Assaig


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Història i...
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Todos somos únicos

"Tumulto" Meditacions sobre l'octubre català (2017)

Autor: Diversos autors *
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 27/11/2017
ISBN: 978-84-17082-38-3
Número de pàgines: 412


Preu: 21,50 €

(dte. 5% 20,42 €)
L’octubre català del 2017 ha capgirat la història de Catalunya de dalt a baix. Meditar sobre aquests quaranta dies revolucionaris, ara que els tenim frescos, és imprescindible.

SINOPSI

Com es viu immers en una revolució? Quines reflexions, sentiments i contradiccions pot generar en la societat que la protagonitza? Quin és el grau de tensió que pot suportar una societat abans d’esclatar?

Sense perspectiva. A cop calent. Sense espai per a la reflexió pausada. Aquest llibre ens presenta les meditacions, apunts i reaccions de dos historiadors i un periodista davant de l’huracà polític desfermat a Catalunya entre finals de l’estiu i els inicis de la tardor d’aquest 2017.

Perquè l’octubre català marcarà un punt d’inflexió en la història del país. Durant quaranta dies, la política i la societat catalana s’han vist remogudes i regirades sense pausa ni fre per una llarga llista d’esdeveniments transcendents: detencions, referèndum, repressió policial, empresonaments, proclamació d’independència, suspensió, govern cessat, exili i el carrer com a protagonista.

Res no tornarà a ser com abans. El catalanisme tou –inclusiu, genèric– ha mort. L’independentisme de masses, comptant amb la majoria parlamentària i el compromís del govern, ha intentat fer el gran salt, mentre que l’espanyolisme català adormit, acompanyat de la força repressiva de l’Estat espanyol, ha basat la seva ofensiva en la denúncia de les tensions socials derivades del Procés.

BIOGRAFIES

Arnau Gonzàlez i Vilalta (Barcelona, 1980). Professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona des del 2017. Autor d’una quinzena de llibres sobre el període republicà espanyol, la Catalunya d’entreguerres, el nacionalisme català i la diplomàtica europea.

Enric Ucelay-Da Cal (Nova York, 1948). Va arribar a Catalunya l’any 1972. Ha estat professor catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (1974-2006) i de la Universitat Pompeu Fabra (2006-2017). Destacat especialista en la història del nacionalisme català. És autor d’una extensa bibliografia, amb una desena de llibres publicats i centenars d’articles.

Plàcid Garcia-Planas (Sabadell, 1962). És reporter de La Vanguardia des de 1988. Com a corresponsal de guerra, ha cobert, entre d’altres conflictes, la desintegració de Iogoslàvia, les dues guerres del golf Pèrsic i les guerres de Líbia, el Líban, l’Iraq, Israel-Palestina i l’Afganistan. Des del març del 2016 és director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Premsa sobre "Tumulto" Meditacions sobre l'octubre català (2017)


27/01/2018
Presentació de "Tumulto" a Reus
Els tres autors de "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017) presenten l'obra al Centre de Lectra de Reus acompanyats de Xavier Graset, periodista i prologuista de l'obra. L'acte serà el dissabte 27 de gener a les 12 del migdia.
18/01/2018
Presentació de "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017) a Girona
El dia 18 de gener a les 19.30 h la Casa de Cultura de Girona acull la presentació de "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017). Els tres autors presentaran l'acte juntament amb Jordi Canal, professor d'Història del Dret de la Universitat de Girona. 
04/01/2018
El Segre es fa ressò de "Tumulto" . Meditacions sobre l'octubre català (2017)
El diari Segre publica un article sobre l'impacte social i polític dels fets de l'1 d'octubre. L'article fa al·lusió a "Tumulto", d'Arnau Gonzàlez, Enric Ucelay-Da Cal i Plàcid Garcia-Planas, ja que es considera que és un dels llibres més interessants i profunds sobre l'1 d'octubre i els dies posteriors. Els autors intenten oferir una mirada objectiva i apassionada sobre aquests fets que han canviat l'escenari polític català.

Podeu llegir la notícia fent clic aquí.
19/12/2017
Tertúlia sobre "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017) a Barcelona
L'Ateneu Barcelonès organitza una tertúlia titulada 'El debat nacional' sobre el procés independentista català en la qual hi participen Arnau Gonzàlez Vilalta i Enric Ucelay-Da Cal. A la xerrada s'hi parlarà de la nova publicació dels dos interventors i Plàcid Garcia-Planas.
13/12/2017
Arnau Gonzàlez participa en el debat polític d'Espejo Público (Antena 3)
El programa Espejo Público d'Antena 3 va convidar Arnau Gonzàlez, coautor de "Tumulto", al debat polític del dia 7 de desembre en què es va fer una anàlisi sobre el Procés i les eleccions a Catalunya del 21D. A més, durant el programa, Gonzàlez fa referències a la nova publicació.

Podeu veure clicant aquí.
13/12/2017
"Tumulto" i dos dels seus autors, als Matins de TV3
Arnau Gonzàlez Vilalta i Enric Ucelay-Da Cal van ser entrevistats per Lídia Heredia al programa Els Matins de TV3 en una secció d'anàlisi literària sobre el Procés. A l'entrevista també hi assisteix Jordi Amat, periodista i autor d'un altre llibre recent sobre aquest moment polític.

Els coautors expliquen que el llibre és producte del col·lapse polític i social que es patir durant el mes d'octubre i que reflecteix les sensacions de testimonis diversos amb ideologies diferents i, fins i tot, contraposades. Els dos historiadors (i també Plàcid Garcia-Planas) creien en la necessitat d'explicar aquest moment per plasmar l'angoixa i els nervis que es van passar, deixar-ne testimoni, ja que creuen que temps després no seria possible contar-ho de la mateixa manera. 

Podeu veure l'entrevista sencera clicant aquí a partir de les 2 hores i 45 minuts del programa, aproximadament.
05/12/2017
Catalunya Ràdio ('El Suplement') entrevista Arnau Gonzàlez Vilalta i Enric Ucelay-Da Cal
Dos dels autors de "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017) d'entrada expliquen el significat de la coberta del llibre: es tracta d'una bomba de mitjan segle XIX a punt d'esclatar, una metàfora de la "bomba política" que no ha esclatat (tot i que alguna considerin que ja ha escatat), malgrat els riscos.

Expliquen, també, que han escrit aquest llibre: l'Enric com a historiador no podia mostrar-se indiferent davant la situació del moment, l'Arnau hi mostra la seva implicació cívica i política, i en Plàcid, com a periodista, sent que ha de donar-hi respostes.

Podeu escoltar l'entrevista sencera aquí.
01/12/2017
VilaWeb destaca "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017) 
Sebastià Bennasar publica un article sobre la memòria ja escrita dels fets polítics ocorreguts les darreres setmanes a Catalunya. Al reportatge hi destaca l'obra d'Arnau Gonzàlez Vilalta, Enric Ucelay-Da Cal i Plàcid Garcia-Planas, dos historiadors i un periodista de sensibilitats molt diferents que expliquen el seu punt de vista i les seves reflexions sobre el mes d'octubre de 2017.

Fent clic a l'enllaç podeu llegir la notícia.
01/12/2017
Enric Ucelay-Da Cal i Arnau Gonzàlez participen a la tertúlia del Més 324
Els dos historiadors, autors de "Tumulto". Meditcions sobre l'octubre català (2017), el dimecres van participar a la tertúlia diària del programa Més 324 que presenta Xavier Graset. Durant tot el programa es van fer referències a l'assaig.

Podeu veure el programa sencer clicant en aquest enllaç.
Editorial Gregal | Tel. 972 85 96 71 - 626 41 94 53 |
Carrer dels Pirineus, 50 | Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788
C/ Rovelló, 66 - 17412 Maçanet de la Selva