Assaig


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

"Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017)

Autor: Diversos autors *
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 27/11/2017
ISBN: 978-84-17082-38-3
Nombre de pàgines: 412


Preu: 21,50 €

L’octubre català del 2017 ha capgirat la història de Catalunya de dalt a baix. Meditar sobre aquests quaranta dies revolucionaris, ara que els tenim frescos, és imprescindible.

SINOPSI

Com es viu immers en una revolució? Quines reflexions, sentiments i contradiccions pot generar en la societat que la protagonitza? Quin és el grau de tensió que pot suportar una societat abans d’esclatar?

Sense perspectiva. A cop calent. Sense espai per a la reflexió pausada. Aquest llibre ens presenta les meditacions, apunts i reaccions de dos historiadors i un periodista davant de l’huracà polític desfermat a Catalunya entre finals de l’estiu i els inicis de la tardor d’aquest 2017.

Perquè l’octubre català marcarà un punt d’inflexió en la història del país. Durant quaranta dies, la política i la societat catalana s’han vist remogudes i regirades sense pausa ni fre per una llarga llista d’esdeveniments transcendents: detencions, referèndum, repressió policial, empresonaments, proclamació d’independència, suspensió, govern cessat, exili i el carrer com a protagonista.

Res no tornarà a ser com abans. El catalanisme tou –inclusiu, genèric– ha mort. L’independentisme de masses, comptant amb la majoria parlamentària i el compromís del govern, ha intentat fer el gran salt, mentre que l’espanyolisme català adormit, acompanyat de la força repressiva de l’Estat espanyol, ha basat la seva ofensiva en la denúncia de les tensions socials derivades del Procés.

BIOGRAFIES

Arnau Gonzàlez i Vilalta (Barcelona, 1980). Professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona des del 2017. Autor d’una quinzena de llibres sobre el període republicà espanyol, la Catalunya d’entreguerres, el nacionalisme català i la diplomàtica europea.

Enric Ucelay-Da Cal (Nova York, 1948). Va arribar a Catalunya l’any 1972. Ha estat professor catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (1974-2006) i de la Universitat Pompeu Fabra (2006-2017). Destacat especialista en la història del nacionalisme català. És autor d’una extensa bibliografia, amb una desena de llibres publicats i centenars d’articles.

Plàcid Garcia-Planas (Sabadell, 1962). És reporter de La Vanguardia des de 1988. Com a corresponsal de guerra, ha cobert, entre d’altres conflictes, la desintegració de Iogoslàvia, les dues guerres del golf Pèrsic i les guerres de Líbia, el Líban, l’Iraq, Israel-Palestina i l’Afganistan. Des del març del 2016 és director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Notícies d'activitats i de premsa sobre "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017)


19/06/2018
Un article sobre el procés fa referència a "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017)
Santos Juliá fa una dura crítica al procés sobiranista i a l'1 d'octubre. A l'article, fa referència a diverses lectures que s'han publicat sobre aquest tema, entre els quals hi figura "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017), d'Arnau Gonzàlez, Plàcid Garcia-Planas i Enric Ucelay-Da Cal.

Podeu llegir l'article si entreu aquí.
16/06/2018
Presentació de "Tumulto", La generació de la independència i El catalanisme davant del feixisme a Banyoles
L'ANC del Pla de l'Estany organitza un acte de suport als presos polítics a Banyoles que inclou les presentacions "Tumulto", La generació de la independència i El catalanisme davant del feixisme. Hi intervindran Arnau Gonzàlez, Enric Ucelay-Da Cal i Francesc Marco-Palau de part de l'Editorial Gregal. A més, també hi haurà les intervencions d'Adrià Pujol Cruella i Marta R. Gustems, autors de L'1 d'octubre explicat a la menuda (Edicions Sidillà).

Tot plegat comença a les 11 a la Plaça dels Estudis i continua amb les presentacions dels llibres al Museu Darder. En acabat, hi haurà refrigeri.
20/04/2018
Un article sobre el procés cita "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català 
Joan Esculies publica un article a The new Barcelona post que parla sobre alguns llibres vinculats al Procés sobiranista. Hi destaca l'obra d'Arnau Gonzàlez, Enric Ucelay-Da Cal i Plàcid Garcia-Planas, que considera que serà un bon llibre per consultar per als futurs historiadors i investigadors.

Podeu llegir l'article en aquest enllaç.
19/04/2018
L'Ara fa una selecció de llibres per Sant Jordi
L'Ara publica un dossier de 25 obres recomanades per Sant Jordi. Entre elles, podem trobar "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017), d'Arnau Gonzàlez, Enric Ucelay-Da Cal i Plàcid Garcia-Planas. L'article stà escrit per Pere Antoni Pons.

Us adjuntem l'arxiu amb l'article tot seguit.
17/04/2018
Selecció de llibres recomanats per VilaWeb
Cada any, VilaWeb fa una extensa llista de llibres recomanats per Sant Jordi. Aquesta vegada, en destaca alguns de Gregal (podeu clicar aquest l'enllaç):

"Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català, d'Arnau Gonzàlez, 'Enric Ucelay-Da Cal i Plàcid Garcia-Planas
La pista d'una morta, de Francesc Puigpelat
No arriba la mort, de Maria Rosa Nogué
Fora de si, de Suso de Toro
Solcs, de Joana Raspall i amb il·lustracions de Conxi Rosique
03/04/2018
Sonograma Magazine ressenya "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017)
La revista destaca el to més aviat expositiu que reflexiu que han adoptat els autors a l'hora d'elaborar el llibre. A més, es fa una anàlisi sobre cada una de les visions que ofereixen els autors: Ucelay relata les seves reflexions d'una manera força personal i emotiva; Garcia-Planas és més esquemàtic i al·ludeix a la seva experiència personal com a reporter a Bòsnia i Arnau Gonzàlez és qui ofereix un text més extens, explícit i expressiu.

Podeu llegir la ressenya sencera fent clic aquí.
16/03/2018
La Revista de Girona destaca alguns títols de Gregal
El número 307 de la Revista de Girona destaca algunes obres de Gregal a la seva secció de novetats literàries. Apareixen citades: Nanuc (Jordi Ortiz), Rendició a la neu (Agustí Segarra), El jardí de les delícies i L'illa, el far el vent (Josep Manuel Vida-lIllanes). A més, destaca especialment "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (A. Gonzàlez i Vilalta, E. Ucelay-Da Cal i P. Garcia-Planas).

Us podeu descarregar la notícia tot seguit.
15/03/2018
Presentació de "Tumulto" a la Universitat Pompeu Fabra
Els tres autors de "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017) presenten l'obra al Campus de la Ciutadella de la UPF. Ho faran acompanyats de Josep Pich i Mitjana, membre del Grup de Recerca en Estats, Nacions i Sobiranies de la UPF. L'acte serà el 15 de març a les 18.30 h.

Per a més informació, podeu entrar aquí.
12/02/2018
Ara Llegim publica una ressenya de "Tumulto"
Pere Antoni Pons fa una molt bona crítica de l'obra, que la defineix com un llibre "interessant, desigual i tan desordenat com el període que retrata". L'objectiu de "Tumulto" és deixar testimoni dels fets ocorreguts l'octubre de 2017, un testimoni que segurament tindrà un valor encara molt més accentuat d'aquí uns anys. 

Podeu llegir la notícia fent clic en aquest enllaç.
12/02/2018
Debat entorn del llibre "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017)
Els tres autors de "Tumulto" participen en un debat juntament amb Manuel Delgado (professor d'Antropologia a la UB) i Andreu Mayayo (professor d'Història a la UB) al voltant de la publicació. L'activitat serà dilluns 12 de febrer a les 12.30 h a la Sala Gran de la Facultat de Geografia i Història del Campus del Raval de la UB.
02/02/2018
Canal Reus TV es fa ressò de "Tumulto" i la seva presentació a Reus
"Tumulto" és un libre que recull les reflexions de dos historiadors i un periodista sobre els fets convulsos que es van viure durant el mes d'octubre a Catalunya. El llibre es va presentar dissabte 27 de gener al Centre de Lectura de Reus i Canal Reus TV recull la notícia.

Podeu veure i llegir la notícia en aquest enllaç.
01/02/2018
TV Girona entrevista dos autors de "Tumulto"
Enric Ucelay-Da Cal i Arnau Gonzàlez expliquen què els va motivar a escriure aquest llibre de reflexions i meditacions sobre el Procés i els fets polítics de finals del 2017, especialment, de l'octubre i el referèndum. Per als historiadors i periodistes van ser uns mesos difícils i de col·lapse, i per això van creure oportú analitzar la situació des del punt de vista d'un historiador i periodista i, al mateix temps, ser-ne protagonista.

Podeu escltar l'entrevista sencera fent clic aquí.
29/01/2018
"Tumulto" és notícia al Diari de Tarragona
Dissabte, que es va presentar l'obra a Reus, el diari va publicar un article sobre "Tumulto" amb algunes de les reflexions d'Arnau Gonzàlez sobre el procés i el referèndum de l'1 d'octubre. L'endemà, el mateix diari va publicar una fotografia de l'acte en la qual hi apareixen dos dels autors i Xavier Graset, periodista i prologuista de l'obra. 

Podeu descarregar-vos les dues notícies tot seguit.
27/01/2018
Presentació de "Tumulto" a Reus
Els tres autors de "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017) presenten l'obra al Centre de Lectra de Reus acompanyats de Xavier Graset, periodista i prologuista de l'obra. L'acte serà el dissabte 27 de gener a les 12 del migdia.
25/01/2018
Ressenya de "Tumulto" a El Temps
El Temps publica una ressenya de l'assaig "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017). Es defineix com una història feta des del present, ja que el llibre narra els fets d'octubre just quan han acabat de passar o, fins i tot, mentre estan passant. El mèrit de l'obra és que, tenint en compte la dificultat que suposa relatar aquests esdeveniments d'una manera racional, hi hagi persones com els tres autors que hagin estat capaços de reflexionar i meditar lúdicament sobre el conflicte. 

Podeu descarregar-vos l'arxiu tot seguit o, si en sou subscriptros, entrar en aquest enllaç
23/01/2018
Entrevista del Diari de Girona a Arnau Gonzàlez Vilalta
Un dels autors de "Tumulto" és entrevistat pel Diari de Girona amb motiu de la presentació que es va fer a la ciutat. El llibre reflecteix les seves opinions i reflexions immediatament després dels successos. Ara bé, l'historiador reconeix que vist en perspectiva, les opinions canvien.
A l'entrevista es fa una equiparació entre la República procalamada per Companys el 1934 i la independència "simbòlica" proclamada l'octubre de 2017.

A continuació, podeu llegir la notícia sencera descarregant-vos el document adjunt.
22/01/2018
"Tumuto" se cita en un article d'Eldiario.es
L'article d'Eldiario.es parla sobre algunes publicacions que s'han anat fent sobre el procés independentista. S'hi esmenten tant llibres en català com en castellà, entre els quals hi ha "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017).

Si entreu aquí, podreu llegir l'article.
18/01/2018
Presentació de "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017) a Girona
El dia 18 de gener a les 19.30 h la Casa de Cultura de Girona acull la presentació de "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017). Els tres autors presentaran l'acte juntament amb Jordi Canal, professor d'Història del Dret de la Universitat de Girona. 
04/01/2018
El Segre es fa ressò de "Tumulto" . Meditacions sobre l'octubre català (2017)
El diari Segre publica un article sobre l'impacte social i polític dels fets de l'1 d'octubre. L'article fa al·lusió a "Tumulto", d'Arnau Gonzàlez, Enric Ucelay-Da Cal i Plàcid Garcia-Planas, ja que es considera que és un dels llibres més interessants i profunds sobre l'1 d'octubre i els dies posteriors. Els autors intenten oferir una mirada objectiva i apassionada sobre aquests fets que han canviat l'escenari polític català.

Podeu llegir la notícia fent clic aquí.
19/12/2017
Tertúlia sobre "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017) a Barcelona
L'Ateneu Barcelonès organitza una tertúlia titulada 'El debat nacional' sobre el procés independentista català en la qual hi participen Arnau Gonzàlez Vilalta i Enric Ucelay-Da Cal. A la xerrada s'hi parlarà de la nova publicació dels dos interventors i Plàcid Garcia-Planas.
13/12/2017
Arnau Gonzàlez participa en el debat polític d'Espejo Público (Antena 3)
El programa Espejo Público d'Antena 3 va convidar Arnau Gonzàlez, coautor de "Tumulto", al debat polític del dia 7 de desembre en què es va fer una anàlisi sobre el Procés i les eleccions a Catalunya del 21D. A més, durant el programa, Gonzàlez fa referències a la nova publicació.

Podeu veure clicant aquí.
13/12/2017
"Tumulto" i dos dels seus autors, als Matins de TV3
Arnau Gonzàlez Vilalta i Enric Ucelay-Da Cal van ser entrevistats per Lídia Heredia al programa Els Matins de TV3 en una secció d'anàlisi literària sobre el Procés. A l'entrevista també hi assisteix Jordi Amat, periodista i autor d'un altre llibre recent sobre aquest moment polític.

Els coautors expliquen que el llibre és producte del col·lapse polític i social que es patir durant el mes d'octubre i que reflecteix les sensacions de testimonis diversos amb ideologies diferents i, fins i tot, contraposades. Els dos historiadors (i també Plàcid Garcia-Planas) creien en la necessitat d'explicar aquest moment per plasmar l'angoixa i els nervis que es van passar, deixar-ne testimoni, ja que creuen que temps després no seria possible contar-ho de la mateixa manera. 

Podeu veure l'entrevista sencera clicant aquí a partir de les 2 hores i 45 minuts del programa, aproximadament.
05/12/2017
Catalunya Ràdio ('El Suplement') entrevista Arnau Gonzàlez Vilalta i Enric Ucelay-Da Cal
Dos dels autors de "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017) d'entrada expliquen el significat de la coberta del llibre: es tracta d'una bomba de mitjan segle XIX a punt d'esclatar, una metàfora de la "bomba política" que no ha esclatat (tot i que alguna considerin que ja ha escatat), malgrat els riscos.

Expliquen, també, que han escrit aquest llibre: l'Enric com a historiador no podia mostrar-se indiferent davant la situació del moment, l'Arnau hi mostra la seva implicació cívica i política, i en Plàcid, com a periodista, sent que ha de donar-hi respostes.

Podeu escoltar l'entrevista sencera aquí.
01/12/2017
VilaWeb destaca "Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català (2017) 
Sebastià Bennasar publica un article sobre la memòria ja escrita dels fets polítics ocorreguts les darreres setmanes a Catalunya. Al reportatge hi destaca l'obra d'Arnau Gonzàlez Vilalta, Enric Ucelay-Da Cal i Plàcid Garcia-Planas, dos historiadors i un periodista de sensibilitats molt diferents que expliquen el seu punt de vista i les seves reflexions sobre el mes d'octubre de 2017.

Fent clic a l'enllaç podeu llegir la notícia.
01/12/2017
Enric Ucelay-Da Cal i Arnau Gonzàlez participen a la tertúlia del Més 324
Els dos historiadors, autors de "Tumulto". Meditcions sobre l'octubre català (2017), el dimecres van participar a la tertúlia diària del programa Més 324 que presenta Xavier Graset. Durant tot el programa es van fer referències a l'assaig.

Podeu veure el programa sencer clicant en aquest enllaç.
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788