Novel·la


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

Els vaig prometre el mar

Autor: Diversos autors *
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 02/07/2018
ISBN: 978-84-17082-80-2
Nombre de pàgines: 494


Preu: 20,00 €

SINOPSI

Els nens i nenes de Bañuelos de Bureba mai no havien vist el mar i, el gener de 1936, el seu mestre els va animar a imaginar-lo i a descriure’l. El resultat va ser un quadern monogràfic sobre la immensitat blava. «El mar deu ser molt gran, molt ample i molt profund». Així és com s’imaginava el mar un dels nens d’aquest poblet de Burgos. Les descripcions es repetien: «El mar deu ser...», «El mar deu ser...».

El mestre Antoni Benaiges, que revolucionà la seva escola donant la paraula als seus alumnes amb l’ajut de la impremta Freinet, els va prometre que a l’estiu anirien a Mont-roig del Camp, a casa de la seva família, per veure’l per primer cop i poder dir: «El mar és...», «El mar és...».

Però el somni d’aquelles criatures i la promesa del seu mestre van quedar truncats per sempre el 18 de juliol del 1936, amb l’esclat de la Guerra Civil.

Aquesta novel·la recull la història d’una promesa que no es va poder complir.

BIOGRAFIES

Sebastián Gertrúdix Romero de Ávila (La Solana, Ciudad Real, 1951) és mestre d’ensenyament primari, ha desenvolupat tota la seva activitat professional a Catalunya, tret d’un breu període de quatre anys a Torrente de Cinca (Osca).

Membre actiu de diversos Moviments de Renovació Pedagògica, ha treballat durant més de 30 anys amb tècniques de la pedagogia Freinet, i se n’ha convertit en un entusiasta divulgador. És autor d’un centenar d’articles apareguts en diverses publicacions de pedagogia i en premsa, i de llibres com Entorno al niño; Simeón Omella: el maestro de Plasencia del Monte; Josep Alcobé y la pedagogía Freinet; Enrique Pérez Simón: un maestro de la escuela Freinet; Pedro Morán, un niño de la guerra en la escuela Freinet i Elisa Vián: magisterio, compromiso y coraje. També ha escrit els monogràfics Vamos a leer y escribir, El boglo de tóncar i Principis i tècniques de treball de la pedagogia Freinet.

Sergi Bernal (Barcelona, 1973). És geògraf i documentalista d’històries humanes i compromeses. Va ser guardonat amb el premi Visa Off de Perpinyà el 2009, amb el projecte La geografia humana del gran drac, que mostrava la vida dels treballadors rurals de la província de Guizhou, a la Xina. Ha treballat fent reportatges sobre les lluites dels moviments socials i populars a Barcelona, el drama de les famílies desnonades, de l’exili sahrauí i la duresa de la vida al camp de refugiats argelians de Dakhla.

El llibre forma part del projecte Desenterrant el silenci, dedicat a recuperar una història al límit de l’oblit, la del mestre Antoni Benaiges. Aquest mateix projecte inclou una exposició fotogràfica que ha passat per més de 40 sales i un documental, El retratista. Actualment treballa en la confecció d’un còmic sobre el mestre Benaiges amb el dibuixant burgalès Javier Martínez Sancho.

Notícies d'activitats i de premsa sobre Els vaig prometre el mar


29/01/2020
Els vaig prometre el mar a "Sèries i llibres" de Ràdio Igualada
Escoltar a partir del minut 14:30 aqui.
29/01/2020
Premiada l'exposició d'Antoni Benaiges el mestre que va prometre el mar al Museu Marítim de Barcelona
L’exposició d'Antoni Benaiges el mestre que va prometre el mar al
Museu Marítim de Barcelona
ha rebut el Premi Educació dels Premis Ciutat de Barcelona 2019! Una coproducció amb Memorial Deocràtic i comissariat de Sergi Bernal. 
Per veure l'exposició virtual, aquí.
Des de la web del Museu Marítim, aquí.
24/01/2020
Els vaig prometre el mar de Sergi Bernal i Sebastià Gertrúdix a Zona de Sèries i Llibres.
Per llegir-la, aquí.
21/11/2019
Presentació d'Els vaig prometre el mar a Mataró
Els vaig prometre el mar es presenta a Mataró el dijous 21 de novembre, a les 19 h, al Casal del Barri Les Esmandies. En aquesta presentació col·labora El Moviment Educatiu del Maresme, l'Associació de Veïns de Peramas Esmandies i el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró. Comptem amb les intervencions dels autors, Sergi Bernal i Sebastián Gertrúdix.
22/10/2019
Els vaig prometre el mar a El Calaix per a OnaLaTorre.cat
Entrevista a Sergi Bernal i Sebastián Gertrúdix, i la seva obra Els vaig prometre el mar, al programa El Calaix per a OnaLaTorre.cat.

Per veure l'entrevista, aquí.
12/10/2019
Presentació d'Els vaig prometre el mar a Santa Coloma de Queralt
El 12 d'octubre a les 19 h, Sergi Bernal i Sebastián Gertrúdix presenten la seva novel·la Els vaig prometre el mar a la sala d'Actes del Castell dels Comtes, de Santa Coloma de Queralt. Els hi acompanyarà la sociòloga i colomina, Montserrat Solé i Aubia.
28/05/2019
Presentació d'Els vaig prometre el mar a Girona
El 28 de maig a les 6 l'Escola Montjuïc acull la presentació d'Els vaig prometre el mar. En l'acte hi intervindran Núria Puig, directora de l’Escola Nabí; Xavier Alsina, director de l’Escola 9 de Quart; Mon Marquès, professor emèrit de Pedagogia a la UdG, Sebastián Gertrúdix, autor, i Sergi Bernal, autor
26/04/2019
Presentació d'Els vaig prometre el mar a Falset
La Biblioteca Municipal i Comarcal de Falset acull la presentació d'Els vaig prometre el mar, de Sebastián Gertrúdix i Sergi Bernal, el 26 d'abril a les 7 del vespre. Hi intervindran Gertrúdix i Montserrat Giné, presidenta de l'Associació Víctimes de la Repressió Franquista.
08/02/2019
Presentació d'El mar será... a Santander
El divendres 8 de febrer a les 7 del vespre es presenta El mar será... a la Llibreria Gil de Santander. En l'acte, hi intervindran Sebastián Gertrúdix i la mesta Julia Cacho. 
05/02/2019
COPE Málaga entrevista Sebastián Gertrúdix
Sebastián Gertrúdix parla sobre El mar será... a COPE Málaga un dia abans de la presentació de la novel·la a la ciutat.

Si entreu aquí, podreu escoltar l'entrevista.
18/01/2019
Presentació d'El mar será... a Osca
La Librería Anónima acull la presentació d'El mar será... el 18 de gener a les 7. En l'acte hi intervindran Sebastián Gertrúdix, Sergi Bernal i la mestra Geles Domínguez. 
26/11/2018
El Diario Ideal es fa ressò d'El mar será...
Amb motiu de la presentació que es va fer a Granada de la novel·la El mar será..., el Diari Ideal es fa ressò de l'obra i de la figura d'Antoni Benaiges, protagonista de la novel·la. 

Podeu llegir la notícia si entreu en aquest enllaç.
23/11/2018
Presentació d'El mar será... a Granada
El dia 23 de novembre a les 8 es presenta El mar será... a la Librería Bakakai de Granada. En l'acte, hi intervindran els dos autors, Sergi Bernal i Sebastián Gertrúdix, i la mestra i escriptor Tere Flores. 
13/11/2018
Presentació d'Els vaig prometre el mar a Santa Coloma de Gramenet
Sergi Bernal i Sebastián Gertrúdix presentaran Els vaig prometre el mar a la Biblioteca Singuerlín de Santa Coloma de Gramenet. L'acte serà el dimarts 13 de novembre a les 18.30 h.
15/10/2018
Presentació d'Els vaig prometre el mar a Lleida
Els vaig prometre el mar es presenta a l'Institut d'Estudis Ilerdencs el dia 15 d'octubre a 2/4 de 8 de la tarda. En l'acte, hi intervindran Sebastián Gertrúdix, Sergi Bernal i Francesca Majó, psicopedagoga i mestra. A més, també s'hi presentarà L'ofici de mestre, una altra obera de Sebastián Gertrúdix publicada per Rosa Sensat.
29/09/2018
Presentació d'Els vaig prometre el mar a Vilanova i la Geltrú
Els vaig prometre el mar, de Sebastián Gertrúdix i Sergi Bernal, es presentarà el 29 de setembre a les 7 del vespre al pati del Castell de la Geltrú. En l'acte, hi intervindran els autors i Ramon Arnabat, historiador, i estarà moderat per la periodista Maria Aluja. 
28/09/2018
Eix Diari es fa ressò de la presentació d'Els vaig prometre el mar
Els vaig prometre el mar es presenta dissabte 29 de setembre a Vilanova i la Geltrú. Eix Diari es fa ressò de l'acte. 

Podeu llegir la notícia si entre aquí.
27/09/2018
Presentació d'Els vaig prometre el mar a Torres de Segre
Sebastián Gertrúdix, coautor d'Els vaig prometre el mar/El mar será..., presentarà l'obra a Torres de Segre el 27 de setembre a 3/4 de 8 del vespre a la Sala d'actes de la plaça de Catalunya. Estarà acompanyat de Francesc Casals, regidor de Cultura, i Francesca Major, mestra i llicenciada en psicopedagogia.
19/09/2018
Rac1 es fa ressò de l'exposició d'Antoni Benaiges
El programa 'Via Lliure' de Rac1, conduït per Xavi Bundó es fa ressò de l'exposició del Museu Marítim dedicada a Antoni Benaiges.

Podeu recuperar el programa en aquest enllaç (Via Lliure, diumenge 16 de setembre a la secció 'Honorables catalans: Antoni Benaiges'), o bé més directament en entrant aquí.
14/09/2018
Article sobre Antoni Benaiges a El Punt Avui
Martí Gironell ha publicat un article sobre Antoni Benaiges al diari El Punt Avui en el qual fa al·lusió a l'exposició que es pot trobar al Museu Marítim de Barcelona.

Podeu llegir l'article en aquest enllaç.
13/09/2018
Ràdio Barcelona entrevista Sebastián Gertrúdix
Sebastián Gertrúdix és entrevistat a Ràdio Barcelona amb motiu de la publicació Els vaig prometre el mar per parlar de la figura d'Antoni Benaiges, el mestre republicà que va prometre als seus alumnes de Bañuelos que veurien el mar, promesa que no es va poder complir perquè el van afusellar.

Podeu escoltar l'entrevista en aquest enllaç a partir del minut 17.55.
07/09/2018
Presentació d'Els vaig prometre el mar a La Setmana del Llibre en Català 
El 7 de setembre a 1/4 de 9 del vespre es presenta a l'escenari 1 de La Setmana del Llibre en Català Els vaig prometre el mar, la novel·la sobre Antoni Benaiges. En l'acte, hi intervindran Sergi Bernal i Sebastián Gertrúdix, els autors de l'obra. 
30/08/2018
Reportatge sobre Antoni Benaiges a Catalunya Ràdio
Catalunya Ràdio es fa ressò de l'exposició que actualment es pot trobar al Museu Marítim de Barcelona sobre Antoni Benaiges, el protagonista de la novel·la escrita per Sergi Bernal i Sebastián Gertrúdix: Els vaig prometre el mar.

Si cliqueu aquí podreu escoltar la notícia.
29/08/2018
El Diario de Burgos se hace eco de El mar será...
El artículo del diario destaca que la proyección nacional de la figura de Antoni Benaiges augmenta gracias a la publicación de la novela de Sergi Bernal y Sebastián Gertrúdix i a la exposición del Museu Marítim de Barcelona dedicada al maestro que prometió a sus alumnos que verían y conocerían el mar. Una promesa que no se pudo cumplir. 

Os podéis descargar el archivo a continuación. 
29/08/2018
El Diario de Burgos es fa ressò d'El mar será...
L'article del diari destaca que la projecció nacional de la figura d'Antoni Benaiges augmenta gràcies a la publicació de la novel·la se Sergi Bernal i Sebastián Gertrúdix i a l'exposició del Museu Marítim de Barcelona dedicada al mestre que va prometre als seus alumnes que coneixerien i veurien el mar. Una promesa que mai es va poder complir.  

Us podeu descarregar l'arxiu a continuació. 
01/08/2018
El Segre es fa ressò d'Els vaig prometre el mar
El diari fa difusió de la novel·la Els vaig prometre el mar, de Sebastián Gertrúdix i Sergi Bernal. La notícia destaca el títol de l'obra, que té a veure amb la promesa que Antoni Benaiges va fer als seus alumnes i que, finalment, no va poder complir.

Si entreu aquí, podreu llegir la notícia.
01/08/2018
Notícia sobre Antoni Benaiges a La 2
La 2 Noticias va emetre un reportatge sobre l'exposició d'Antoni Benaiges que actualment i fins al març de 2019 es pot trobar al Museu Marítim de Barcelona. 
Sergi Bernal, coautor d'Els vaig prometre el mar/El mar será... i comissari de l'exposició, explica la importància de recuperar la memòria històrica amb figures com el mestre Benaiges.

Podeu veure veure el reportatge en aquest enllaç a partir del minut 18.
20/07/2018

L’escola del mestre que va prometre el mar a l'ara.cat


Per llegir-la, aquí.
20/07/2018
El diari Ara es fa ressò d'Els vaig prometre el mar
El Museu Marítim de Barcelona ahir va inaugurar l'exposició comissariada per Sergi Bernal, Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar. Al final de la notícia es menciona el títol de la novel·la publicada per Gregal i que ficciona la vida de Benaiges. 

Si entreu aquí, podreu llegir la notícia.
19/07/2018
Eix Diari es fa ressò d'Els vaig prometre el mar
Una reflexió a l'entorn de la memòria històrica a Eix Diari fa referència a la novel·la de Sergi Bernal i Sebastián Gertrúdix, Els vaig prometre el mar. Destaca la importància d'aquest tipus d'obres per trencar el silenci i combatre el feixisme. 

Podeu llegir la notícia en aquest enllaç.
06/07/2018
Presentació d'Els vaig prometre el mar a Godelleta (València)
Sergi Bernal i Sebastián Gertrúdix presenten Els vaig prometre el mar/El mar será a Godelleta (València) amb motiu del Congrés del Movimiento Cooperativo de Escuela Popular. L'acte serà el dia 6 de juliol a les 4 de la tarda a la casa Escuela Salesianos. 
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788