Història


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

Molta terra catalana a l'Havana (Vol. I)

Autor: Josep Maria Torné
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 30/11/2018
ISBN: 978-84-17082-91-8
Nombre de pàgines: 482

No disponible.

Obra de divulgació històrica que posa de relleu la importància de l’emigració catalana a l’Havana en el període que abraça de primers del segle xix fins als anys trenta del segle xx, a partir de l’estudi del patrimoni material ‒en molts casos desconegut‒ que els catalans hi van deixar.

Inclou índex onomàstic complet, més de 200 fotografies i pròleg de Josep-Lluís Carod-Rovira


Sinopsi

Aquesta obra de divulgació històrica posa de relleu la importància de l’emigració catalana a l’Havana en el període que abraça de primers del segle xix fins als anys trenta del segle xx, a partir de l’estudi del patrimoni material ‒en molts casos desconegut‒ que els catalans hi van deixar.

L’obra, presentada en dos volums, ressegueix la petja dels catalans a la capital de Cuba a partir de 121 relats històrics dedicats a descriure la vida i peripècies de persones i empreses, endreçats en vint capítols, corresponents a l’activitat professional dels immigrants. Cada relat es completa amb fotos actuals que identifiquen i situen en el mapa els elements arquitectònics que han perdurat.Nota biogràfica

Josep Maria Torné i Pinyol (Sabadell, 1951) és enginyer tècnic electrònic per la Universitat Politècnica de Catalunya, llicenciat en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona, i en Investigació i Tècniques de Mercat per la Universitat Oberta de Catalunya.

Gran aficionat als viatges no organitzats i a descobrir la diversitat del món, ha visitat noranta països i parla ‒amb més o menys solvència‒ uns quants idiomes. Un cop prejubilat i amb força temps disponible, va fer, amb la seva esposa com a ajudant, dues estades a l’Havana, els anys 2010 i 2013, a fi de documentar-se per escriure el seu primer llibre, Molta terra catalana a l’Havana.Amb el suport del Departament de Cultura
Notícies d'activitats i de premsa sobre Molta terra catalana a l'Havana (Vol. I)


13/01/2020
Presentació de Molta terra catalana a l'Havana a Terrassa
L’Ateneu Terrassenc i l’Editorial Gregal es complauen a convidar-vos a la presentació del llibre Molta terra catalana a l'Havana el dilluns 13 de gener a les 19.30 h a l'Ateneu Terrassenc. A més a més de Josep Maria Torné, l'autor, també ens acompanya l'escriptor Vicenç Villatoro.
25/10/2019
Molta terra catalana a l'Havana (Vol. I i II) a Vilanova i la Geltrú
El divendres 25 d'octubre a les 20 h, en Josep Maria Torné presenta la seva obra Molta terra catalana a l'Havana, dividida en dos volums, a la Biblioteca Joan Oliva i Milà. En aquesta presentació també ens acompanyarà en Francesc Gumà i Ràfols, besnét d’en Francesc Gumà i Ferran, promotor del ferrocarril de Barcelona a Vilanova,
del Banc de Vilanova i gran personatge històric.
07/10/2019
Molta terra catalana a l'Havana a Vilaweb
Josep Maria Torné i la seva obra Molta terra catalana a l'Havana al portal digital Vilaweb.

Per veure la notícia, aquí.
10/08/2019
Presentació de Molta terra catalana a l'Havana a la Palma d'Ebre
Josep M. Torné presenta el primer volum de Molta terra catalana a l'Havana el 10 d'agost a les 8 del vespre a l'Església romànica de la Palma d'Ebre. També hi intervindrà Ricard Boqué, professor de la Universitat Rovira i Virgili. 
06/08/2019
Presentació de Molta terra catalana a l'Havana a Rocafort de Queralt
Josep Maria Torné presenta el primer volum de Molta terra catalana a l'Havana juntament amb el professor de la UB Valentí Gual a Rocafort de Queralt. L'acte és el 6 d'agost a les 10 de la nit al Local Cultural.
30/05/2019
Presentació de Molta terra catalana a l'Havana a Girona
Josep M. Torné presenta Molta terra catalana a l'Havana a la Llibreria 22 de Girona el 30 de maig a les 7 del vespre. Anna Castellví, coordinadora de la Xarxa de Municipis Indians, acompanyarà l'autor en l'acte. 
09/05/2019
Presentació de Molta terra catalana a l'Havana (vol. I) a Manresa
Josep Maria Torné presenta Molta terra catalana a l'Havana (vol. I) el 9 de maig a les 19.30 h al Centre d'Estudis del Bages. L'acompanyaran Francesc Comas, del Centre d'Estudis del Bages.
06/05/2019
Nova Conca entrevista Josep M. Torné
El diari Nova Conca va entrevistar Josep M. Torné amb motiu de la presentació que el passat mes d'abril es va fer a Montblanc de Molta terra catalana a l'Havana

Podeu llegir l'entrevista en aquest enllaç
05/05/2019
Presentació de Molta terra catalana a l'Havana (I) a Sant Pere de Ribes
En el marc de la 14a edició de l'Agromercat de Sant pere de Ribes en una tertúlia sobre els indians, Josep M. Torné presenta Molta terra catalana a l'Havana (I) el 5 de maig a les 11.30 h a la sala polivalent Josep Lluís Palacios. Hi participaran els historiadors Xavier Esteve, Sílvia Boquer i Natàlia Moragas. 
25/04/2019
La República recomana Molta terra catalana a l'Havana
El diari La República va recomanar Molta terra catalana a l'Havana (I), de Josep Maria Torné.
Us podeu descarregar la notícia tot seguit. 
16/04/2019
Nova Conca parla de Molta terra catalana a l'Havana
El setmanari Nova Conca es va fer ressò de la presentació de Molta terra catalana a l'Havana a Montblanc del passat 6 d'abril. I postreriorment va publicar un reportatge a doble pàgina de l'esdeveniment. 

Us podeu descarregar les notícies tot seguit. 
06/04/2019
Presentació de Molta terra catalana a l'Havana a Montblanc
El primer volum de Molta terra catalana a l'Havana es presenta a Montblanc el dissabte 6 d'abril a les 19 h a l'església de Sant Francesc. Josep Maria Torné serà acompanyat per Josep Andreu, alcalde, i Valentí Gual, professor de la UB. 
26/03/2019
Presentació de Molta terra catalana a l'Havana a Sant Cugat del Vallès
Josep Maria Torné presenta Molta terra catalana a l'Havana al Museu del Monestir de Sant Cugat del Vallès juntament amb Maria Andreu i Joan Franquesa el 26 de març a les 7 del vespre.
23/03/2019
Presentació de Molta terra catalana a l'Havana a Olot
El primer volum de Molta terra catalana a l'Havana es presenta a DINàMIG d'Olot el 23 de març a les 18.30 h de la tarda. En l'acte hi intervindran Josep M. Torné, autor, Clàudia Pujol, directora de Sàpiens, i Josep Berga, regidor de Cultura. 
22/03/2019
Presentació de Molta terra catalana a l'Havana a Reus
Tate Cabré, periodista i escriptora, participarà en la presentació de Molta terra catalana a l'Havana, juntament amb Josep M. Torné, al Centre de lectura de Reus el 22 de març a les 19.30 h.
27/02/2019
Presentació de Molta terra catalana a l'Havana a Sentmenat
El 27 de febrer a les 7 del vespre es presenta el primer volum de Molta terra catalana a l'Havana a la Biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat. L'acte anirà a càrrec de Josep Maria Torné i de Dolors Garcia, vicepresidenta dels Amics Museu-Arxiu Sentmenat.
16/02/2019
Presentació de Molta terra catalana a l'Havana a Moià
Josep Maria Torné presentarà Molta terra catalana a l'Havana a la Biblioteca de Moià juntament amb Jaume Clarà, president de l'Associació Cultural Modilianum. L'acte serà el dissabte 16 de febrer a les 12 del migdia. 
07/02/2019
Molta terra catalana a l'Havana és notícia a La Marina
Amb motiu de la presentació del primer volum de Molta terra catalana a l'Havana a l'Arxiu Municipal de Lloret, el diari La Marina fa un destacat per parlar de la publicació. 

Tot seguit podeu descarregar-vos la notícia. 
31/01/2019
Presentació de Molta terra catalana a l'Havana a Sabadell
Josep Maria Torné, autor de Molta terra catalana a l'Havana, presentarà el primer volum d'aquest estudi al Gremi de Fabricants de Sabadell juntament amb l'empresari tèxtil Jordi Mas. L'acte serà el 31 de gener a les 7 del vespre. 
30/01/2019
Ràdio Moià entrevista Josep M. Torné
Josep M. Torné ha estat entrevistat a Ràdio Moià amb motiu de la publicació del primer volum de Molta terra catalana a l'Havana, obra de divulgació històrica que posa de relleu la importància de l’emigració catalana a Cuba a principis del segle XIX fins als anys trenta del XX. El llibre es presenta el proper 16 de febrer.

Si feu clic aquí, podreu escoltar l'entrevista a partir del minut 36. 
23/01/2019
Tac12 es fa ressò de Molta terra catalana a l'Havana
El primer volum de Molta terra catalana a l'Havana, de Josep Maria Torné, es va presentar a La Capona de Tarragona. En l'acte, que va ser conduït per l'autor, Josep-Lluís Carod-Rovira i pel filòleg Josep Sánchez-Cervelló, es va parlar sobre la importància de l'emigració catalana a Cuba durant el segle XIX i fins als anys 30 del segle XX.

Si entreu en aquest enllaç, podreu veure i llegir la notícia.
22/01/2019
El llibre de Josep M. Torné és notícia a NacióManresa 
Molta terra catalana a l'Havana (vol. I) va ser presentat a Artés a principis d'any. El diari digital NacióManresa es va fer ressò de la publicació i de l'esdeveniment, que va formar part dels actes de la festa de commemoració de la Revolta dels Burots. 

Per llegir la notícia sencera, podeu entrar aquí
17/01/2019
Presentació Molta terra catalana a l'Havana a Tarragona
Josep Maria Torné, Josep-Lluís Carod-Rovira i Josep Sánchez Cervelló, catedràtic d'història contemporània de la URV i degà de la facultat de lletres,  presentaran el 17 de gener a les 8 del vespre Molta terra catalana a l'Havana a la llibreria La Capona de Tarragona.
10/01/2019
Celobert publica un article de Molta terra catalana a l'Havana
Amb motiu de la presentació de Molta terra catalana a l'Havana que es va fer a Lloret de Mar, la revista Celobert va publicar un article sobre l'obra de Josep M. Torné.

Podeu llegir la notícia a l'arxiu adjunt. 
07/01/2019
TV Artés es fa ressò de l'obra de Josep M. Torné
La televisió d'Artés va emetre íntegrament la presentació del primer volum de Molta terra catalana a l'Havana que es va fer el dia 2 de gener a la població. 

Podeu tornar a veure l'acte si feu clic aquí.
23/12/2018
Presentació de Molta terra catalana a l'Havana a Monistrol de Calders
El primer volum de Molta terra catalana a l'Havana es presentarà el diumenge 23 de desembre a la 1 del migdia a la sala petita del Centre Recreatiu Municipal de Monistrol de Calders. L'acte anirà a càrrec de Josep Maria Torné i de Sheddad Kaid-Salah Ferrón, farmacèutic local. 
19/12/2018
Molta terra catalana a l'Havana (vol. I) a Nova Ràdio Lloret.
Josep Maria Torné presenta el llibre Molta terra catalana a l'Havana (vol. I) a Nova Ràdio Lloret.

Per escoltar-la, aquí.
19/12/2018
Presentació de Molta terra catalana a l'Havana a Lloret de Mar
El Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar acull la primera presentació de Molta terra catalana a l'Havana el 19 de desembre a les 8 de la tarda. El seu autor, Josep M. Torné, i Joaquim Daban, cap del Servei d'Arxiu, presentaran l'obra.

Josep Maria Torné
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788