Testimonis


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

La guerra amb ulls d'infant

Autor: Salvador Domènech
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 01/09/2017
ISBN: 978-84-17082-25-3
Nombre de pàgines: 357


Preu: 20,00 €


SINOPSI
Aquest llibre no va de records orals, sinó d’escrits d’alumnat de la dècada dels anys trenta del segle passat. També d’articles publicats en revistes escolars o sindicals de l’època republicana. Són testimonis vius de com els infants percebien les notícies sobre guerres passades o com van viure en la pròpia pell l’horror de la Guerra Civil. Un 80% del material aportat correspon al període 1936-1939.
Cal destacar el diari del mestre Enric Gibert, amb les redaccions dels seus alumnes sobre la Gran Guerra (1914-18), i els dos diaris de les germanes Arnau Pitarch, escrits entre juny de 1936 i desembre del 1937. Tres diaris inèdits a nivell d’obra publicada.

Amb l’objectiu de recuperar la memòria escolar d’una etapa crucial de la nostra història, Salvador Domènech ha tingut l’encert de recopilar en aquesta obra tres diaris i més de dos centenars d'escrits inèdits.

La finalitat és que pugui esdevenir un llibre de referència a l’hora de reflexionar sobre la guerra –de qualsevol tipus i en qualsevol època– sobretot en les escoles, espais culturals i centres de debat.  

BIOGRAFIA
Salvador Domènech i Domènech (Barcelona, 1955). Doctor en Pedagogia i màster en Assessorament Psicopedagògic per la UB.

Especialista en Història de l’Educació a Catalunya del segle XX, de manera especial durant la II República.

Resultat de la seva recerca són les quatre obres cabdals publicades a la Biblioteca Abat Oliba de PAM: Manuel Ainaud i la tasca pedagògica a l’Ajuntament de Barcelona (1995), L’Institut-Escola de la Generalitat i el doctor Josep Estalella (1998), Els alumnes de la República (2008) i Els alumnes de la Generalitat (2009).

També ha fet d’editor literari, especialment amb l’obra Amb ulls de nena (2008), d’Encarnació Martorell (traduïda al castellà, francès i portuguès).

Amb la seva filla Ona van escriure Tres memòries i un naixement (2014), un llibre híbrid, a mig camí entre la novel·la i la narrativa biogràfica.

Per consultar tota la seva obra, tant de llibres (una quinzena, en col·laboració i solitari) com d’articles, així com d’altres activitats (xerrades, clubs de lectura, pròlegs) podeu entrar la pàgina web: salvadordomenech.com

Segueix aquest llibre

Notícies d'activitats i de premsa sobre La guerra amb ulls d'infant


17/01/2019
La guerra amb ulls d'infant a Educació i Història
Salvador Domènech, autor de La guerra amb ulls d'infant, ha publicat un reportatge a la revista Educació i Història que fa referència amb primera capítol de l'obra que va publicar amb Gregal dedicat al mestre Enric Gibert.

Podeu llegir el reportatge en aquest enllaç (pàgines 15-33) o descarregar-vos l'arxiu tot seguit. 
26/07/2018
La revista Temps d'educació publica una recensió de La guerra amb ulls d'infant
L'obra de Salvador Domènech dedicada als escrits inèdits dels infants que van viure la Guerra Civil i d'altres conflictes bèl·lics ha estat ressenyada per Jordi Brasó, de la Universitat de Barcelona, a la revista Temps d'educació.

Podeu descarregar-vos l'arxiu tot seguit.
21/03/2018
Perspectiva Escolar publica un article sobre La guerra amb ulls d'infant
En aquest article de Perspectiva Escolar, Salomó Marquès explica que l'objectiu de Salvador Domènech amb la publicació de La guerra amb ulls d'infant és recuperar la memòria de les persones que van viure la Guerra Civil i la Gran Guerra i divulgar-la. Aquests textos, tots escrits per infants, reflecteixen el seu punt de vista i els sentiments que tenien davant dels conflictes, bombardejos, tensions polítiques...

Tot seguit, podeu descarregar-vos l'arxiu i llegir-lo sencer.
30/01/2018
El Periódico Mediterráneo ressenya La guerra amb ulls d'infant
El diari posa l'èmfasi en la investigació sociopedagògica que Salvador Domènech ha dut a terme amb la seva obra i que ja forma part de la memòria història. La guerra amb ulls d'infant, a més, s'inicia amb unes introduccions "instructives i imprescindibles" de l'autor i es completa amb fotografies molt emotives.

Podeu descarregar-vos l'arxiu tot seguit.

 
23/01/2018
Ferran Aisa recomana La guerra amb ulls d'infant al Punt Avui
La darrera obra de Salvador Domènech és recomanada al suplement mensual d'El Punt Avui. La ressenya en destaca el seu caràcter testimonial i la importància de la visió (gairebé sempre optimista) que tenien els nens dels conflictes polítics i bèl·lics del moment. La guerra amb ulls d'infant és un exemple de memòria "fresca i punyent", tal com diu Salomó Marquès, prologuista de l'obra.

Podeu descarregar-vos l'arxiu tot seguit.
10/01/2018
Eldiario.es cita La guerra amb ulls d'infant en un reportatge sobre el bombardeig a l'Escola del Mar el 1938
El 1938 l'Escola del Mar va ser destruïda a causa d'un incendi provocat per un bombardeig de l'aviació italiana. El diari cita La guerra amb ulls d'infant, de Salvador Domènech, ja que recull alguns textos breus d'alumnat que redactava sobre els successos viscuts i del projecte pedagògic del centre. 

Podeu llegir el reportatge sencer en aquest enllaç.
03/01/2018
Entrevista a Salvador Domènech
Mireia Pérez i Irene Valls entrevisten Salvador Domènech, autor de La guerra amb ulls d’infant. L’autor ja porta 16 llibres publicats dedicats a recuperar la memòria històrica. El seu objectiu no és escriure per vendre llibres, sinó per explicar històries, ja que sent el compromís de recollir i recopilar vivències que creu que són interessants.

Podeu veure l'entrevista sencera aquí.
06/12/2017
L'obra de Salvador Domènech es recomana a la 'Presència'
El suplement ‘Presència’ del diari El Punt Avui recomana La guerra amb ulls d’infant a l’edició de desembre de 2017.
30/11/2017
Presentació de La guerra amb ulls d'infant a Barcelona
Salvador Domènech presenta La guerra amb ulls d'infant al Memorial Democràtic de Barcelona el dia 30 de novembre a les 18.30 hores de la tarda. L'autor ho farà acompanyat d'Oriol Dueñas, tècnic del Memorial Democràtic. Comptarem també amb la presència de les germanes Arnau Pitarch, autores de dos dels diaris que apareixen al llibre.
21/11/2017
El suplement 'Cultura' del diari El Punt Avui entrevista Salvador Domènech
Lluís Llort entrevista Salvador Domènech en l'edició de novembre del suplement cultural. L'autor explica que fa quaranta anys que fa recerca pedagògica amb l'objectiu de mostrar d'una manera directa i totalment testimonial el moment polític i social de la Guerra Civil. Ho fa a partir de la recopilació de diferents textos inèdits i originals escrits per nens i nenes dels anys 30. Ara, aquests testimonis (com ara les germanes Arnau Pitarch), ja d'edat avançada, continuen amb la il·lusió i l'esperança d'aconseguir la República Catalana, encara que amb una certa por i preocupació. 

Pode descarregar-vos l'arxiu tot seguit. 
10/11/2017
Salvador Domènech és entrevistat a Ràdio Sant Quirze
L'autor de Sant Quirze considera que recopilar històries i biografies d'altres persones és molt important per preservar i recuperar la memòria història. A La guerra amb ulls d'infant justament ha fet un recull d'escrits inèdits entre els quals destaquen els diaris de les germanes Arnau Pitarch. 

Podeu escoltar l'entrevista en aquest enllaç.
10/11/2017
El Temps ressenya La guerra amb ulls d'infant
La revista destaca que l'obra de Salvador Domènech és una reflexió sobre la guerra de la mà dels alumnes que plasmaven els seus pensaments i vivències sobre paper.
 
09/11/2017
Presentació de La guerra amb ulls d'infant a Girona
L'obra testimonial de Salvador Domènech es presenta a la Llibreria 22 de Girona el dia 9 de novembre a les 7 de la tarda. Novament, l'acompanyarà Salomó Marquès, catedràtic emèrit de d'Història de l'Educació de la Universitat de Girona. 
03/11/2017
Sàpiens publica una entrevista a Salvador Domènech
Domènech, autor de La guerra amb ulls d'infant, destaca que els textos recollits al llibre són una mostra de "renovació pedagògica" i que, gràcies a l'amor i als valors que va transmetre el professorat del moment, els alumnes van poder superar d'una manera més fàcil i positiva les dificultats socials que es van veure obligats a viure.
19/10/2017
Presentació de La guerra amb ulls d'infant a Sabadell
Salvador Domènech presenta la seva darrera obra a la Llar del LLibre de Sabadell el 19 d'octubre a les 7 de la tarda. Ho farà acompanyat de Josep Lluís Martín Berbois, doctor en Història Contemporània.
17/10/2017
Les germanes Arnau Pitarch (La guerra amb ulls d'infant) a "La Contra" de La Vanguardia
La Vanguardia entrevista les germanes Arnau Pitarch, dues de les protagonistes de La guerra amb ulls d'infant. L'Elena i la Generosa conserven els diaris infantils que durant la Guerra Civil van escriure per mostrar la seva visió i vivències durant aquests aquells bèl·lics.

Podeu llegit l'entrevista sencera aquí.
06/10/2017
Betevé emet un reportatge sobre La guerra amb ulls d’infant
El reportatge té com a protagonistes les germanes Arnau Pitarch, l’Elena i la Generosa, ja que el llibre recull els seus diaris en els quals s’explica com van viure la Guerra Civil. Per a l’autor, Salvador Domènech, aquests diaris són un testimoni molt important perquè permeten veure com l’ensenyament d’aleshores era actiu, renovador i dotava els alumnes d’una gran capacitat d’observació.

Podeu veure el reportatge en aquest enllaç.
28/09/2017
Xavier Solà entrevista Salvador Domènech a "La nit dels ignorants 3.0" de Catalunya Ràdio
La majoria de textos que es recullen a La guerra amb ulls d'infants pertanyen al període d'entre 1936 i 1939 i són escrits que mostren la visió que els infants tenien de la Guerra Civil. 
L'autor diu que la finalitat de l'obra és recuperar la memòria històrica, però també fer saber que l'educació d'aleshores ensenyava als infants a ser observadors i a tenir iniciativa educativa. 

Podeu escoltar l'entrevista sencera aquí a partir del minut 50.
26/09/2017
Presentació de La guerra amb ulls d'infant a Barcelona
Salvador Domènech presentarà la seva darrera obra el dimarts 26 de setembre, a les 19h, a la Llibreria Claret de Barcelona. L'autor estarà acompanyat del catedràtic emèrit d'Història de l'Educació de la la UdG, Salomó Marquès. 

L’obra és un recull de tres diaris personals i centenars d’escrits escolars inèdits que són el testimoni de com els infants del primer terç del segle passat van viure l’impacte de la Primera Guerra Mundial i ben de prop el de la Guerra Civil.
08/09/2017
Presentació de La guerra amb ulls d'infant, de Salvador Domènech.
Salvador Domènech presentarà la seva darrera obra el divendres 8 de setembre, a les 19h, a la Bilbioteca Municipal de Sant Quirze del Vallès. L'autor estarà acompanyat de l'alcaldessa de Sant Quirze del Vallès, Elisabeth Oliveras.
 

Salvador Domènech

SORTEIG


Exemplars premiats:
69, 84, 387, 402, 405 i 420.
 
Si disposeu d'un d'aquests exemplars, envieu a info@gregal.cat una foto de la pàgina on hi ha la numeració i el títol del llibre que voleu rebre d'obsequi, i una altra foto vostre amb el llibre premiat..
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788