Assaig


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

Catalunya, la meva nació dissortada i decadent

Autor: Ramon Vila-Abadal
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 19/07/2011
ISBN: 978-84-938785-1-1
Nombre de pàgines: 216


Preu: 19,00 €

Sinopsi

«Sóc plenament conscient que les meves afirmacions –com totes les que pretenen fonamentar-se en l’experiència– estan subjectes a la falsació. Però, com que tinc ganes d’expressar el que penso i no tinc altra manera de fer-ho, accepto de grat córrer aquest risc. Així, doncs, aquesta referència al principi de falsació, i ara hi afegeixo el d’incertesa, no és gratuïta sinó plenament assumida.»

«Vull aclarir que la meva manera de veure les coses tindrà incidència en la lectura política de certs fets que han ocorregut a Catalunya des del 18 de juliol de 1936, però aquests fets s’han de relacionar, inevitablement, amb tot el que ha ocorregut a Espanya, a Europa i fins a la resta del món des d’aquella data ençà.»

«Vull fer-ne una lectura política. No pretenc, per tant, escriure cap mena de memòria històrica –expressió, per cert, més aviat redundant que afortunada, ja que malament rai si la memòria no és històrica i la història no fa servir la memòria!–, ni tampoc fer un memorial democràtic. Simplement vull remarcar alguns fets i discursos que a mi em sembla que van tenir i tenen influència en la política i en les ideologies de la gent de Catalunya. No són triats a l’atzar, però tampoc pretenen ser exhaustius.  Els he escollit com els més significatius de cara al que intento explicar. Algunes de les coses de les quals parlaré les sé perquè hi vaig participar directament o en vaig ser testimoni. D’altres les he manllevades d’experiències o discursos que crec solvents.»Biografia de l'autor

Ramon Vila-abadal (Barcelona, 1924) es llicencià en Teologia i Filosofia a la Universitat de Sant Anselm de Roma i, posteriorment, es doctorà en Filosofia a l’Institut Catòlic de París.

Va ser monjo de Montserrat, on durant el període 1952-1965 va exercir les tasques de majordom i, al costat de l’abat Escarré, va participar en tot allò que es feia des del monestir a favor de la catalanitat i de la democràcia al nostre país.

Desterrat per l’autoritat eclesiàstica, va anar a viure a París, on es relacionà amb els cercles d’exiliats. De retorn, obtingué la reducció a l’estat laical i treballà en diverses empreses mercantils.

Va participar activament en el Congrés de Cultura Catalana (1975-77) i en la redacció de les «Noves Bases per al Futur Nacional de Catalunya» (1992). És membre del Club d’Opinió Arnau de Vialnova, de l’Associació per a les Noves Bases de Manresa i de la tertúlia Cruïlla Debat de l’Ateneu.

Autor de nombrosos articles d’opinió, l’any 1997 va publicar 'Com és que sóc separatista?', una reflexió serena de les raons a favor de la independència de Catalunya, escrita en uns moments en què el debat tot just aflorava. 

Ramon Vila-Abadal
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788