Història


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

Carme Ballester: compromís, resistència i solitud

Autor: Oriol Dueñas
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 11/06/2018
ISBN: 978-84-17082-72-7
Nombre de pàgines: 340


Preu: 19,50 €

SINOPSI

Carme Ballester no només fou l’esposa del president Companys. Sense cap mena de dubte la seva vida estigué marcada per aquest fet, però la seva biografia no només estigué vinculada al president de Catalunya. Carme Ballester va ser una dona amb idees polítiques pròpies, que participà de la vida política de la República, amb un caràcter fort que li feia dir el que pensava sense tenir en compte la persona ni el context i que la portà a lluitar per allò que creia o per combatre les injustícies. El seu caràcter seria fonamental per resistir el llarg exili, un període llarg i terrible, el qual va haver d’afrontar pràcticament sola, amb l’única companyia d’uns pocs amics i del fill malalt del president afusellat.

En algunes ocasions, durant aquells anys, va assumir el rol de representar la Generalitat en jornades institucionals. La seva participació en molts d’aquells actes tingué un noble propòsit: recordar i preservar la  memòria del president Companys, el seu marit, qui havia estat afusellat per la dictadura franquista. Ella fou qui, en primer terme, va impedir que el sacrifici del president no quedés en l’oblit al món de l’exili.

BIOGRAFIA

Oriol Dueñas Iturbe (Barcelona, 1977). Doctor en Història per la Universitat de Barcelona. Treballa com a tècnic del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i és professor associat del departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.

Especialista en la Guerra Civil, exili i la dictadura franquista, ha realitzat la seva tesi doctoral sobre les destruccions a Catalunya durant la Guerra Civil i la seva posterior reconstrucció.

És autor de nombrosos articles i dels llibres La violència dels uns i dels altres. La repressió durant la guerra i la postguerra a Olesa de Montserrat 1936-1945; Els esclaus de Franco, juntament amb Josep M. Solé i Sabaté; El franquisme contra Esquerra: els alcaldes i diputats afusellats d’Esquerra Republicana de Catalunya; juntament amb Antoni Segura, Josep M Solé i Sabaté i Silvina Jensen; Catalunya al Món; i conjuntament amb Queralt Solé, El jutge dels cementiris clandestins. Josep Maria Bertran de Quintana (1884-1960).

Notícies d'activitats i de premsa sobre Carme Ballester: compromís, resistència i solitud


30/11/2018
ETV convida Oriol Dueñas 
Amb motiu de la publicació de Carme Ballester: compromís, resistència i solitud, Oriol Dueñas és entrevistat al programa La clau de la nostra història, d'ETV.
L'entrevista es planteja des d'una perspectiva feminista i d'interès per una figura com la de Carme Ballester, la segona esposa de Lluís Companys, amb qui no compartia del tot la seva ideologia política i que va viure a l'exili i va passar desapercebuda.

Si entreu en aquest enllaç, podreu veure l'entrevista sencera.
07/11/2018
Article sobre Carme Ballester i Antònia Macià
The New Barcelona Post publica un reportatge dedicat a Carme Ballester i Antònia Macia, les esposes de Lluís Companys i Josep Tarradellas, respectivament. Aquestes dues figures formes part del cicle "Doblement invisibles" (de L'ICD i la Càtedra Josep Termes (UB)), que reivindica les aportacions de dones en la construcció social. 
L'article destaca l'obra d'Oriol Dueñas: Carme Ballester: compromís, resistència i solitud.

Si feu clic aquí, podreu llegir la notícia.
23/10/2018
L'obra d'Oriol Dueñas a Traces
Traces, la base de dades bibliogràfica sobre llengua i literatura catalanes, destaca Carme Ballester: compromís, resistència i solitud, d'Oriol Dueñas. 

Podeu veure la selecció completa si entreu aquí
27/09/2018
Ràdio Rubí entrevista Oriol Dueñas
Amb motiu de la presentació de Carme Ballester: compromís, resistència i solitud a la ciutat de Rubí, la ràdio local entrevista Oriol Dueñas. Després de justificar el títol de l'obra, que l'autor creu que sintetitza molt bé la vida de Carme Ballester, Dueñas explica l'estudi que ha dut a terme entorn de la figura de la vídua de Lluís Companys.

Podeu descarregar-vos l'arxiu si entreu aquí i escoltar l'entrevista a partir del minut 11.50 aproximadament. 
27/09/2018
Presentació de Carme Ballester: compromís, resistència i solitud a Rubí
Oriol Dueñas presentarà la biografia de Carme Ballester a la llibreria El Racó del Llibre de Rubí. L'acte serà el 27 de setembre a 2/4 de 8 del vespre i l'autor estarà acompanyat de l'histoirador Eduard Puigventós.
23/07/2018
Oriol Dueñas és entrevistat a Rac1
Albert Om entrevista Oriol Dueñas, l'historiador que ha escrit Carme Ballester: compromís, resistència i solitud, al seu programa 'Islàndia'. Aquest és un llibre que repassa la seva vida i compromís per al país i també la seva mort.

Podeu recuperar el programa a la carta si entreu a la pàgina web de Rac1 de les 19 h a les 20.30 h. 
18/07/2018
La Vanguardia publica un reportatge sobre la biografia de Carme Ballester
Jordi Amat repassa la biografia de Carme Ballester en un article al Cultura/s de La Vanguardia gràcies a la investigació de l'historiador Oriol Dueñas que ha estat editada per Gregal. 

Us podeu descarregar la notícia tot seguit.
10/07/2018
El diari Ara publica un reportatge sobre Carme Ballester
El llibre d'Oriol Dueñas, Carme Ballester: compromís, resistència i solitud, és notícia a la secció de cultura del diari Ara
El reportatge destaca la tasca d'investigació i recerca de Dueñas, que ha escrit el llibre a partir de més de cent cartes inèdites.

Si entreu aquí, podreu llegir l'article.
20/06/2018
Presentació de Carme Ballester: compromís, resistència i solitud a Girona
La Llibreria 22 de Girona acull la tercera presentació de Carme Ballester: compromís, resistència i solitud, d'Oriol Dueñas. L'acte serà el 20 de juny a les 7 de la tarda i hi intervindran l'autor i Quim Nadal, catedràtic d'història contemporània a la UdG i director de l'Institut de Recerca del Patrimoni Cultural.
18/06/2018
Presentació de Carme Ballester: compromís, resistència i solitud a Barcelona
La segona presentació de Carme Ballester: compromís, resistència i solitud serà a Barcelona, concretament, a la sala Pi i Sunyer de l'Institut d'Estudis Catalans. Oriol Dueñas, l'autor, intervindrà en l'acte juntament amb Jaume Sobrequés, president de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, i Josep Maria Solé i Sabaté, catedràtic d'història de la UAB. La presentació serà el 18 de juny a les 7 de la tarda.
14/06/2018
Presentació de Carme Ballester: compromís, resistència i solitud a Sabadell
Oriol Dueñas presentarà Carme Ballester: compromís, resistència i solitud a la Llar del Llibre de Sabadell el 14 de juny a les 7 de la tarda. L'autor ho farà acompanyat de Josep Lluís Martín Berbois, doctor en història contemporània per la UAB.

Oriol Dueñas
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788