Història


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

100 consells de guerra (vol. I)

Autor: Daniel Arasa
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 16/09/2019
ISBN: 978-84-17660-43-7
Nombre de pàgines: 520


Preu: 22,00 €

(dte. 5% 20,90 €)
Els consells de guerra del franquisme, sense les mínimes garanties processals, van sentenciar milers de persones a la pena de mort. La gran majoria eren innocents. Quan arribava el «Enterado» de Franco volia dir «Enterrado». 


Sinopsi

L’1 d’abril de 1939 s’anunciava el final de la Guerra Civil. Acabaven els bombardeigs, la lluita a les trinxeres... però de cap manera va significar la fi dels vells o nous odis. 

Als territoris conquerits pels franquistes, entre els quals tot Catalunya, van aparèixer de manera immediata llistes de persones considerades enemigues. Les presons es van omplir de civils o militars de totes les edats als quals se’ls atribuïen responsabilitats greus. Alguns d’ells, certament, en tenien, perquè al territori que havia estat de la República s’hi havien produït també milers d’assassinats, extorsions, incendis i persecucions. Per esperit de revenja, estava en el punt de mira qualsevol persona que hagués format part d’un comitè, ocupat càrrecs institucionals o simplement ser funcionari o militant de partits d’esquerra o de sindicats. Molts centenars van ser depurats i expulsats dels seus llocs de treball. Altres, desenes de milers, van ser sotmesos a procediments sumaríssims d’urgència i molts d’ells condemnats a mort o a llarguíssimes penes de presó en consells de guerra sense garanties jurídiques.

Aquest llibre descriu de forma detallada un centenar d’aquests judicis de la ciutat de Tortosa i el delta de l’Ebre. Tanmateix, canviant noms i algunes circumstàncies, milers de persones de poblacions de tot arreu s’hi poden veure reflectides, perquè als seus familiars o amics els va passar el mateix.Nota biogràfica

Daniel Arasa i Favà (Tortosa 1944) ha publicat uns trenta llibres en català i castellà, més de vint dels quals són monografies sobre els maquis, la participació dels catalans i espanyols a la Segona Guerra Mundial, el franquisme i la Guerra Civil espanyola. Sobre la Guerra Civil ha escrit Entre la Cruz y la República; Católicos del bando rojo; La batalla de las ondas en la Guerra Civil Española; De Hemingway a Barzini, corresponsales extranjeros en la Guerra Civil; La batalla del Ebro a través de los partes de guerra, la prensa y la radio; El Ebro en llamas i Jesús en guerra (1936-1939)

Periodista, doctor en Humanitats i Ciències Socials, Pèrit Industrial Químic, ha estat professor associat de les universitats Pompeu Fabra i Abat Oliba. Ha exercit més de 40 anys com a periodista en diversos mitjans i segueix col·laborant de manera regular en premsa i ràdio.

Casat i pare de set fills, desenvolupa una intensa activitat en camps socials, culturals i familiars. Ha fundat i presidit el Grup d’Entitats Catalanes de la Família, la Plataforma per la Família Catalunya-ONU i l’Associació Cinemanet.  


 


Daniel Arasa
Editorial Gregal | Tel. 972 85 96 71 - 693 06 54 04 |
Carrer dels Pirineus, 50 | Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788