Història


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

El jutge dels cementiris clandestins. Josep Maria Bertran de Quintana, 1884-1960

Autor: Oriol Dueñas i Queralt Solé
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 07/09/2012
ISBN: 978-84-938785-4-2
Nombre de pàgines: 214


Preu: 19,00 €

El jutge dels cementiris clandestins. Josep Maria Bertran de Quintana, 1884-1960

Sinopsi


Josep Maria Bertran de Quintana (1884 - 1960) fou una figura destacada de la Catalunya dels anys trenta que calia recuperar de l’oblit. Amic i secretari personal de Lluís Companys, va tenir un paper rellevant en la proclamació de la República Catalana amb Francesc Macià, i posteriorment com a regidor de l’Ajuntament de Barcelona per ERC. De fermes conviccions democràtiques i pacifistes, va impulsar el Comitè Català contra la Guerra i en fou l’ànima i el president, i el seu neguit i compromís el van portar aparticipar en la vida pública a través de diaris com L’Opinió o El Diluvio. Especialment importants foren les seves col·laboracions en el diari portaveu d’ERC, La Humanitat. Durant la Guerra Civil estigué al costat de la Generalitat, fins al punt d’acceptar primer la direcció de l’Oficina Jurídica de Girona i després assumir la designació com a jutge especial de la Generalitat per a la investigació d’exhumacions d’assassinats i inhumacions clandestinesperpetrats a la rereguarda catalana a partir del fracassat cop d’estat del 19 de juliol. Només va poder desenvolupar aquesta tasca durant vuit mesos, moment en el qual les investigacions es van acabar convertint en un destorb, atès que demostrava que els crims no tan sols havien estat perpetrats per militants anarquistes. Amb la derrota s’exilià a França fins l’any 1942, any en què va traslladar-se a Mèxic, d’on ja no va tornar.

Biografies dels autors

Oriol Dueñas Iturbe 
(Barcelona 1977). Llicenciat en Història i Diplomat en Estudis Avançats per la Universitat de Barcelona. Treballa com a tècnic del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. Especialista en la Guerra Civil, l’exili i el franquisme, és autor dels llibres La violència dels uns i dels altres. La repressió durant la guerra i la postguerra a Olesa de Montserrat 1936-1945 (2007); Els esclaus de Franco(2008); coautor amb Josep M. Solé i Sabaté, El franquisme contra Esquerra: els alcaldes i diputats afusellats d’Esquerra Republicana de Catalunya (2007), i, juntament amb Antoni Segura, Josep M. Solé i Sabaté i Silvina Jensen, Catalunya al Món. La presència catalana al món: segles XIX i XX (2008).

Queralt Solé Barjau (Barcelona 1976). Doctora en història per la Universitat de Barcelona i professora d’aquesta assignatura al Departament d’Història Contemporània de la mateixa universitat. Coautora del llibre 30 anys d’europeisme català, 1948-1978. El «Contuberni» de Munic (1999) i autora dels llibres A les presons de Franco (2004), Catalunya 1939: l’última derrota (2006)i Els morts clandestinsLes fosses comunes a Catalunya 1936-1939 (2008). Ha participat en diverses obres col·lectives centrades en la Guerra Civil i el franquisme i ha col·laborat en revistes especialitzades en història contemporània.

Oriol Dueñas i Queralt Solé
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788