Novel·la negra


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

Sírius

Autor: Jeroni Marín Surroca
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 14/07/2015
ISBN: 978-84-943898-4-9
Nombre de pàgines: 197


Preu: 18,00 €

Sinopsi

L’hivern del 2010 Duncan MacNeil, un escocès de setanta anys que viu a Londres, queda vidu. La mort li arrabassa Helen, la llum de la seva vida, de la mateixa manera que sovint les boires engoleixen la claror de Sírius, l’estrella més brillant. Aleshores, decideix que ha arribat el moment de sacsejar el vesper del passat tot submergint-se en les turbulències de la seva vida. És així com reobre la caixa dels records i dels dimonis de quan era un agent britànic de l’MI6 encarregat de cometre assassinats selectius contra els enemics de la seguretat britànica.

A l’MI6 actual només hi queden dues persones coneixedores dels fets terribles que es varen esdevenir durant l’última missió al Berlín oriental del 1979 sota el domini soviètic. La resta d’implicats viuen un retir plàcid i silenciós. Des de la central d’intel·ligència destinen Tom Wilkins a fer un breu seguiment de l’antic agent, ara envellit i aparentment acabat. Però de cop i volta, poques hores després de l’enterrament de la seva dona, Duncan MacNeil desapareix inexplicablement.

Definitivament s’ha activat el mecanisme que ha de saldar els deutes i els comptes pendents entre els agents en actiu durant la Guerra Freda i que en l’actualitat, dècades després, es veuen obligats a tornar a actuar. Però aquesta vegada no ho faran contra l’enemic comunista, sinó entre ells. Uns per venjar una traïció. Els altres per mantenir el seu estatus, per la seva reputació, per refermar una mentida que els va permetre progressar en la vida i per enterrar definitivament qualsevol rastre de la guerra bruta que va tenir lloc, durant anys, a l’altre costat del Teló d’Acer.

Biografia de l'autor

Jeroni Marín Surroca (Ripoll, 1973) és llicenciat i màster en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona. És autor de dos llibres sobre història social i història industrial de les conques dels rius Ter i Freser: Condicions de vida i de treball de la classe obrera i conflictivitat social al Ripollès 1900-1923, obra guardonada amb el premi Bonaplata 2006; i El ferro i la mineria al Ripollès i al Canigó. Ha publicat diversos articles i ha fet conferències i ponències sobre la industrialització i el fenomen de les colònies industrials a Catalunya.

També en l’àmbit de la cultura, ha treballat a l’Albergueria, Centre de Difusió Cultural del bisbat de Vic, i al Museu Etnogràfic de Ripoll. Ha estat comissari de l’exposició «La Bíblia, una memòria viva. Les Bíblies romàniques del Monestir de Ripoll», i membre del Consell Assessor de l’exposició «Colònies industrials» del Museu d’Història de Catalunya. Ha exercit com a conseller de Cultura del Consell Comarcal del Ripollès i és vocal del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès.

L’octubre de 2014 va publicar la seva primera novel·la, El Maltès, un thriller ambientat en terres toscanes.

Notícies d'activitats i de premsa sobre Sírius


25/04/2016
El 9 nou recomana Sírius per a la diada de Sant Jordi
El mitjà recomana la darrera novel·la negra de Jeroni Marín Surroca en l'edició especial de Sant Jordi. 
27/01/2016
El blog de literatura Tot és una mentida selecciona Sírius com un dels millors llibres del 2015
El mitjà ha elaborat una llista amb els 53 millors llibres del 2015, l'onzè dels quals és Sírus, de Jeroni Marín Surroca.
Qualifiquen l'obra com Un llibre d’agents secrets britànics molt ben escrit. Una operació del passat que caldrà tancar en el present, després de més de 25 anys. Una bona lectura”.

Podeu veure el rànquing sencer clicant aquí
30/12/2015
Quadern de mots inclou Sírius entre les lectures recomanades de 2015
Cada any a finals de desembre, Quadern de mots fa una llista de les 7 lectures recomanades de l'any en qüestió. Enguany, aquest 2015, Sírius, de Jeroni Marín, forma part d'aquesta llista. 

Podeu veure la llista sencera aquí
Podeu llegir la ressenya de Sírius aquí
30/11/2015
Directe.cat publica una elogiosa ressenya de Sírius
La darrera novel·la de Jeroni Marín Surroca està tenint molt bona acollida entre els lectors, una opinió positiva majoritària que també es veu reflectida en aquesta ressenya. El periodista Ramon Moreno afirma que "els lectors del gènere s'ho passaran d'allò més bé amb aquesta intensa novel·la, escrita amb un ritme trepidant que ens obliga a continuar llegint perquè intuïm que alguna cosa ha de succeir als propers paràgraf".

El gènere negre no està ni molt menys mort i l'autor de Sírius apunta directe a la seva essència. Com bé diu Moreno, "
Jeroni Martín ens recorda que les novel·les d'espies van ser importants fa un temps i que encara poden mantenir una vitalitat innegable. Per a això fa falta una bona història i un bon escriptor".

Si voleu llegir la ressenya sencera, cliqueu aquí
23/10/2015
Jordi Grau entrevista Jeroni Marín a TV Girona
La ciutat dels llibres de TV Girona, conduït per Jordi Grau, dedica el programa d'aquesta setmana a Jeroni Marín per parlar de la seva última novel·la, Sírius.

25 minuts de programa per conèixer a bastament aquesta obra. Per visualitzar-la, cliqueu aquí
14/10/2015
El Diari de Girona dedica la contraportada a Jeroni Marín Surroca
L'autor de Sírius i El Maltès parla en aquesta entrevista sobre les seves experiències en l'escriptura i la gènesi dels personatges i els paisatges que van inspirar les seves novel·les. L'autor posa èmfasi en la seva darrera obra, on retrata un exagent de l'MI6 que executa una venjança pendent des de la Guerra Freda. 
22/08/2015
Presentació de Sírius, de Jeroni Marín Surroca, a Planoles
L'autor del Ripollès presenta, dins els actes de la Festa Major de Planoles, la seva darrera novel·la negra, Sírius. El dissabte 22 se celebra la tarda escocesa, on una rua del grup The Mackenzies finalitzarà als jardins del Restaurant El Trill, indret escollit per dur a terme la presentació. L'autor estarà acompanyat de Jordi Mascarella, filòleg. Ambdós valoraran i donaran la seva visió de la història de Duncan MacNeil, un exagent escocès de l'MI6 amb ganes de venjança i el protagonista de Sírius
05/08/2015
El Punt Avui publica un article sobre la darrera novel·la de Jeroni Marín Surroca
El periodista Jordi Vilarrodà reconeix les virtuts de Sírius i del seu autor, Jeroni Marín Surroca, que en menys de mig any ja ha publicat dues novel·les. El periodista fa un repàs als paisatges de fons d'El Maltes, la primera obra de l'autor del Ripollès, i posa èmfasi en la lectura de Sírius

Podeu llegir l'article sencer clicant aquí
28/07/2015
Quadern de mots publica una ressenya de Sírius, de Jeroni Marín Surroca
"Amb una prosa fluida, un entramat ben lligat i amb un ritme que no decau en cap moment, en Jeroni Marín, ens ha portat una bona història d’espies. [...] Per això resulta també inevitablement la sensació d’estar llegint un bon argument per a una bona pel·lícula. Tan de bo. Una molt bona lectura.". Aquestes paraules són la conclusió de la ressenya que publica el blog de literatura Quadern de mots sobre la darrera novel·la negra de l’autor del Ripollès.
18/07/2015
Presentació de Sírius, de Jeroni Marín Surroca, a Sant Joan de les Abadesses
L'autor del Ripollès presenta per primer cop la seva darrera novel·la, Sírius. L'acte tindrà lloc als jardins del Satori Bed & Breakfast de Sant Joan de les Abadesses el dissabte 18 de juliol a les 19h. A l'acte hi intervindran la regidora de Cultura del poble, Montse Tallant, el Doctor Eudald Maideu, metge i membre de la Junta del Centre d'Estudis Comarcal del Ripollès, i l'autor. 

Sírius és una novel·la negra ambientada a Berlin i Londres. El protagonista, Duncan MacNeil, un exespia del MI6, queda vidu sobtadament. El trasbals de la mort de la seva dona el condueix a reobrir la caixa dels records i iniciar una revenja que es remunta a l’època de la Guerra Freda.

 

Jeroni Marín Surroca
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788