Història


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

El catalanisme davant del feixisme (1919-2018)

Autor: Diversos autors *
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 2
Data de publicació: 04/06/2018
ISBN: 978-84-17082-73-4
Nombre de pàgines: 736


Preu: 25,00 €

SINOPSI

Hi ha interrogants incòmodes a la història catalana del segle xx. Com ara: ha existit un feixisme catalanista? Durant dècades ha semblat que plantejar aquesta pregunta era voler tacar la trajectòria d’un moviment aparentment «immunitzat» davant la temptació feixista.

L’objectiu d’aquest llibre és precisament desxifrar si el catalanisme del segle XX i principis del xxi tingué i té avui en dia una branca feixista com tants d’altres moviments nacionalistes –amb o sense Estat– van tenir. Vol interpretar com l’ascens al poder de Mussolini i Hitler i la seva herència van afectar la política catalana. Ningú no dubta que ha existit el feixisme espanyol. Però... I el feixisme catalanista?

En resum, cal historiar. Aquest llibre aborda el tema des de la complexitat, a través d’un conjunt d’especialistes –catalans i espanyols– que tracten la qüestió amb rigor, sense prevencions ni intencionalitats obscures.

D’aquest volum, en surten explicacions noves, originals i de rellevància, que es poden sintetitzar en una primera conclusió: feixistes catalanistes, sí, n’hi ha hagut, i potser molts, però feixisme catalanista, no. Així de clar i de complicat alhora.BIOGRAFIES

Arnau Gonzàlez i Vilalta
(Barcelona, 1980). És professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona des del 2007. Ha publicat una quinzena de llibres sobre el període republicà espanyol, la Catalunya d’entreguerres, el nacionalisme català i la diplomàcia europea.

Enric Ucelay-Da Cal (Nova York, 1948). Va arribar a Catalunya l’any 1972. Ha estat professor catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (1974-2006) i de la Universitat Pompeu Fabra (2006-2017). Destacat especialista en la història del nacionalisme català, és autor d’una extensa bibliografia, amb una desena de llibres publicats i centenars d’articles.

Xosé Manoel Núñez Seixas (Ourense, 1966). Actualment és catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat de Santiago de Compostel·la. Anteriorment, durant cinc anys, fou professor a la Universitat Ludwig-Maximilian de Munic. És especialista en història comparada dels nacionalismes ibèrics i europeus, en migracions i també en història sociocultural de la guerra.

Notícies d'activitats i de premsa sobre El catalanisme davant del feixisme (1919-2018)


28/10/2019
El catalanisme davant del feixisme, 1919-2018 a Mélanges de la Casa de Velázquez
Ressenya a Mélanges de la Casa de Velázquez del llibre de l'Enric Ucelay-Da Cal, Arnau Gonzàlez Vilalta i Xosé Manuel Núñez Seixas, El catalanisme davant del feixisme, 1919-2018.

Per veure més, aquí.
19/06/2019
Ressenya d'El catalanisme davant del feixisme a la Revista Mirall
La Revista Mirall ha publicat un article sobre El catalanisme davant del feixisme, d'Arnau Gonzàlez, Enric Ucelay-Da Cal i Xosé Manoel Núñez, tres historiadors que amb la col·laboradors d'altres experts han fet una investigació sobre el feixisme català. 

Podeu llegir la ressenya en aquest enllaç
19/11/2018
Arnau Gonzàlez parla d'El catalanisme davant del feixisme a El Temps
El Temps entrevista un dels autors d'El catalanisme davant del feixisme, el llibre d'història que es pregunta i intenta respondre si realment ha existit un feixisme catalanista.

Podeu llegir l'entrevista sencera en aquest enllaç.
16/11/2018
Conferència d'El catalanisme davant del feixisme a Figueres
Arnau Gonzàlez participarà en una conferència sobre El catalanisme davant del feixisme al Casino Menestral de Figueres el dia 16 de novembre a les 8 de la tarda.
26/10/2018
Seminari d'El catalanisme davant del feixisme (1919-2018) a la UAB
Seminari Permanent del Grup de Política, Institucions i Corrupció a l'Època Contemporània (PICEC)
Divendres 26 d'octubre de 2018 a les 10:30 h.
Aula B7/1056 (Sala d'Actes)
Universitat Autònoma de Barcelona

El Grup de Política, Institucions i Corrupció a l'Època Contemporània (PICEC)  de la Universitat Autònoma de Barcelona us convida a assistir a la conferència de la Dra. Montserrat Llonch de la Universitat Autònoma de Barcelona que porta per títol: "Muñoz Ramonet i la societat Unión Industrial Textil SA: Del tèxtil a la construcció".  
Després del col·loqui el Dr. Arnau González i Vilalta presentarà el llibre El catalanisme davant del feixisme (1919-2018), editat pels Drs. Ucelay Da Cal, González Vilalta i X. M. Núñez Seixas.
26/10/2018
Presentació d'El catalanisme davant del feixisme a València
Arnau Gonzàlez presentarà El catalanisme davant del feixisme a Octubre Centre de Cultura Contemporània de València el 26 d'octubre a les 7 de la tarda.
15/10/2018
El Nacional entrevista Arnau Gonzàlez i Enric Ucelay-Da Cal
Arnau Gonzàlez i Enric Ucelay-Da Cal són entrevistats per Gustau Nerín al diari digital El Nacional amb motiu de la publicació d'El catalanisme davant del feixisme.
Després d'una anàlisi del concepte "feixisme", s'arriba a la conclusió que hi ha feixistes catalanistes però no un moviment feixista pròpiament dit.

Podeu llegir la notícia aquí o també a La Llança entrant en aquest enllaç.
15/10/2018
Conferències El catalanisme davant del feixisme a l'Ateneu Barcelonès
L'Ateneu Barcelonès enceta un cicle de conferències titulat 'Catalanisme versus feixisme' que estarà format per dos debats entorn del llibre d'història El catalanisme davant del feixisme (1919-2018).
La primera xerrada serà el 2 d'octubre a càrrec d'Arnau Gonzàlez i Vilalta, i la segona, el 15 d'octubre conduïda per Enric Ucelay-Da Cal. Totes dues seran a les 7 de la tarda a la sala d'actes Oriol Bohigas i seran presentades per Joan Solé Camardons, ponent de la Secció d'Història de l'Ateneu. 
02/10/2018
Conferències El catalanisme davant del feixisme a l'Ateneu Barcelonès
L'Ateneu Barcelonès enceta un cicle de conferències titulat 'Catalanisme versus feixisme' que estarà format per dos debats entorn del llibre d'història El catalanisme davant del feixisme (1919-2018).
La primera xerrada serà el 2 d'octubre a càrrec d'Arnau Gonzàlez i Vilalta, i la segona, el 15 d'octubre conduïda per Enric Ucelay-Da Cal. Totes dues seran a les 7 de la tarda a la sala d'actes Oriol Bohigas i seran presentades per Joan Solé Camardons, ponent de la Secció d'Història de l'Ateneu.

Podeu veure la conferència de l'Arnau si feu clic aquí.
01/10/2018
Catalunya Press es fa ressò d'El catalanisme davant del feixisme (1919-2018)
Miquel Escudero és l'autor d'un article publicat a Catalunya Press que parla sobre El catalanisme davant del feixisme, una publicació que analitza les relacions dels catalanismes amb els feixismes.

Podeu llegir l'article en català aquí i en castellà si entreu aquí.
27/09/2018
Presentació d'El catalanisme davant del feixisme a Madrid
Els tres autors i historiadors d'El catalanisme davant del feixisme presenten l'obra al Centre Cultural Blanquerna de Madrid el dia 27 de setembre a les 7 de la tarda. Ho faran juntament amb Eduardo González Calleja, coautor i historiador. 
26/09/2018
Presentació d'El catalanisme davant del feixisme a Barcelona
Arnau Gonzàlez i Vilalta i Enric Ucelay-Da Cal presentaran El catalanisme davant del feixisme el 26 de setembre a les 7 a la llibreria Laie de Barcelona. Ho faran acompanyats de l'editor i assagista Daniel Fernández. 
08/09/2018
Presentació d'El catalanisme davant del feixisme (1919-2018) a La Setmana del Llibre en Català

La Setmana del Llibre en Català acull la presentació El catalanisme davant del feixisme (1919-2018) en dissabte 8 de setembre a les 18.30 de la tarda a l'escenari 2. Arnau Gonzàlez i Vilalta i Enric Ucelay-Da Cal estaran acompanyats del periodista Xavier Graset.
29/08/2018
El Cultura/s es fa ressò d'El catalanisme davant del feixisme
Jordi Amat publica un petit article al Cultura/s 841 de La Vanguardia analitzant ​El catalanisme davant del feixisme. S'hi destaca que a Catalunya no s'hi ha desenvolupat mai un moviment feixista però sí que hi ha hagut feixistes. 

A continuació, us podeu descarregar el document.
28/08/2018
Article sobre El catalanisme davant del feixisme a El Món
La Universitat Catalana d'Estiu va acollir la presentació del llibre d'història El catalanisme davant del feixisme. L'article publicat al diari digital El Món analitza el feixisme que hi ha i hi ha hagut, un feixisme que no ha esdevingut un moviment en si, però sí que s'ha pogut veure en algunes persones i polítics puntuals. 

Podeu llegir la notícia en aquest enllaç.
18/08/2018
Presentació d'El catalanisme davant del feixisme (1919-2018) a Prada de Conflent
Arnau Gonzàlez presentarà ​El catalanisme davant del feixisme (1919-2018) a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent juntament amb Àngel Casals, professor de la UB. L'acte serà el 18 d'agost a les 6 de la tarda al Liceu Charles Renouvier.
30/07/2018
Racó Català recomana El catalanisme davant del feixisme (1919-2018)
El portal de cultura digital Racó Català recomana El catalanisme davant del feixisme (1919-2018), d'Arnau Gonzàlez, Enric Ucelay-Da Cal i Xosé Manoel Núñez, a la seva secció de llibres.

Podeu llegir la notícia en aquest enllaç.
25/07/2018
El Español entrevista Enric Ucelay-Da Cal
A l'entrevista a El Español, el coautor d'El catalanisme davant del feixisme (1919-2018) comenta que a Catalunya no hi ha hagut feixisme com a tal, però sí que hi ha hagut feixistes catalans, figueres aïllades. A més, concreta que si no n'hi ha hagut és perquè el nacionalisme sempre ha tingut més força. 

Podeu llegir l'entrevista si entreu aquí
19/07/2018
El Confidencial parla d'El catalanisme davant del feixisme
El Confidencial dedica un article al procés independentista i la seva relació amb el feixisme des que es va proclamar Quim Torra president. L'article té com a referència el llibre d'Arnau Gonzàlez, Enric Ucelay-Da Cal i Xosé Manoel Núñez.

Si entreu aquí, podreu llegir l'article. 
12/07/2018
El blog de Xavier Casals es fa ressò d'El catalanisme davant el feixisme
Xavier Casals, un dels coautors del llibre d'història El catalanisme davant del feixisme (1919-2017), publica una entrada al seu blog sobre l'estudi i recerca que han fet juntament amb els tres editors de l'obra.
La publicació fa un breu resum sobre els temes tractats en la investigació.

Podeu veure la publicació si entreu aquí.
27/06/2018
Article sobre El catalanisme davant del feixisme (1919-2018) a La Vanguardia
Daniel Fernández publica un article titulat 'Lecciones de historia' a La Vanguardia sobre ​El catalanisme davant del feixisme (1919-2018). El periodista celebra que un grup d'historiadors s'hagi proposat a reflexionar sobre si existeix o no un feixisme catalanista.

Podeu llegir l'article sencer aquí.
22/06/2018
Vídeos sobre la jornada d'El catalanisme davant del feixisme (1919-2018) a la UPF
Si no vau poder assistir al seminari que es va fer el dia 6 de juny a la Universitat Pompeu Fabra arran del llibre El catalanisme davant del feixisme (1919-2018), podeu entrar als enllaços següents i escoltar algunes de les intervencions que s'hi van dur a terme.

Presentació, per Plàcid Garica-Planas, i primera part, per Enric Eucelay-Da Cal: feu clic aquí.
Segona part part, per Arnau Gonzàlez Vilalta: feu clic aquí.
Quarta part part, per Giovanni Cattini: feu clic aquí.
Cinquena part, per Josep Pich: feu clic aquí.
 
16/06/2018
Presentació de "Tumulto", La generació de la independència i El catalanisme davant del feixisme a Banyoles
L'ANC del Pla de l'Estany organitza un acte de suport als presos polítics a Banyoles que inclou les presentacions "Tumulto", La generació de la independència i El catalanisme davant del feixisme. Hi intervindran Arnau Gonzàlez, Enric Ucelay-Da Cal i Francesc Marco-Palau de part de l'Editorial Gregal. A més, també hi haurà les intervencions d'Adrià Pujol Cruella i Marta R. Gustems, autors de L'1 d'octubre explicat a la menuda (Edicions Sidillà).

Tot plegat comença a les 11 a la Plaça dels Estudis i continua amb les presentacions dels llibres al Museu Darder. En acabat, hi haurà refrigeri.
15/06/2018
Debat sobre El catalanisme davant del feixisme (1919-2018) a 'Més 324'
El programa 'Més 324' del canal 324, conduït i moderat per Xavier Graset, dedica uns minuts a l'obra El catalanisme davant del feixisme (1919-2018).
Aquesta vegada, participen en el debat Arnau Gonzàlez, un dels coordinadors de l'estudi, i Xavier Casals, un dels historiadors col·laboradors del llibre.

Si entre aquí, podreu seguir el debat sencer.
12/06/2018
El País publica un article sobre el feixisme catalanista
Joan Esculies va publicar un reportatge al 'Quadern' d'El País sobre si ha existit o no un feixisme catalanista. Al final del l'article, es fa una referència especial al llibre El catalanisme davant del feixisme (1919-2018), publicat per Gregal i editat per diversos autors historiadors que han investigat i estudiat aquest tema.

Podeu entrar aquí i llegir l'article sencer.
08/06/2018
Crònica sobre la jornada d'El catalanisme davant del feixisme
El dimecres 6 de juny es va celebrar una jornada/seminari sobre l'obra El catalanisme davant del feixisme (1919-2018) a la UPF.
El diari El Público va publicar una crònica sobre els debats que es van dur a terme al matí.

Podeu llegir la notícia en aquest enllaç.
05/06/2018
Reportatge d'El catalanisme davant del feixisme al diari Ara
Sílvia Marimon, de la secció de cultura de l'Ara, publica un reportatge sobre la nova publicació d'història d'Enric Ucelay-Da Cal, Arnau Gonzàlez i Xosé Manoel Núñez Seixas. 
L'article fa una extensa anàlisi sobre el feixisme a Catalunya i si aquesta ideologia política va tenir prou força o no al país. 
Al final de l'article, anuncia que dimecres 6 de juny es presenta l'obra en unes jornades a la UPF.

Podeu entrar aquí i llegir la notícia.
04/06/2018
VilaWeb es fa ressò de les jornada d'El catalanisme davant del feixisme
El dimecres 6 de juny es presenta El catalanisme davant del feixisme al Campus de la Ciutadella de la UPF. VilaWeb entrevista Xavier Casals, un dels col·laboradors amb l'obra, que al llibre parla sobre la presència de l'extrema dreta a Catalunya des de la mort de Franco.

Podeu accedir a la notícia si cliqueu en aquest enllaç.
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788