Novel·la


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

El primer piteu

Autor: Alfons Cama Saballs
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 27/05/2019
ISBN: 978-84-17660-36-9
Nombre de pàgines: 314


Preu: 19,50 €Preu e-book: 7,80 €

Segle XIV. Eren temps de puixança per a teixidors i paraires a la vila closa de Sant Llorenç de Morunys quan els seus habitants van copsar la inexplicable voluntat de Déu i els dogmes intransigents de l’Església.


Sinopsi

Segle XIV. La Guerra dels Cent Anys, les lluites de Pere el Cerimoniós amb Jaume de Mallorca, el camí de Sant Jaume i el monestir benedictí de Tavèrnoles marquen l’existència d’en Gerard fins a la seva arribada a la vila closa de Sant Llorenç de Morunys, a la vall de Lord.

Reminiscències de la doctrina herètica dels «bons homes», la vida monàstica i les prèdiques de clergues caragirats determinen el seu caràcter. L’estrall de la pesta, el rebuig vers els jueus i la vida gremial ens situen en una època de forts contrastos. I, entremig, l’amor, la traïció, la prostitució i el patiment, amb tota la seva cruesa.

Un text d’una prosa precisa i efectiva que posa de relleu la importància que va adquirir a la zona del Solsonès i, per extensió, a tot Catalunya el món de la draperia, dels teixidors, dels paraires, dels comerciants de llana, dels telers i dels primers tissatges de l’exitós «drap del piteu».Nota biogràfica

Alfons Cama i Saballs va néixer a Calonge l’any 1952. Palamosí d’adopció, va cursar els estudis d’Enginyeria Industrial a Barcelona i, actualment, viu a Tarragona.

Ha publicat El camí dels cirerers (2013), una novel·la basada en els seus records d’infantesa; Un pessic a l’ànima (2013), en què se superposen la transformació de les classes socials de l’última meitat del segle XX, el món del suro i l’activisme polític del final del franquisme, Amb dits de molsa (2015), on destaquen la immigració, la crisi, l’especulació immobiliària, el món de la droga i els amors per interès, i L’olor de la seva pell (2017), que ens parla de com els vestigis de la Guerra Civil deixen empremta als membres d’una família gavarrenca.

El 2016 va guanyar el premi Drac de Narrativa Curta, d’Òmnium Cultural del Solsonès, amb el conte Maria Cinta.

El primer piteu és la seva primera incursió a la novel·la històrica.

acs@tinet.cat

www.alfonscama.blogspot.com

www.facebook.com/Elprimerpiteu
Segueix aquest llibre

Notícies d'activitats i de premsa sobre El primer piteu


20/12/2019
Presentació El primer piteu a Valls
Alfons Cama presenta la seva novel·la El primer piteu a Valls el divendres 20 de desembre, a les 19.45 h, a la Llibreria Tram. Ens acompanyarà, també, en Cèsar Puig, advocat vallenc, director general del Gabinet Jurídic de la Generalitat.
27/11/2019
L'escriptor Xulio Ricardo Trigo glossa la novel·la El primer piteu d'Alfons Cama
Per llegir-la, aquí
28/10/2019
El primer piteu a TÉ DE TOT
Alfons cama i El primer piteu entrevistats al programa TÉ DE TOT el passat 25 d'octubre.
L'entrevista comença a partir del minut 17:48.
No us la perdeu.

Per veure-la, aquí.
25/10/2019
Presentació d'El primer piteu a Girona
El 25 d'octubre l'Alfons Cama presenta la seva novel·la El primer piteu a la Llibreria Empúries de Girona a les 7 del vespre. En aquesta presentació l'acompanya l'Eugenia Cros, presidenta d'Els Amics del Museu d'Art de Girona.
04/10/2019
Presentació d'El primer piteu a Santa Maria de Palautordera
Alfons Cama, autor d'El primer piteu, presenta la seva primera novel·la històrica a la sala de plens de l'Ajuntament de Santa maria de Palautordera el 4 d'octubre a les 7 del vespre. Ho farà acompanyat de l'escriptora Teresa Sagrera.
20/09/2019
Presentació d'El primer piteu a Calonge
El primer piteu es presenta a la Biblioteca Municipal Pere Caner de Calonge el 20 de setembre a les 19 h. En l'acte, hi intervindran Alfons Cama, autor, i Jaume Aymar, historiador i president de Colònico.
La presentació compta amb el suport del Centre d'Estudis Calongins Colònico.
19/09/2019
Alfons Cama, i la seva novel·la El primer piteu al Diari de Tarragona
"Alfons Cama novel·la els inicis medievals del tèxtil català"
Amb aquest titular es presenta la ressenya feta per l'Antoni Batista al Diari de Tarragona sobre El primer piteu, de l'Alfons Cama.

Podeu veure la ressenya aquí.
18/09/2019
Presentació d'El primer piteu a Reus
Alfons Cama presenta El primer piteu a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus el 18 de setembre a les 19.30 h. L'acte compta amb la intervenció de l'escriptor Xulio Ricardo Trigo, i amb lectura de fragments a càrrec de la Dolors Quintana i en Pep Macaya.
12/09/2019
Signatures a La Setmana del Llibre en Català
A l'estand número 35 de La Setmana del Llibre en Català hi signaran els autors següents:

- Joan Adell (I matarem els morts): divendres, 6 de setembre, a les 19.45 h
- Alfons Cama (El primer piteu): diumenge, 8 de setembre, a les 18 h
- Carme Galí (Alexandre Galí a l'exili): dijous, 12 de setembre, a les 18 h
- Roser Burgués (La Manela): dijous, 12 de setembre, a les 19 h
- M. Clara Forteza (Hélèn: passió i mort): divendres, 13 de setembre, a les 18 h
 
31/07/2019
Valentí Fainé entrevista Alfons Cama
Alfons Cama parla de la seva última novel·la, El primer piteu, a la pàgina web de Valentí Fainé.

Podeu llegir l'entrevista si feu clic aquí.
27/07/2019
Presentació d'El primer piteu a Sant Llorenç de Morunys
En el marc de la Fira del Drap Piteu a la vall de Lord, Alfons Cama presenta El primer piteu a Sant Llorenç de Morunys el dissabte 27 de juliol a les 6 de la tarda als Claustres del monestir de Sant Llorenç de Morunys. L'autor estarà acompanyat de Jaume Adam i Vidal, estudiós de la història de la població.
En acabar l'acte, hi haurà una visita guiada a la vila closa amb lectura de fragments.
25/07/2019
El primer piteu es presenta a Sant Llorenç de Morunys
Alfons Cama presenta El primer piteu a Sant Llorenç de Morunys l'últim cap de setmana de juliol. NacióSolsona es fa ressò de l'acte i de la publicació.

Si entreu aquí, podeu llegir la notícia.
17/07/2019
El primer piteu recomanat a Racó Català
L'última novel·la d'Alfons Cama, El primer piteu (la seva primera novel·la històrica), és una de les lectures seleccionades al portal de difusió cultural Racó Català. 

Si entreu aquí, podreu llegir la recomanació.
11/07/2019
TV Costa Brava entrevista Alfons Cama
TV Costa Brava assisteix a l'acte de presentació d'El primer piteu a Palamós i entrevista l'autor. Alfons Cama va tenir interès per la història del drap piteu en una excursió a Sant Llorenç de Morunys. Això el va inspirar a escriure la novel·la. 

Podeu veure la notícia si entreu aquí.
05/07/2019
Presentació d'El primer piteu a Palamós
Alfons Cama presenta El primer piteu a la llibreria Gavina de Palamós el dia 5 de juliol a 2/4 de 9 del vespre. L'historiador Gabi Martín acompanyarà l'autor en aquest acte. 
28/06/2019
Ràdio Seu es fa ressò d'El primer piteu
Amb motiu de la presentació d'El primer piteu a la Seu d'Urgell, Ràdio Seu entrevista l'autor, Alfons Cama, per parlar de l'obra i la seva vinculació amb el territori.

Si feu clic aquí, podreu escoltar l'entrevista
27/06/2019
El Diari d'Andorra es fa ressò d'El primer piteu
Amb motiu de la presentació d'El primer piteu a la Seu d'Urgell, el Diari d'Andorra entrevista Alfons Cama per parlar de la novel·la i de les fonts documentals que l'han ajudat a elaborar-la. 

Podeu descarregar-vos l'entrevista tot seguit. 
25/06/2019
Alfons Cama és entrevistat a T de Cultura de Ràdio Tarragona
La periodista Mònica Socias entrevista Alfons Cama al programa T de Cultura de Ràdio Tarragona amb motiu de la presentació que es va fer a la ciutat sobre El primer piteu.

Podeu escoltar l'entrevista en aquest enllaç.
25/06/2019
Presentació d'El primer piteu a Barcelona
L'Ateneu Barcelonès acull la tercera presentació d'El primer piteu el 25 de juny a les 7 del vespre. L'acte anirà a càrrec d'Alfons Cama, l'autor, i de Ramon Erra, escriptor i professor de l'Escola d'Escriptura. 
21/06/2019
El Diari Més parla d'El primer piteu
El periòdic tarragoní Diari Més es fa ressò de l'última novel·la d'Alfons Cama, El primer piteu, i de la presentació del 20 de juny a Tarragona. 

Podeu descarregar-vos la notícia tot seguit. 
21/06/2019
Presentació d'El primer piteu a la Seu d'Urgell
Alfons Cama, autor d'El primer piteu, i Josep Maria Nogués, president del Centre d'Estudis Sant Sadurní de Tavèrnoles-Anserall, presentaran la novel·la a la biblioteca Sant Agustí de la Seu d'Urgell el divendres 21 de juny a les 7 del vespre. 
20/06/2019
Ràdio Ciutat de Tarragona entrevista Alfons Cama
Alfons Cama és entrevistat a Ràdio Ciutat de Tarragona per parlar de la seva última novel·la, El primer piteu, el dia de la seva primera presentació a la ciutat.

Podeu escoltar l'entrevista en aquest enllaç i en aquest.
20/06/2019
El Diari de Tarragona parla d'El primer piteu
El dia 20 Alfons Cama presenta El primer piteu a Tarragona per primera vegada. L'acte serà al Museu d'Art Modern de Tarragona. Amb motiu de la presentació el Diari de Tarragona publica una notícia que es fa ressò de la novel·la.

Si entreu en aquest enllaç, podeu llegir la notícia.
20/06/2019
Presentació d'El primer piteu a Tarragona
La primera presentació d'El primer piteu és el 20 de juny a les 7 del vespre al Museu d'Art Modern de Tarragona. L'acte anirà a càrrec d'Alfons Cama, autor, i de Josep-Lluís Carod-Rovira, escriptor i filòleg. 
19/06/2019
Tarragona Ràdio entrevista Alfons Cama
Alfons Cama parla d'El primer piteu en una entrevista a Tarragona Ràdio amb motiu de la primera presentació de la novel·la que es farà el dia 20 de juny al Museu d'Art Modern de Tarragona. 

Podeu recuperar l'entrevista si feu clic aquí (a la meitat de l'emissió).
18/06/2019
El Diari Més es fa ressò d'El primer piteu
El primer piteu, que es presenta el proper 20 de juny a Tarragona, és notícia al diari tarragoní Diari Més

Podeu descarregar-vos la notícia tot seguit. 

Alfons Cama Saballs
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788