Poesia


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

Solcs

Autor: Joana Raspall
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 2

Il·lustrador: Conxi Rosique


Data de publicació: 03/04/2018
ISBN: 978-84-17082-59-8
Nombre de pàgines: 110


Preu: 14,50 €

Sinopsi

Aquest llibre és una simbiosi entre grafismes i poemes, uns dibuixos de línies fetes a tinta xinesa que dibuixen les sensacions amb la seva aparent abstracció i ens endinsen encara més a la simplicitat i concreció de l’estructura dels haikus.

Aquest recull que a l’autora, Joana Raspall, li va servir per fer del cor i del pensament paraula, a Conxi Rosique, li ha permès recrear l’obra en dibuix i oferir així, als lectors, una versió inèdita dels poemes.

Mots i traces ens ajuden a endinsar-nos en aquest món de sensibilitat i sentiment formant un conjunt harmònic.


«No es pot dir més amb menys paraules i menys traços.»

Vicenç Villatoro
Nota biogràfica

Joana Raspall (Barcelona, 1913 - Sant Feliu de Llobregat, 2013).

Poeta, lexicòloga, bibliotecària, mestra, activista i escriptora. Va viure per cultivar la llengua.

Va escriure, tant per a adults com per a infants, teatre, narrativa i, sobretot, poesia. Joana Raspall deia que la seva poesia de debò era la que feia per a ella mateixa, publicada com a obra completa en el llibre Batecs de paraules en el centenari del seu naixement. També va ser autora de diccionaris i, sobretot, va ser pionera en la poesia infantil i juvenil. Volia que els infants estimessin la poesia.

Els haikus van ser una part important de l’obra. Des que va començar a compondre’n, ho va fer sempre fidel a l’estructura japonesa, aconseguint donar l’aparença de senzill al que és complicat.L’obra de Conxi Rosique (Barcelona, 1961) esdevé entre línies de tinta negra sobre fons blanc.

És mestra especialista en Educació Visual i Plàstica, màster en Arts Plàstiques per la UB, coautora de diversos llibres de caràcter didàctic, coordinadora del Seminari Permanent d’Educació Visual i Plàstica de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona fins al 2015 i membre del Cercle de Belles Arts de Sant Feliu de Llobregat. Va ser Premi Nacional en Teoria i Investigació Educativa el 2006.

Els grafismes en blanc i negre amarats d’abstracció obeeixen a principis plàstics d’eurítmia i d’equilibri lluny d’un cànon clàssic, fent palesa una cadència agosarada d’audàcia i d’espontaneïtat.

Els haikus de Joana Raspall li van inspirar dues exposicions (2012). En elles, l’obra traspua una sensació que apareix i a l’instant s’esvaeix, quasi com tot el que és especial a la vida.

Notícies d'activitats i de premsa sobre Solcs


27/03/2019
Presentació de Solcs a Barcelona
La Casa Àsia ha organitzat una presentació de Solcs juntament amb l'Editorial Gregal. L'acte serà a Can Jaumandreu de Barcelona el 27 de març a les 7 del vespre. Hi intervindran Imma Cauhé, filla de Joana Raspall, Conxi Rosique, la il·lustradora, i el poeta Miquel Desclot. 
10/01/2019
El 3 de vuit es fa ressò de Solcs
Pere Martí Bertran ha ressenyat Solcs, de Joan Raspall, per al diari El 3 de vuit. El mateix article d'opinió s'ha publicat a altres diaris d'arreu, com ara al suplement El Magazín d'El 9 Nou de Vic (7.12.2018), p. 9; El Vallenc de l'Alt Camp (7.12.2018), p. 40, i el Nova Conca de la Conca de Barberà (14.12.2018), p. 29. 

Podeu llegir la ressenya a l'arxiu següent. 
 
19/12/2018
Pius Morera parla de Solcs
Conxi Rosique i Imma Cauhé són entrevistades al programa Aparador de poesia, que condueix Pius Morera a la Ràdio de Sant Vicenç de Montalt, per parlar de Solcs, de Joana Raspall.

Si entreu en aquest enllaç, podreu llegir la seva entrada al blog i accedir a l'entrevista. 
06/06/2018
Nova ressenya de Solcs en un blog
Josep Maria Aloy publica una ressenya de Solcs, l'obra de Joana Raspall il·lustrada per Conxi Rosique.
A la ressenya es fa al·lusió a una de les presentacions de l'obra, a la qual hi va ser present. L'autor de l'article destaca que les emocions i sentiments són el leitmotiv de l'obra de Raspall.

Podeu llegir la ressenya fent clic aquí.
15/05/2018
Solcs és notícia a L'H Digital
El dia 10 de maig es va presentar Solcs, de Joana Raspall, a l'Ateneu de Cultura Popular de l'Hospitalet de Llobregat. 
Aquest és un recull d'haikus (poema de 17 síl·labes) acompanyats de les il·lustracions amb tinta xinesa de Conxi Rosique, que es podran gaudir en una exposició a l'Hospitalet.

Podeu veure la notícia si feu clic aquí a partir del minut 10.50.
10/05/2018
Presentació de Solcs a l'Hospitalet de Llobregat
L'Ateneu de la Cultura Popular de l'Hospitalet acull la presentació de Solcs, de Joana Raspall, a càrrec d'Imma Cauhé, Conxi Rosique i Carles Duarte. L'acte serà el 10 de maig a les 19.30 amb motiu de la inauguració de l'exposició de les il·lustracions de Conxi Rosique.
09/05/2018
Ràdio Sant Feliu parla de Solcs amb Marta Pérez
El programa 'El mirall' de Ràdio Sant Feliu es fa ressò de Solcs, de Joana Raspall, amb Marta Pérez i Sierra, també poeta. En llegeixen alguns poemes i elogien l'autora i la il·lustradora.

Podeu escoltar aquí el programa a partir del minut 6.
09/05/2018
Presentació de Solcs a Barcelona
Imma Cauhé, filla de Joana Raspall; Conxi Rosique, il·lustradora, i Francesc Vallés, impulsor de l'Eixam d'Amics de Joana Raspall, presenten Solcs a La Central del Raval el 9 de maig a les 7 de la tarda.
26/04/2018
Fet a Sant Feliu es fa ressò de la presentació de Solcs
El portal de notícies Fet a Sant Feliu publica una crònica sobre la presentació de Solcs que es va fer el passat 16 d'abril a la ciutat. L'acte va ser conduït per Conxi Rosique, la il·lustradora, Imma Cauhé, filla de Joana Raspall, i Vicenç Villatoro.

Si feu clic en aquest enllaç, veureu la notícia.
20/04/2018
La Biblioteca Jaume Fuster recomana Solcs a Betevé
Betevé ha fet una selecció de llibres per Sant Jordi recomanats per les diferents biblioteques dels barris de la ciutat. La Biblioteca Jaume Fuster, la de de referència a Gràcia, recomana Solcs, de Joana Raspall amb il·lustracions de Conxi Rosique.

Si feu clic aquí podreu veure la selecció completa.
17/04/2018
Selecció de llibres recomanats per VilaWeb
Cada any, VilaWeb fa una extensa llista de llibres recomanats per Sant Jordi. Aquesta vegada, en destaca alguns de Gregal (podeu clicar aquest l'enllaç):

"Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català, d'Arnau Gonzàlez, 'Enric Ucelay-Da Cal i Plàcid Garcia-Planas
La pista d'una morta, de Francesc Puigpelat
No arriba la mort, de Maria Rosa Nogué
Fora de si, de Suso de Toro
Solcs, de Joana Raspall i amb il·lustracions de Conxi Rosique
16/04/2018
Presentació de Solcs a Sant Feliu de Llobregat
El dilluns 16 d'abril es presenta Solcs, de Joana Raspall, a la Biblioteca Montserrat Roig de Sant Feliu de Llobregat. L'acte serà a les 7 de la tarda i el conduiran Imma Cauhé, filla de Joana Raspall, Conxi Rosique, la il·lustradora, i Vicenç Villatoro, promotor cultural.

Joana Raspall
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788