Novel·la


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

Cendra viva

Autor: Maria Vilanova i Vila-Abadal
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 02/06/2015
ISBN: 978-84-943898-1-8
Nombre de pàgines: 202


Preu: 18,50 €

Un esdeveniment colpidor obliga la protagonista de l’obra a enfrontar-se –com a víctima– als prejudicis de la Catalunya rural de principis del segle XX.

Sinopsi


La Josefina, una noia nascuda a finals del segle XIX en un poble del nostre territori, està casada amb un hereu i viu a la casa pairal de la família del seu marit. El seu home treballa i viu a ciutat, i ella s’està al casalot amb l’única companyia de la Cisqueta, una vella minyona, i les esporàdiques visites de la seva sogra.

Un esdeveniment colpidor —la mort del fill— i la descoberta d’alguns secrets d’ambdues famílies —la seva i la del seu marit— obliguen la protagonista a haver d’afrontar, tota sola, uns fets del passat que enterboleixen la seva vida de casada.

Cendra Viva està narrada en primera persona i en temps present, però ens transporta a principis del segle XX. Ens presenta una jove protagonista que, en els seus primers anys de matrimoni, ha de lluitar contra els prejudicis de l’època —socials, familiars, religiosos, culturals i polítics—, dels quals ella n’és, també, una víctima.

Les incursions que la narració fa en el passat proporcionen al lector les eines per a poder interpretar el present que viuen els protagonistes, tenint en compte el context en el qual es desenvolupa l’acció.

Biografia de l'autora

Doctora en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona i llicenciada en Filologia Anglesa per la mateixa universitat. Ha cursat estudis de postgrau relacionats amb l’ensenyament de l’anglès, el teatre i l’escriptura; tant a universitats de casa nostra com del Regne Unit.

Ha participat en projectes educatius a Bolívia, el Nepal i Rwanda. L’experiència en aquest darrer país l’ha recollida en el llibre Un agost a Rwanda d’Editorial Mediterrània, 1999. És coautora dels llibres: Què representarem avui?, que va obtenir el Premi de Pedagogia Antoni Balmanya, 1972; i de Jocs de Drama, ambdós d’Editorial Nova Terra. L’any 2002 publica Dramatització i Aprenentatge, d’Editorial Mediterrània; i el 2005 La mort, una lliçó de vida?, de la mateixa editorial. El 2007 guanya el “III Premi Concurs de Narrativa Breu, Dones”, organitzat per l’Espai Dona de l’Ajuntament de Palafrugell, amb el conte: “La mare se’ns ha llunat” publicat per la mateixa entitat. El 2008 guanya el segon premi del “Concurs de Narrativa Literària Mercè Rodoreda”, organitzat per l’Ajuntament de Molins de Rei, amb el conte “Funcionària de carrera” de Publicacions de l’Abadia de Montserrat. El 2013 publica la novel·la London is London i el 2104 Petites històries al replà de l’escala, totes dues de Témenos edicions. També el 2014 guanya el “XX Premi de Narrativa Ciutat de Manlleu” amb la narració El món per un forat publicat per Témenos edicions. És membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

 

Notícies d'activitats i de premsa sobre Cendra viva


01/06/2016
Presentació de Cendra viva a la Fira del Llibre de Palma
Maria Vilanova i Vila-Abadal presentarà la seva novel·la a la Fira del Llibre de Palma. L'escriptor Pere Capellà acompanyarà a l'autora en l'acte que tindrà lloc el dimecres 1 de juny, a les 17h, a l'espai obert de la Fira.

 
29/03/2016
Surtdecasa.cat publica una vídeoressenya de Cendra viva
“Maria Vilanova novel·la amb precisió i empatia les notes d’una dona anònima de principi segle XX”, amb aquestes paraules, Jordi Romeu inicia la vídeoressenya de Cendra viva, de Maria Vilanova i Vila-Abadal. 

Podeu veure la ressenya sencera clicant aquí
08/01/2016
La revista Lemuria publica una ressenya de Cendra viva
El mitjà es fa ressò de la publicació de Cendra viva i de les anteriors obres de Maria Vilanova i Vila-Abadal. 

Podeu llegir l'article sencer clicant aquí (pàgina 27). 
21/11/2015
Presentació de Cendra viva a Ciutadella
Maria Vilanova i Vila-Abadal presentarà la seva darrera novel·la en el marc de la trobada del club de lectura Plaça de Lletres de la Biblioteca Municipal de Ciutadella. La presentació es farà a la Sala d'Actes de la Casa de Cultura a les 12h. L'autora estarà acompanyada de l'escriptora Maite Salord i de l'actor Xavier Serrahima, que llegirà uns fragments de l'obra.  
17/11/2015
El Diari de Menorca publica un article sobre la presentació de Cendra viva a Ciutadella
L'article destaca el vincle de l'autora amb l'illa de Menorca: "aquí he trobat el microcosmos per escriure" afirma Maria Vilanova, i convoca els lectors a la presentacio que tindrà lloc el dia 21 de novembre a la Biblioteca Municipal de Ciutadella. 

Si voleu llegir l'article sencer, cliqueu aquí
25/10/2015
Presentació de Cendra viva a Olot
La casa museu Can Trincheria d'Olot acollirà la presentació de la darrera novel·la de Maria Vilanova i Vila-Abadal. L'autora estarà acompanyada de Manel Fortis, escriptor i membre de l'Associació Garrotxa Cultural, i de l'actor Ernest Serrahima, que llegirà uns fragments de l'obra. L'acte tindrà lloc a les dotze del migdia. 
17/10/2015
Presentació de Cendra viva a Vic
L'acte de presentació de la darrera novel·la de Maria Vilanova i Vila-Abadal tindrà lloc a la Biblioteca Joan Triadú de Vic a les 12h. 
El filòleg Jordi Dorca acompanyarà l'autora, amb qui parlarà del contingut de l'obra, la gènesi dels personatges i la profunditat d'aquests. A més, la presentació comptarà amb l'apunt musical de la cantat Clara Marsó.
10/10/2015
Presentació de Cendra viva a Torelló
L'acte de presentació de la darrera novel·la de Maria Vilanova i Vila-Abadal tindrà lloc a la Biblioteca Dos Rius de Torelló a les 12h. 
El filòleg Jordi Dorca acompanyarà l'autora, amb qui parlarà del contingut de l'obra, la gènesi dels personatges i la profunditat d'aquests. A més, la presentació comptarà amb l'apunt musical de la cantat Clara Marsó.
30/09/2015
Gràcia Món publica el vídeo resum de la presentació de Cendra viva a la Llibreria Ona
Per tots aquells que no van poder assistir a la presentació, Gràcia Món n'ofereix un resum en forma de vídeo al seu canal de Youtube. 

Si voleu visualitzar-lo, només heu de clicar aquí
29/09/2015
Presentació de Cendra viva a la Lliberia Ona de Gràcia
Per aquesta presentació, Maria Vilanova i Vila-Abadal, l'autora, s'acompanyarà en aquesta ocasió de la periodista Marta Esparza, col·laboradora a La Primera Pedra de RAC 1, i del també periodista Jordi Margarit, director de La Primera Pedra de RAC 1 i president de Ràdio Associació de Catalunya. En motiu del caràcter professional dels presentadors, l'acte es farà en format d'entrevista radiofònica. 

Us esperem a les 19h a la Llibreria Ona de Gràcia.
14/09/2015
La revista El Temps entrevista Maria Vilanova i Vila-Abadal
L’autora de Cendra viva explica en aquesta entrevista la gènesi del personatge de la Josefina, basat en el dietari d’un personatge real. La novel·la posa èmfasi en els prejudicis i el masclisme de l’època, que construeixen un personatge femení submís, però que tal com diu l’autora, a mesura que avança el relat, “evoluciona a cops, madura perquè no té més remei”.
Maria Vilanova també parla de la seva anterior obra, London is London, on la protagonista també és una dóna que busca més independència, tot i que en un context totalment diferent. 
13/09/2015
Presentació de Cendra viva a Vidrà
Maria Vilanova i Vila-Abadal presenta al seu poble natal, Vidrà, Cendra viva, la seva darrera novel·la. L'acte tindrà lloc a la Casa de la Vila a les 11 del matí. L'autora estarà acompanyada del filòleg Jordi Dorca, que comentarà les impressions i sensacions que li ha produït la lectura de l'obra. 
08/09/2015
Recull de fotografies de la signatura d'exemplars de Cendra viva a La Setmana del Llibre en Català
Maria Vilanova i Vila-Abadal va signar exemplars de la seva darrera novel·la a la caseta 30 de Gregal. 
06/09/2015
Maria Vilanova i Vila-Abadal signarà exemplars de Cendra viva a La Setmana del Llibre en Català
Diumenge, dia 6 de setembre de 2015, dins les activitats de La Setmana del Llibre en Català, podreu trobareu Maria Vilanova i Vila-Abadal signant exemplars de la seva darrera novel·la a la caseta de Gregal (caseta 30), a les 18h.  
08/07/2015
L'eco se sent publica una ressenya de Cendra viva
La darrera novel·la de Maria Vilanova i Vila-Abadal és la protagonista del blog L'eco se sent. La ressenya posa èmfasi en la Josefina, el personatge principal del llibre, una dona que viu compungida per l'autoritat d'una sogra que li fa la vida impossible, un marit que gairebé no hi és mai i un passat misteriós. 

Podeu llegir la ressenya sencera clicant aquí
03/07/2015
L'independent de Gràcia dedica una pàgina sencera a Cendra viva
La publicació del barri de Gràcia recull diversos fragments de la darrera novel·la de Maria Vilanova i Vila-Abadal, Cendra viva

La novel·la, ambientada a finals del segle XIX, narra en primera persona la història de la Josefina, una jove que un cop casada, va a viure a la casa pairal de la família del marit, sota les normes i els secrets familiars. 

Podeu llegir l'article sencer clicant aquí, a la pàgina 10 del document. 
23/06/2015
El Placer de la Lectura recomana Cendra viva, de Maria Vilanova i Vila-Abadal
La història de la Josefina, ambientada en la ruralitat de principis de segle XX, és una de les recomanacions d'El Placer de la Lectura, que ressenya la novel·la i comparteix un vídeo de l'autora, Maria Vilanova i Vila-Abadal, en el qual explica la gènesi de la idea.

Podeu veure la ressenya sencera clicant aquí.  
17/06/2015
Quadern de mots ressenya Cendra viva, de Maria Vilanova i Vila-Abadal
"Una veu interior, en forma de diàlegs que només coneix el lector, i que prudentment amaga als seus interlocutors en el relat, ens aproparan íntimament a la protagonista, ens mostraran el grau de frustració, les alegries per les petites victòries personals o els anhels de futur d’una dona que necessita deixar de sentir-se culpable per ser feliç". Aquest és un fragment de la ressenya de Cendra viva al blog de lectura Quadern de mots, que il·lustra l'essència de l'obra i la recomana a totes les seves visites. 

Si voleu llegir la ressenya sencera, cliqueu aquí
15/06/2015
El programa de ràdio La primera pedra de RAC 1 entrevista Maria Vilanova i Vila-Abadal, en motiu de la seva darrera novel·la, Cendra viva
L'autora confessa els motius que la van dur a escriure la novel·la, explica més d'una anècdota i parla del món rural de principis de segle XX a la secció Llibre i lleure que encapçala la periodista Marta Esparza, col·laboradora també a la primera presentació de Cendra viva

Per escoltar l'entrevista sencera cliqueu aquí

Maria Vilanova i Vila-Abadal
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788