Novel·la


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

L'home de la campana

Autor: Joan Girbau
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 30/03/2015
ISBN: 978-84-943196-2-4
Nombre de pàgines: 356


Preu: 23,00 €

Biografia novel·lada de Carl Friederich Gauss, matemàtic que ha tingut una influència decisiva en el desenvolupament de la ciència

Sinopsi

Carl Friedrich Gauss (1777-1855) ha tingut una influència decisiva en el desenvolupament de la ciència. En qualsevol especialitat de la matemàtica actual s’hi pot trobar algun concepte o resultat important que porta el seu nom. Potser el que avui dia s’utilitza de manera més extensa és la llei normal de probabilitat, coneguda també amb el nom de campana de Gauss. Aquesta novel·la presenta la vida quotidiana d’aquest personatge, que tot i haver conegut la fama des de molt jove, va haver de superar adversitats amargues com la mort de les seves dues dones, d’un fill i d’una filla, o les desavinences i disputes amb un altre fill. 

Biografia de l'autor

Joan Girbau i Badó va néixer el 1942 a Barcelona. Està casat i té tres fills i set néts. El 1964 es va llicenciar en Ciències Matemàtiques per la Universitat de Barcelona i el 1970 va marxar a París a ampliar estudis sota la direcció d’André Lichnerowicz. El desembre de 1971 va fer un viatge de pocs dies des d’aquella ciutat francesa a Barcelona per llegir-hi la tesi doctoral, i el 1972 va tornar definitivament a Catalunya i s’incorporà a la Universitat Autònoma de Barcelona com a professor interí. El 1976 va obtenir una plaça de catedràtic numerari en aquella institució.

De 1986 a 1990 va ser president de la Societat Catalana de Matemàtiques. L’any 1990 va ser elegit membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans. El 1998 el govern de la Generalitat li atorgà la medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic (DOGC del 23/06) per la seva tasca acadèmica, per les seves contribucions a la geometria i topologia i en particular a les varietats complexes i les foliacions holomorfes, i també per la seva activitat de promoció de la matemàtica. 

És autor de nombrosos treballs de recerca en els camps de la geometria diferencial i de la física matemàtica apareguts en revistes internacionals, i de dos llibres, un d’ells publicat el 2010 per l’editorial suïssa Birkhäuser dintre de la prestigiosa col·lecció Progress in Mathematical Physics.

Notícies d'activitats i de premsa sobre L'home de la campana


23/05/2016
BLOG | Marta Sanz-Solé ressenya L'home de la campana
Marta Sanz-Solé va ser presidenta de la Societat Europea de Matemàtiques de 2011 a 2014 i actualment és membre del Comitè Abel, només integrat per cinc persones i jurat que atorga cada any el Premi Abel, la més alta distinció mundial en el camp de les matemàtiques, equivalent al Nobel. Us compartim la ressenya que ha fet de L'home de la campana, de Joan Girbau. 

Llegiu la ressenya sencera aquí
05/04/2016
Presentació de L'home de la campana a Girona
Joan Girbau presentarà la seva biografia novel·lada sobre el matemàtic Carl F. Gauss dins les activitats del Festival de Literatura MOT. L'acte tindrà lloc a la l'Auditori Petit de la Biblioteca Carles Rahola, a les 19h. 
Albert Avinyó, professor titular del Departament d'Informàtica, Matemàtica Aplicada i Estadística de la Universitat de Girona acompanyarà a l'autor i farà una glossa del llibre. 
04/02/2016
La revista de la Societat Catalana de Matemàtiques ressenya L'home de la campana
L'home de la campana, del matemàtic Joan Girbau, és una de les poques biografies novel·lades que hi ha al món de Carl Gauss, conegut altrament com a Princeps Mathematicorum. La revista de la Societat Catalana de Matemàtiques d'aquest passat mes de desembre en publica una ressenya de Xavier Jarque, professor de la Universitat de Barcelona i president de la Societat Catalana de Matemàtiques. 

Podeu llegir la ressenya sencera aquí (pàgina 87)
18/01/2016
BLOG | L'home de la campana 
El president de la Societat Catalana de Matemàtiques, Xavier Jarque, parla sobre "L'home de la campana, biografia novel·la de Carl F. Gauss", del matemàtic barceloní Joan Girbau.

Podeu llegir el text aquí
08/09/2015
Presentació de L'home de la campana, de Joan Girbau a La Setmana del Llibre en Català
Manuel Castellet, catedràtic del Departament de Matemàtiques de la UAB i director de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, acompanyat de l'autor, presentarà L'home de la campana, biografia novel·lada de Carl F. Gauss. 
L'acte tindrà lloc a la Plaça de l'Escriptura a les 19h.

Joan Girbau
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788