Novel·la


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

Camins del nord

Autor: Jordi Angusto
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 23/06/2014
ISBN: 978-84-942729-1-2
Nombre de pàgines: 250


Preu: 20,00 €

 
 Sinopsi

Com a tantes altres llars, la guerra civil era un tema tabú a ca els Anglesola; una mena de desgràcia natural que havia fet enfollir ambdós bàndols i que convenia oblidar. I com a tantes altres llars, la dels Anglesola amagava als armaris els seus propis fantasmes, disposats a sortir així que la realitat esquerdava per qualsevol racó el vel de l’oblit.

Llavors, tot d’una, qui ha viscut còmodament amb una història que descobreix fingida, i a partir de la qual n’ha fet la seva pròpia, ha de partir a cercar la vertadera; és a dir, a escriure’n una altra a còpia d’esbrinar fets i d’interpretar-los. Així es veu compel·lit a fer en Jordi Anglesola en descobrir un pare i una mare dels qui res no en sabia, i en haver d’endinsar-se en una guerra que havia volgut ignorar per tal de conèixer-los.

En la seva cerca, en Jordi Anglesola haurà de conèixer la retirada dels perdedors camí del nord, els camps de concentració francesos, el maquis al sud de França, l’infern nazi i l’intent fallit de reconquerir Espanya per a la República per part d’uns pocs milers de refugiats espanyols, convertits en guerrillers apàtrides en lluita permanent contra el feixisme.

Descobreix, sobretot, una època on el valor suprem no era la vida sinó el que es feia amb ella, i on l’empremta que al morir es deixava era més important que una vida llarga. Gairebé bé un mirall de la pau franquista, amb la vida a penes viva, esmorteïda i grisa, estabulada; un mirall que en Jordi Anglesola es veu forçat a trencar i travessar, per després agafar-ne els pedaços i refer-ne un on poder trobar una imatge de si mateix feta a mida. 

Biografia de l'autor

Jordi Angusto (Barcelona, 1955), economista, autor de dos assaigs d’economia publicats per Editorial Gregal (I jo quina culpa en tinc, de tot plegat?; I ara què? Entre la crisi i la fallida: propostes alternatives) i de força articles sobre la crisi publicats a mitjans i revistes (El País, El Periódico de Catalunya, Valors, Papeles de cambio socioeconómico, Revista Econòmica de Catalunya...), l’any 2011 va escriure la seva primera novel·la que ara publiquem, i d’aquesta manera afegim el seu nom a la llista d’economistes escriptors que troben en la ficció una manera diferent d’aproximar-se i entendre una realitat que no és susceptible de ser reflectida en els models abstractes de la ciència. La novel·la com una via alternativa i complementària de captura i transmissió de coneixement i com a conjunt de regles definides per mantenir l’interès del lector fins al punt final.
Segueix aquest llibre

Notícies d'activitats i de premsa sobre Camins del nord


29/05/2017
El grup d'investigació AMESDE (Asociación de Memoria Social y Democrática) va ressenyar la novel·la Camins del Nord, de Jordi Angusto, en el volum de Narrativa sobre la Guerra Civil y el franquismo del 2014.

Ressenya: 

El intento de recuperación de una identidad, marcada por la «desaparición» de los antepasados del protagonista. La investigación, a ratos detectivesca, empieza cuando el joven Jordi Anglesola decide convertirse en prófugo porque se siente objetor de conciencia y no quiere tener que hacer la mili. Descubre, primero, que sus supuestos padres son, en realidad, sus abuelos y que su hermano mayor es su tío. Y que, bebé, fue entregado en una canastilla a su familia que daba por muerto al hijo, que se había unido a los maquis y del que ignoraban que hubiese sido padre. El joven Anglesola recupera, parcialmente, la imagen del padre a través de retazos de cartas, de testimonios, en ocasiones poco fiables, que había sido ejecutado por sus propios correligionarios porque suponían que había violado a un menor. En su búsqueda, Jordi descubre las muchas complicidades y silencios culpables, así como los efectos letales del miedo.
 
Texto tal vez demasiado lineal, con personajes secundarios de mucha entidad. El ambiente vital de los viejos luchadores, que tienen que sobrevivir en una Francia ocupada por los nazis, así como el de una Barcelona en la que demasiados pactan con la amnesia, incrementa el valor de la novela, que añade puntos de vista distintos a muchos relatos de guerra ya conocidos.
14/11/2014
La Librería de Cazarabet entrevista Jordi Angusto
Arran de la publicació de Camins del nord, La librería de Cazarabet n'ha entrevistat el seu autor, l'economista i escriptor Jordi Angusto.

Podeu llegir l'entrevista sencera aquí

Jordi Angusto
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788