Cultura popular


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

Les mares que ens han parit

Autor: Maria Rosa Ribas Poch
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1

Il·lustrador: Nestor Salas


Data de publicació: 22/10/2018
ISBN: 978-84-17660-02-4
Nombre de pàgines: 184


Preu: 18,00 €Preu e-book: 7,20 €

Les mares que ens han parit és una reflexió sobre l’evolució de la fecundació humana des de la prehistòria fins avui: coneixements, creences i rituals al seu voltant i sobre el valor social de la dona en cada període històric.
LLIBRE IL·LUSTRAT


Sinopsi
Les mares que ens han parit és una reflexió sobre la fecundació humana i la seva evolució des de la prehistòria fins avui –coneixements, creences i rituals–, però també sobre el valor social de la dona en cada època.

Aquest viatge en el temps ressegueix la importància que totes les cultures han donat a la fecunditat, com ha estat sempre venerada i controlada alhora. El llibre ens fa saber com –segons el coneixement mèdic del moment– cada època històrica ha explicat la fecundació, la funció de l’aparell reproductiu i també els mitjans anticonceptius emprats.

L’obra també posa de relleu la tasca de dones que han estat ignorades per molts relats històrics oficials, escrits bàsicament des de la mirada masculina.

La manera de percebre i representar la vida ha anat canviant, però la decisió de voler –o no– ser mare, de tenir –o no– fills, hauria de ser individual o de parella. En canvi, sempre ha estat condicionada per factors polítics, culturals, mèdics, religiosos i/o demogràfics, els quals sovint han provocat una pèrdua sensible de les llibertats bàsiques.Nota biogràfica

Maria Rosa Ribas Poch (la Bisbal d’Empordà, 1950) ha treballat durant més de trenta anys d’infermera al Centre d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de Mataró, on es realitzen activitats existencials i preventives relacionades amb el control i seguiment de l’embaràs.

Interessada per la història de l’anticoncepció, ha anat dirigint l’interès cap a la història de la fecundació humana i la seva relació amb la forma d’entendre la vida i, especialment, de valorar la dona.

Ha participat en diversos congressos, com ara el dedicat a La Historia de la Enfermería i els de la Sociedad Española de Contracepción. Ha publicat diversos articles sobre aquesta matèria i és coautora, amb Maria Rosa Serra, del llibre S’ha acabat, amor meu, publicat l’any 2000.

Notícies d'activitats i de premsa sobre Les mares que ens han parit


10/01/2020
Les mares que ens han parit a la Revista Diálogos de la Federació de Planificació Familiar Estatal
Adjuntem pàgina de la Revista Diálogos.
05/12/2019
Presentació de Les mares que ens han parit a Terrassa
Presentació de l'obra Les mares que ens han parit, de la Maria Rosa Ribas Poch, el dijous 5 de desembre a les 19 h a l'Ateneu Terrassenc. En aquesta presentació ens acompanyarà la Montse Rusiñol, escriptora.
15/07/2019
Maria Rosa Ribas Poch rep el guardó de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius
La segona edició dels premis de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius ha volgut reconèixer Maria Rosa Ribas Poch, autora de Les mares que ens han parit, per la seva trajectòria vital i professional.

Podeu llegir la notícia si entreu aquí.
05/07/2019
El País esmenta Les mares que ens han parit en un article
Tomàs Delclòs dedica un article sobre l'avortament al diari El País. Al llarg del text, parla d'alguns fets importants que giren entorn del feminisme. Al final de l'article, esmenta Les mares que ens han parit, de Maria Rosa Ribas.

Podeu llegir la notícia en aquest enllaç.
23/05/2019
Presentació de Les mares que ens han parit a Cabrera de Mar
Maria Rosa Ribas presenta Les mares que ens han parit a la Biblioteca Ilturo de Cabrera de Mar el 23 de maig a les 7 del vespre. Ho farà acompanyada de l'escriptora Sílvia Tarragó.
21/05/2019
Tribuna Maresme es fa ressò de Les mares que ens han parit
Amb motiu de la presentació de Les mares que ens han parit, de M. Rosa Ribas Poch, a Cabrera de Mar, el diari digital Tribuna Maresme es fa ressò de la publicació i de l'esdeveniment. 
En aquest enllaç podreu llegir la ressenya.
21/05/2019
Roger de Gràcia entrevista M. Rosa Ribas 
Maria Rosa Ribas parla de Les mares que ens han parit al programa "Estat de Gràcia" de Catalunya Ràdio conduït per Roger de Gràcia. Amb aquest estudi l'autora ha volgut posar l'accent en la importància de la dona al llarg de la història. 

Entra aquí i escolta l'entrevista. 
06/05/2019
Mujeres con ciencia es fa ressò de Les mares que ens han parit
Les mares que ens han parit és notícia al portal de difusió cultural Mujeres con ciencia, de la Cátedra de Cultura Científica del País Vasco. 

Fes clic aquí i llegeix la notícia.
26/04/2019
Article sobre Les mares que ens han parit al diari Ara
Toni Sala, escriptor i col·laborador del diari Ara, ha publicat un article de Les mares que ens han parit, de Maria Rosa Ribas, que el dia 25 va presentar el llibre a Sant Feliu de Guíxols. 

Fes clic aquí i llegeix l'article. 
25/04/2019
Presentació de Les mares que ens han parit a Sant Feliu de Guíxols
Les mares que ens han parit es presenta al Jardí de l'Antic Hospital de Sant Feliu de Guíxols el 25 d'abril a les 7 del vespre. A més de Maria Rosa Ribas, l'autora, també hi intervindran Toni Sala, escriptor, i Marisa Ortigosa, metgessa de família i comunitat. 
15/03/2019
Presentació de Les mares que ens han parit a la Bisbal d'Empordà
Maria Rosa Ribas presentarà Les mares que ens han parit a la Bisbal d'Empordà el proper 15 de març a les 8 del vespre. Ho farà acompanyada de Marina Puig, Grup de Dones de la Bisbal, i Andrea González, professora de literatura.
07/03/2019
Presentació de Les mares que ens han parit a Barcelona
L'Editorial Gregal participa en el cicle #MarçLila de la llibreria Carbonera de Barcelona amb la presentació de Les mares que ens han parit, de Maria Rosa Ribas. L'activitat serà el dia 7 de març a les 7 del vespre i hi intervindran l'autora i Rosa M. Prat, escriptora i autora de Pedres blanques
04/03/2019
Cazarabet entrevista Maria Rosa Ribas
El portal de difusió cultural Cazarabet entrevista Maria Rosa Ribas, autora de Les mares que ens han parit. 

Podeu llegir l'entrevista en aquest enllaç
15/02/2019
Article sobre Les mares que ens han parit
Julio Pérez publica un article sobre Les mares que ens han parit a la seva pàgina web, Apuntes de demografía. Primer destaca la biografia de l'autora i la seva trajectòria professional, que la va portar a fer aquesta investigació sobre la fecunditat humana. 

Si entreu en aquest enllaç, podreu llegir la ressenya sencera.
23/01/2019
Presentació de Les mares que ens han parit a Premià de Mar
La Biblioteca Martí Rosselló de Premià de Mar acull la presentació de Les mares que ens han parit el 23 de gener a les 7 del vespre. En l'acte, hi intervindran Maria Rosa Ribas i psicòloga Teresa Planella. 
14/01/2019
La Clau es fa ressò del llibre de Maria Rosa Ribas
La revista del Maresme La Clau s'ha fet ressò de Les mares que ens ha parit, una obra de Maria Rosa Ribas que reflexiona sobre la fecunditat humana des dels inicis de la història fins a dia d'avui.

Si fas clic aquí, podreu llegir la notícia o llegir-la en aquest enllaç (p. 42).
03/01/2019
Racó Català recomana Les mares que ens han parit
Les mares que ens han parit, de Maria Rosa Ribas, és una de les recomanacions literàries del portal cultural català Racó Català.

Podeu llegir la notícia en aquest enllaç.
19/12/2018
Presentació de Les mares que ens han parit a Barcelona
Maria Rosa Ribas, autora de Les mares que ens han parit, i la infermera i antropòloga M. Àngels Castillo presentaran l'obra a la Llibreria Pròleg el 19 de desembre a les 7 de la tarda.
13/12/2018
Presentació de Les mares que ens han parit a Mataró
Buc de Llibres acull la presentació de Les mares que ens han parit el 13 de desembre a les 7 de la tarda. En l'acte, hi intervindran Maria Rosa Ribas, autora, i Roser Albert, treballadora social.
11/12/2018
La Clau es fa ressò de Les mares que ens han parit
Les mares que ens han parit es presenta el 13 de desembre a Mataró. La revista La Clau, una revista del Maresme, fa difusió de l'acte.

Podeu veure la notícia aquí.
11/12/2018
Presentació de Les mares que ens han parit a Mataró (ASSIR)
Maria Rosa Ribas presentarà Les mares que ens han parit al Servei d'Atenció de Salut Sexual i Reproductiva de Mataró, lloc en el qual l'autora va treballar més de trenta anys com a infermera. Ho farà acompanyada de Rosa Díaz, llevadora, el dia 11 de desembre a 2/4 de 2 del migdia.
Aquesta presentació s'adreça al personal que treballa al centre. 
21/11/2018
Maria Rosa Ribas és entrevistada a Ràdio Vilassar
Dijous 15 de novembre es va presentar Les mares que ens han parit a Vilassar de Mar. Amb motiu d'aquesta publicació i l'acte, Ràdio Vilassar entrevista Maria Rosa Ribas, l'autora d'aquest estudi sobre l'evolució de la fecundació.

Si feu clic aquí, podreu escoltar l'entrevista.
15/11/2018
Presentació de Les mares que ens han parit a Vilassar de Mar
La primera presentació de Les mares que ens han parit, de Maria Rosa Ribas, tindrà lloc a la Bilbioteca Municipal Ernest Lluch de Vilassar de Mar el dia 15 de novembre a les 7 de la tarda. En l'acte, hi intervindran l'autora i la doctora Hildegard Mausbach.

Maria Rosa Ribas Poch
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788