Història


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

Les Joventuts Llibertàries de Catalunya (1932-1939)

Autor: Sònia Garangou
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 23/10/2017
ISBN: 978-84-17082-32-1
Nombre de pàgines: 430


Preu: 22,50 €

SINOPSI

La trajectòria dels joves llibertaris catalans sovint ha estat oblidada o difuminada dins la història general de la CNT-FAI. Malgrat perviure en la memòria col·lectiva la imatge d’aquests nois i noies com a símbol de la lluita antifeixista i revolucionària, s’han perdut el rastre de la seva personalitat, les seves demandes i els seus projectes. Aquest llibre recupera les seves veus i ens acosta a una de les organitzacions juvenils més importants de la Segona República i la Guerra Civil.

Les Joventuts Llibertàries s’estengueren a totes les comarques i es vertebraren des de la base dels barris i els pobles. Seguint la tradició anarquista catalana de finals del XIX, les JL oferiren a molts joves que havien patit l’explotació laboral la possibilitat d’accedir a la cultura i una opció per entendre i transformar el món. Ells mateixos es consideraven l’avantguarda que havia de construir un nou sistema on triomfés la justícia social i, quan en els primers mesos de la Guerra Civil va semblar que el seu somni es feia realitat, van lluitar fins a les últimes conseqüències per defensar-lo.BIOGRAFIA


Sònia Garangou (Malgrat de Mar, 1975) és doctora en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona i professora de ciències socials de secundària i batxillerat. L’any 2005 publicà Malgrat 1930-1940. Els anys silenciats, i el 2009, l’obra conjunta L’Abans. Malgrat de Mar. Recull gràfic (1862-1970). També ha col·laborat en algunes publicacions col·lectives com La Guerra Civil al Maresme: imatges, 1936-1939, o El franquisme a Catalunya (1939-1977). Els anys 2010-2011 participà en el projecte L’exili, dirigit per l’antropòleg i historiador Josep Maymí i inclòs en el Banc Audiovisual de Testimonis del Memorial Democràtic. Actualment combina la recerca històrica amb les classes, a més de col·laborar com a voluntària en l’organització d’activitats locals per la recuperació i difusió de la memòria històrica.

Notícies d'activitats i de premsa sobre Les Joventuts Llibertàries de Catalunya (1932-1939)


18/07/2019
Presentació de Les Joventuts Llibertàries de Catalunya a Manresa
Sònia Garangou presenta Les Joventuts Llibertàries de Catalunya a La Regadora de Manresa el 18 de juliol a les 8 del vespre. 
07/05/2019
Presentació de Les Joventuts Llibertàries de Catalunya a Granollers
Sònia Garangou presenta Les Joventuts Llibertàries de Catalunya a la Llibreria Anònims de Granollers el 7 de maig a les 18.30 h. 
15/11/2018
Serra d'Or publica una ressenya de Les Joventuts Llibertàries de Catalunya
El mes de setembre, la revista cultural Serra d'Or va dedicar una de es seves notes de lectura al llibre de Sònia Garangou, Les Joventuts Llibertàries. La notícia presenta un resum de l'argment de la tesi doctoral de Garangou.

Podeu descarregar-vos l'arxiu tot seguit.
18/05/2018
Presentació de Les Joventuts Llibertàries de Catalunya (1932-1939) a Santa Susanna
Sònia Garangou presentarà el seu estudi sobre les Joventuts Llibertàries a La Candela de Santa Susanna. L'acte serà el 18 de maig a les 18.30.
08/05/2018
L'H Digital es fa ressò de la presentació de Les Joventuts Llibertàries de Catalunya a l'Hospitalet 
El passat 3 de maig es va presentar l'estudi sobre l'anarquisme de Sònia Garangou al Centre d'Estudis de l'Hospitalet. La televisió local de la ciutat en fa notícia i dona a conèixer aquesta obra que recupera les idees, activitats i lluites dels anarquistes catalans de la II República i la Guerra Civil.

Si voleu recuperar l'enllaç, feu clic aquí.
03/05/2018
Presentació de Les Joventuts Llibertàries de Catalunya a l'Hospitalet de Llobregat
Sònia Garangou presenta Les Joventuts Llibertàries de Catalunya (1932-1939) el 3 de maig a 2/4 de 8 del vespre al Centre Cultural Santa Eulàlia de l'Hospitalet de Llobregat. L'autora ho farà acompanyada de Manuel Domínguez, historiador i president del CEL'H.
05/04/2018
Presentació de Les Joventuts Llibertàries de Catalunya a Badalona
La llibreria El Full acull la presentació de Les Joventuts Llibertàries de Catalunya el dia 5 d'abril a les 19.30 hores. Joan Zambrana, historiador i membre del Centre de Documentació Antiautoritati i Llibertari, intervindrà a l'acte juntament amb Sònia Garangou, l'autora. 
09/03/2018
Presentació de Les Joventuts Llibertàries de Catalunya (1932-1939) a Mataró
Sònia Garangou conduirà l'acte de presentació de la seva obra a Mataró juntament amb Josep Puig Pla, escriptor, i Maria Salicrú-Maltas, historiadora. L'acte serà a Dòria Llibres el 9 de març a 2/4 de 8 de la tarda.
22/02/2018
La revista CGT Catalunya es fa ressò de l'estudi de Sònia Garangou
La revista de la Confederació General del Treball de Catalunya publica una ressenya de la Les Joventuts Llibertàries de Catalunya (1932-1939), de Sònia Garangou. 
La tesi doctoral de Garangou recupera la memòria col·lectiva del moviment llibertari anarquista, format especialment per joves i que va tenir una gran importància durant la Segona República i la Guerra Civil.

Podeu descarregar-vos l'arxiu de la notícia tot seguit.
05/02/2018
El País publica un article sobre l'obra de Sònia Garangou
Les Joventuts Llibertàries de Catalunya (1932-1939), de Sònia Garangou, és el llibre de referència d'un article publicat a El País per Carles Santacana en el qual parla sobre el moviment anarquista i el moviment llibertari. El periodista cataloga el llibre com una "excel·lent i documentadíssima monografia".

Podeu llegir la ressenya aquí, o bé descarragar-vos l'article tot seguit. 
01/02/2018
Presentació de Les Joventuts Llibertàries de Catalunya a Girona
Sònia Garangou presenta la seva obra acompanyada de Josep Maymí, historiador i antropòleg. L'acte se celebrarà el dia 1 de febrer a les 7 de la tarda a la Casa de Cultura de Girona.
30/01/2018
Ràdio Palafolls es fa ressò de Les Joventuts Llibertàries de Catalunya (1932-1939)
Amb motiu de la xerrada en què va participar Sònia Garangou a la Biblioteca Enric Miralles, Ràdio Palafolls parla de l'estudi publicat per Gregal. 
El llibre és un resum de la tesi doctoral de Garangou sobre les Joventuts Llibertàries, una organització anarquista que va néixer a Catalunya a l'època de la Segona República. Al llibre s'hi expliquen els orígens de l'organització, els llocs on es localitzava, la seva estructura interna i el protagonisme que va tenir durant els anys 30. 

Podeu escoltar l'entrevista a partir del minut 13:40 o llegir la notícia publicada després de la xerrada fent clic aquí.
26/01/2018
Xerrada de Les Joventuts Llibertàries de Catalunya a Palafolls
Sònia Garangou participa al cicle de conferències "Parlem amb..." a la Biblioteca Enric Miralles de Palafolls. La Revista Independent de Palafolls organitza l'activitat que se celebra el dia 26 de gener a les 8 del vespre.
09/01/2018
Racó Català recomana Les Joventuts Llibertàries de Catalunya (1932-1939)
El portal digital de difusió de la cultura catalana recomana l’obra de Sònia Garangou. A la notícia, s'hi destaca la sinopsi de l’estudi i la biografia de l’autora. 

Podeu llegir la notícia aquí.
03/01/2018
La Marina (edició del Maresme) parla de l’obra de Sònia Garangou
Arran de la presentació de Les Joventuts Llibertàries de Catalunya (1932-1939) el mes passat a Malgrat de Mar, La Marina es fa ressò de l'obra. Sònia Garangou és autora de diversos llibres relacionats amb el Maresme i Malgrat de Mar, la seva població. Amb aquesta nova publicació, la historiadora recupera les idees i les activitats del moviment anarquista durant la segona República i la Guerra Civil.

Podeu descarregar-vos l’arxiu tot seguit. 
20/12/2017
Sònia Garangou és entrevistada a Cazarabet
L’autora de Les Joventuts Llibertàries explica que es va començar a interessar per la qüestió de les Joventuts Llibertàries quan feia una recerca sobre la Guerra Civil a Malgrat de Mar. El que va començar sent una recerca d’àmbit local es va anar expandint fins a fer un estudi sobre el moviment arreu del territori català, on l'anarquisme va tenir tanta importància des de finals del segle XIX.

Podeu llegir l'entrevista sencera en aquest enllaç.
01/12/2017
Presentació de Les Joventuts Llibertàries de Catalunya (1932-1939) a Malgrat de Mar
Sònia Garangou presentarà la seva tesi doctoral editada per Gregal a l'Arxiu Municipal de Malgrat de Mar el dia 1 de desembre a les 8 de la tarda. Ho farà acompanyada de Ricard Nuñez, el regidor de Patrimoni, Publicacions i Servei d'Arxiu, i Josep Maria Crosas, director de l'Arxiu. 
 
28/11/2017
Notícia de Les Joventuts Llibertàries de Catalunya (1932-1939) al diari digital El Món
Quico Sallés parla del llibre de Sònia Garangou que el dia 27 de novembre es va presentar a l'Institut d'Estudis Catalans. La tesi doctoral de l'autora, publicada per Gregal, és un estudi sobre "el projecte, la demanda i la raó de ser" de les Joventuts Llibertàries, una organització anarquista que es va arrelar a tot el poble català. Garangou diu que aquest moviment és clau per entendre la Guerra Civil i que actualment alguns esdeveniments socials com ara el 15M s'han vist influenciats per les JL.

Podeu llegir la notícia fent clic aquí.
27/11/2017
Presentació de Les Joventuts Llibertàries de Catalunya (1932-1939) a Barcelona
El dilluns 27 de novembre a les 7 de la tarda es presenta per primera vegada Les Joventuts Llibertàries de Catalunya (1932-1939) a la Sala Pi i Sunyer de l'Institut d'Estudis Catalans. Jaume Sobrequés (president de la SCEH), Antoni Dalmau (membre de la Junta de la SCEH) i Joan Villarroya (historiador i director de la tesi en què es basa el llibre) acompanyaran Sònia Garangou, l'autora de l'obra, a la presentació. 

Sònia Garangou

SORTEIG


Exemplars premiats:
3, 36, 242, 326, 358, 479
 
Si disposeu d'un d'aquests exemplars, envieu a info@gregal.cat una foto de la pàgina on hi ha la numeració i el títol del llibre que voleu rebre d'obsequi, i una altra foto de vosaltres amb el llibre premiat.
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788