Història


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

Aidez les réfugiés! Josep Maria Trias i Peitx, un home d'acció entre catòlics i quàquers

Autor: Gemma Caballer
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 13/01/2020
ISBN: 978-84-17660-56-7
Nombre de pàgines: 276


Preu: 20,00 €

Entre filferrades, els refugiats de la Guerra Civil van ser objecte de diverses iniciatives d’ajuda humanitària. Josep Maria Trias i Peitx va encapçalar-ne dues de ben peculiars, col·laborant tant amb catòlics com amb quàquers. Aquesta és la seva història. 


Sinopsi

El gener de 1939, a finals de la Guerra Civil espanyola, Josep Maria Trias i Peitx –aleshores secretari general d’Unió Democràtica de Catalunya– s’exilià a França, d’on ja no retornaria mai més.

L’allunyament de la seva terra i del que va ser el seu partit polític han contribuït a l’oblit d’un home d’acció, incombustible, que entre 1939 i 1944 va protagonitzar dues iniciatives d’ajuda als refugiats –primer als de la Guerra Civil espanyola i després als de la Segona Guerra Mundial– fins ara del tot desconegudes.

Entre 1939 i 1940, dins del Comité national catholique de secours aux réfugiés d’Espagne, va treballar per al reagrupament de famílies que s’havien separat en creuar la frontera francesa, va posar en marxa colònies infantils per als nens refugiats i va aconseguir treure més de 25.000 refugiats dels camps integrant-los en el mercat laboral francès. Posteriorment, al capdavant de la iniciativa Pour la renaissance des villages abandonnés, va treballar braç a braç amb els quàquers, hostatjant refugiats de la Segona Guerra Mundial en pobles francesos semiabandonats.

Una lluita contra l’adversitat, plena d’obstacles, però marcada per la valentia, el coratge i el compromís.Nota biogràfica

Gemma Caballer Albareda (Barcelona, 1974) és bibliotecària i historiadora. Treballa a la Universitat de Barcelona des de 1997, on ha desenvolupat la seva activitat a les dues biblioteques patrimonials del CRAI: el Pavelló de la República i el fons antic de Reserva.

Actualment també és professora collaboradora a la Universitat Oberta de Catalunya, dins el Grau d’Història, Geografia i Història de l’Art. És membre del Grup de Recerca Consolidat GREC-CEHI (UB).

En els últims anys ha focalitzat la seva recerca en la figura de Josep Maria Trias i Peitx i l’ajuda humanitària dels quàquers publicant articles a la Revista de Catalunya (2018) i a Quaker Studies (2019) i llibres com La solitud de la llibertat: memòries de Josep Maria Trias i Peitx, secretari general d’Unió Democràtica de Catalunya durant la Guerra Civil (2008). Ha participat en obres col·lectives centrades en la Guerra Civil, l’exili i el franquisme i va aproximar-se al període de la Transició i a la història de l’Assemblea de Catalunya a través de La lluita per la llibertat (2007).


Gemma Caballer
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788