un article sobre la Setmana del Llibre en Català a Mallorca es fa ressò del llibre de contes i relats de Josep-Manuel Vidal-Illanes, L'illa, el far, el vent, que es va presentar aquell cap de setmana. 

Si entreu en aquest enllaç, podreu llegir la notícia. I si entreu aquí, podreu veure la programació sencera de la Setmana.
05/10/2018
El blog Eclèctia es fa ressò de L'illa, el far, el vent
El blog Eclèctia, sobre literatura, es fa ressò del llibre de contes i relats de Josep Manuel Vidal-Illanes, L'illa, el far, el vent, La publicació recull alguns dels comentaris d'articles que s'han fet sobre el llibre publicats a diferents diaris i mitjans.

Podeu llegir l'entrada al blog en aquest enllaç.
13/04/2018
Cadena Ser de Menorca entrevista Josep Manuel Vidal-Illanes
L'autor de L'illa, el far, el vent és entrevistat a Cadena Ser de Menorca amb motiu de la presentació del 13 d'abril a Maó, la seva ciutat natal. 
Vidal-Illanes explica que es va inspirar en diversos retalls de notícies que parlaven sobre situacions de persones que vivien al marge de la societat i que es trobaven en un moment complicat de la seva vida. fil conductor
Pel que fa al títol, l'illa representa situacions marginals, el far és el punt de llum que sempre podem trobar i el vent simbolitza l'acció de neteja, el nostre aliat davant d'una situació determinada. 

Si entreu en aquest enllaç, podeu escoltar l'entrevista a partir del minut 7.
13/04/2018
Presentació de L'illa, el far, el vent a Maó
El dia 13 d'abril es presenta el recull de contes i relats de Josep Manuel Vidal-Illanes, L'illa, el far, el vent, a la llibreria Sa Catòlica de Maó. L'autor estarà acompanyat de Josep Masanés (escriptor) i de la clarinetista Georgina Masanés.
12/04/2018
El programa 'Nura' d'IB3 Ràdio entrevista Josep Manuel Vidal-Illanes
L'illa, el far, el vent es presenta el divendres 13 d'abril a la llibreria Sa Catòlica de Maó. Abans de l'entrevista, l'autor explica la provinença del seu nom de ploma, Josep Manuel Vidal-Illanes: per escriure va decidir recuperar el llinatge de les seves àvies que es deien Vidal i Illanes de cognom.
Josep Manuel explica que ell se sent molt còmode amb el gènere dels relats, ja que creu que tenen un rerefons literari molt potent. 

Podeu escoltar l'entrevista si entreu en aquest enllaç.
 
16/03/2018
La Revista de Girona destaca alguns títols de Gregal
El número 307 de la Revista de Girona destaca algunes obres de Gregal a la seva secció de novetats literàries. Apareixen citades: Nanuc (Jordi Ortiz), Rendició a la neu (Agustí Segarra), El jardí de les delícies i L'illa, el far el vent (Josep Manuel Vida-lIllanes). A més, destaca especialment "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (A. Gonzàlez i Vilalta, E. Ucelay-Da Cal i P. Garcia-Planas).

Us podeu descarregar la notícia tot seguit.
24/01/2018
L'AELC celebra el seu 40è aniversari a Palma
Pau Faner i Josep Manuel Vidal-Illanes van assistir a l'acte de celebració dels 40 anys de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i l'Any Llompart a Palma.
A la lectura de poemes de Josep Maria Llompart -que va ser president de l'AELC- hi van participar una vintena d'escriptors de les illes i representants de les institucions i el món cultural.
A l'acte van homenatjar autors com Pau Faner i Gabriel Janer i Manila per la seva activitat i lluita a favor de la dignitat del sector.

L'acte va ser notícia a IB3 Televisió (podeu clicar aquí) i al diari Ara (podeu descarregar-vos l'arxiu tot seguit). 
19/01/2018
Dos llibres de Gregal entre els llibres més venuts a Palma
El Diario de Mallorca cada setmana publica una llista amb els llibres més venuts a les llibreries de Palma. L'illa, el far, el vent i Quan el cel es torna roig figuren entre els deu primers de la segona setmana de l'any a la Llibreria Lluna.

Podeu veure la noticia a l'arxiu següent.el rànquing descarregant-vos l'arxiu següent.
14/12/2017
Tertúlia i club de lectura de L'illa, el far, el vent a Palma
Josep Manuel Vidal-Illanes participa en una tertúlia i club de lectura organitzats per la Llibreria Lluna de Palma. L'activitat es realizarà el dia 14 de desembre a les 7 de la tarda a la llibreria i Rosa Bonnin, guia literària, acompanyarà l'autor.
06/12/2017
L'illa, el far, el vent és un dels llibres més venuts a Mallorca
Fa unes setmanes el llibre de contes i relats, L'illa, el far, el vent, de Josep Manuel Vidal-Illanes va ser un dels llibres més venuts a Llibres Colom, concretament, ocupa la segona posició. La notícia surt destaca al Diario de Mallorca.
14/11/2017
Ara Balears ressenya L'illa, el far, el vent
Miquel Àngel Llauger fa una bona crítica de l'obra de Josep Manuel Vidal-Illanes. A banda de parlar-nos del contingut dels vint-i-dos relats, que giren a l'entorn de persones desfavorides i marginades per la societat, Llauger destaca l'estil literari de l'autor, que utilitza d'una manera arriscada però molt encertada la segona persona a l'hora de construir els diferents relats, un recurs que dota de proximitat i calidesa les històries contades.

Podeu llegir la ressenya tot seguit.
07/11/2017
Josep Manuel Vidal-Illanes va participar a la Setmana del Llibre en Català a Palma
L'autor de ses Illes va participar en un vermut literari a Palma. La seva obra, L'illa, el far, el vent, és una de les obres destacades al diari Última Hora

Podeu descarregar-vos el document tot seguit per llegir la notícia.
05/11/2017
Vermut literari i taula rodona de L'illa, el far, el vent i les realitats esvaïdes
Diumenge 5 de novembre a la 1 del migdia Josep Manuel Vidal-Illanes participa en una taula rodona a la Setmana del Llibre en Català a Palma de Mallorca per parlar sobre la seva última obra, L'illa, el far, el vent i les realitats esvaïdes. Ho farà acompanyat de Clara Ferrer, periodista de cultura del diari Última Hora; Lena Serra, professora de llengua catalana i literatura, i Miquel Àngel Llauger, escriptor, traductor i crític literari. 
25/09/2017
El Setmanari El Iris ressenya L'illa, el far, el vent.
Eduard Riudedavets defineix l'obra de l'autor menorquí com un llibre d'imatges i sentiments, "on les imatges desvetllen sentiments i els sentiments es tradueixen en poderoses imatges". Una obra, per a ell, "imprescindible" en què Vidal-Illanes ha sabut transmetre a la perfecció la vida solitària i desoladora de les persones marginades.

Podeu descarregar-vos l'article tot seguit.
09/09/2017
Signatures de L'illa, el far, el vent a La Setmana del Llibre en Català.
Dins del marc de La Setmana del Llibre en Català, que es celebra a l'Avinguda de la Catedral de Barcelona, l'autor Josep Manuel Vidal-Illanes signarà L'illa, el far, el vent, el dissabte 9 de setembre, a les 19h, a la caseta d'Editorial Gregal (n. 50). 
07/09/2017
Presentació L'illa, el far, el vent, de J.M. Vidal-Illanes, a Barcelona.
J.M. Vidal-Illanes presentarà el dijous 7 de setembre l'últim llibre de contes i relats, L'illa, el far, el vent, a la Llibreria Claret, de Barcelona.
A l'acte hi intervindrà la crítica literària Maria Nunes i el mateix autor.
30/08/2017
Diari de Tarragona ressenya L'illa, el far, el vent.
A. Coll Gilabert, del Diari de Tarragona, ressenya l'últim llibre de J.M. Vidal-Illanes, L'illa, el far, el vent.

A la recomanació, Gilabert destaca la cuidada narració que es fa de les circumstàncies en les quals es troben els personatges i arriba a comprar Vidal-Illanes amb Txékhov pel contingut dels seus relats.

Llegiu la ressenya aquí.
31/07/2017
Recull de premsa (del 24 al 30 de juliol)
Aquesta setmana trobareu notícies de:
  • Blanes vist de prop.
  • L'illa, el far, el vent.

Podeu llegir el recull de premsa aquí: 
27/07/2017
Ara Balears es fa ressò de la presentació de L'illa, el far, el vent.
La presentació que es fa avui a Vilafranca de Bonany (Mallorca) de L'illa, el far, el vent és una de les propostes culturals que destaca el diari. L'acte, que prendrà forma de debat arran de la temàtica que es desenvolupa al llibre, comptarà amb Josep Manuel Vidal-Illanes, Antoni Riera, Catalina Bover i Cati Eva Canyellas.

A través d'aquest enllaç podeu llegir la notícia.
27/07/2017
Presentació de L'illa, el far, el vent a Vilafranca de Bonany
Josep Manuel Vidal-Illanes presenta la seva darrera obra el dijous 27 de juliol, a les 21h, al Pati de la Rectoria de Vilafranca de Bonany, Mallorca. El llibre es presentarà en una taula rodona titulada "Dels retalls de diaris als relats narratius", en la qual hi intervindran Antoni Riera Vives, periodista, llicenciat en Filologia Catalana i professor de secundària; Catalina Bover, mestra i vilafranquera; Cati Eva Canyellas "Sollerica", glosadora, i J. M. Vidal-Illanes, l'autor.
19/07/2017
L'Ajuntament de Vilafranca de Bonany fa difusió de la presentació de L'illa, el far, el vent que se celebrarà la setmana vinent.
L'obra de Josep Manuel Vidal-Illanes forma part de la programació de les Festes de la Beata de Vilafranca de Bonany, una activitat que organitza el Club de Lectura del poble.

Podeu veure més detalls de la presentació aquí.
13/07/2017
L'illa, el far, el vent: la nova obra de narrativa breu de Josep Manuel Vidal-Illanes. El diari l'Última Hora ens en fa cinc cèntims.
Escriptors de la talla de Hemingway, Carver, Roberto Bolaño, Salinger, Lorrie Moore o Juan Rulfo han estat alguns dels referents de Vidal-Illanes a l'hora d'elaborar L'illa, el far, el vent

Tot seguit, us podeu descarregar l'arxiu.
13/07/2017
Josep Manuel Vidal-Illanes, autor de L'illa, el far, el vent, és notícia al Diario de Menorca, l'illa d'on ell prové.
L'autor menorquí presenta vint relats curts de ficció "a l'estil Hemingway" -que certament poden ser molt reals- en els quals mostra la vida de persones víctimes d'una crisi social o personal que les ha apartat de la societat. 

Podeu descarregar-vos l'arxiu per llegir el reportatge sencer.
 
12/07/2017
El diari Ara entrevista Josep Manuel Vidal-Illanes, autor de L'illa, el far, el vent.
L'autor menorquí ens explica què el va portar a escriure aquesta sèrie de relats curts que intenten reflectir realitats reals de persones desemparades i amb problemes propis de l'actualitat. Segons Vidal-Illanes, "hi ha massa persones que viuen sense una biografia" i va voler donar-los-en una a partir del recull de notícies i reportatges sobre successos a persones anònimes que cada dia surten als diaris i a la televisió.

Podeu llegir l'entrevista sencera aquí o descarregar-vos l'arxiu.
12/07/2017
Presentació de L'illa, el far, el vent a Palma de Mallorca
Josep Manuel Vidal-Illanes presenta la seva darrera obra el dimecres 12 de juliol, a les 20h, a la Llibreria Lluna de Palma. El llibre es presentarà en una taula rodona titulada "Persones que viuen als marges", en la qual hi intervindran Mercè Borràs Dalmau, regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Palma; Jaume Santandreu Sureda, capellà, escriptor i polític; Lena Serra Capó, professora de llengua catalana, i l'autor.
11/07/2017
El Diari de Balears es fa ressò de la presentació de L'illa, el far, el vent, de Josep Manuel Vidal-Illanes.
Dimecres 12 de juliol se celebrarà la primera presentació de L'illa, el far, el vent a la llibreria Lluna de Palma de Mallorca. Es tracta d'un acte que prendrà forma de debat a partir de la intervenció de diferents personalitats relacionades amb l'àmbit social i cultural. 

Podeu llegir la notícia aquí.
03/07/2017
L'artista Joan Pons ressenya L'illa, el far, el vent
L'artista Joan Pons ressenya l'obra de J.M. Vidal-Illanes, L'illa, el far, el vent.

Pons esmenta que l'autor realitza una proposta arriscada amarada de l'estil que el caracteritza, carregat de bellsa intencionada per amagar la lletjor de realitats impregnades de crisis, on l'estètica serveix per ocultar el drama sense justificar el res, on la sordidesa es combina subreptíciament amb el sublim i l'amargor amb l'esperança. L'autor ens regala, a més, una sèrie de frases introductòries que fan de prefaci a cada relat a tall de brúixola literària que engrandeixen la ruta narrativa de la proposta que ens fa.

Llegiu la ressenya sencera aquí.

Josep Manuel Vidal-Illanes

SORTEIG


Exemplars premiats:
1, 36, 114, 260, 308 i 497.

Si disposeu d'un d'aquests exemplars, envieu a info@gregal.cat una foto de la pàgina on hi ha la numeració i el títol del llibre que voleu rebre d'obsequi, i una altra foto de vosaltres amb el llibre premiat.
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788