Història


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus

Autor: Jordi Rubió
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1




Data de publicació: 01/09/2015
ISBN: 978-84-943898-5-6
Nombre de pàgines: 388


Preu: 22,00 €

Sinopsi

Aquest llibre ens apropa a l'èxode a través dels Pirineus que es produeix a Catalunya durant l'inici de la Guerra Civil i, alhora, a les bases de la construcció del poder local durant el primer franquisme; dos elements entrelligats. La guerra i la revolució que es van desencadenar l'estiu de 1936, fruit del cop d'estat d'un sector de l'exèrcit, van provocar la fugida de milers de persones. Els Pirineus esdevenen aleshores un territori de trànsit per a tots els fugitius que escapen en solitari o amb l'ajuda de guies que, en cordades més o menys nombroses, els encaminen per les muntanyes cap a França o Andorra. Els recorreguts i les motivacions d'aquests refugiats, gent de dretes, desertors de l'exèrcit o republicans desencantats, centren l'atenció d'aquest treball. Tres etapes diferents marquen els espais d'aquest desplaçament de població: la fugida a través dels Pirineus, el sojorn en camps d'acollida a França i l'entrada a l'Espanya nacional. Un cop a la zona ocupada per les tropes franquistes, la major part dels refugiats catalans en edat militar engruixiran els batallons de voluntaris o de regulars i seran destinats a la primera línia del front de guerra. El fet d'haver lluitat voluntàriament al costat de l'exèrcit franquista els conferirà –acabada la guerra– una situació de privilegi dins dels estaments de la Dictadura. Per això, de retorn a Catalunya, molts d'ells assumiran càrrecs de responsabilitat en el nou establishment franquista.



Biografia de l'autor

Jordi Rubió va néixer el 1983 a Olot. És doctor en Història Contemporània per la Universitat de Girona (2011), màster en arxivística per la Universitat Jean Moulin de Lió (2012) i membre del Grup de Recerca i anàlisi del Món Actual (GRANMA) de la Universitat de Barcelona. Professionalment exerceix d'arxiver a França, tasca que complementa amb la recerca en dos temes: el franquisme (1939-1975) i els desplaçaments de població durant el segle XX (1914-1989).

Ha publicat diversos articles científics en revistes com Ayer i Diacronie, ha realitzat una estada de recerca a l'École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) de París (2010) i ha participat en seminaris i congressos internacionals d'entre els quals destaquen La dictadura franquista: La institucionalització d'un règim (Universitat de Barcelona, 2010), El asociacionismo de la emigración española en el exterior: significación y vinculaciones (UNED, 2012) Desplaçaments forçosos i exilis a l'Europa dels segles XX i XXI, (Universitat de Perpinyà, 2013).

És autor, junt amb Jordi Pujiula, de la monografia El franquisme publicada dins de la col·lecció dels Quaderns d'Història d'Olot (2014).

Notícies d'activitats i de premsa sobre L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus


18/07/2017
Intervenció de Jordi Rubió a la sessió Noves mirades a l'exili de 1936.
Jordi Rubió, autor de L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus, va participar en la sessió Noves mirades a l'exili de 1936 que es va  dur a terme a la Sala Pi i Sunyer de l’IEC (Barcelona).

Aquí us deixem la seva intervenció:
08/06/2016
Presentació de L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus a l'IEC
Jordi Rubió presentarà la seva obra dins la jornada "Noves mirades a l'exili català de 1936" que se celebrarà el dia 8 de juny a l'Institut d'Estudis Catalans. Entre les diverses conferències de la jornada, l'autor presentarà L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus i parlarà de la tesi que hi exposa. La conferència tindrà lloc a les 18.20h a la Sala Nicolau d’Olwer. 
13/04/2016
Arnau González ressenya L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus a la Revista de Catalunya
Arnau González Vilalta, Doctor en Història i professor del De­par­ta­ment d’Història Moderna i Contemporània de la UAB, ha escrit una ressenya a la Revista de Catalunya sobre l'obra de Jordi Rubió, L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus.

González remarca que l'estudi de Rubió haurà de condicionar els estudis posteriors i que obre alguna porta a més interrogants, com ara la referència als exiliats del POUM i la CNT arran dels Fets de Maig de 1937.


 
07/03/2016
La Revista de Girona parla sobre L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus
Gerard Buxeda escriu una breu ressenya a la Revista de Girona sobre L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus. 

"De vegades l’actualitat pot donar un nou sentit a un llibre escrit en unes circumstàncies diferents. Aquest és el cas de L’èxode català de 1936 a través del
Pirineus
, de Jordi Rubió. Fruit d’una recerca de tres anys culminada amb la lectura de la tesi el 2011 i publicat el 2015, la crisi dels refugiats dóna una nova perspectiva a l’estudi dels catalans que es van veure obligats a marxar de Catalunya a través dels Pirineus."
Podeu llegir la ressenya sencera aquí

 
12/01/2016
La revista L'Avenç recomana la lectura de L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus 
El número de gener de 2016 de L'Avenç presenta en la seccció L'aparador l'obra de Jordi Rubió, basada en la seva tesi doctoral. 
01/12/2015
La revista Sonograma dedica una ressenya a L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus
Núria Serra, de la revista Sonograma, ha publicat una ressenya sobre l'obra de Jordi Rubió, L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus.

Podeu llegir-la aquí
17/11/2015
Nova entrada al bloc. Entrevista a Jordi Rubió
A l'entrada del bloc d'aquesta setmana hi trobareu l'entrevista que va fer la Librería de Cazarabet a Jordi Rubió, autor de L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus.

Podeu llegir-la aquí
30/10/2015
La veu del País Valencià, diari digital, es fa ressò de L'èxode català de 1936 a través dels Prineus
El diari digital La veu del País Valencià s'ha fet ressò de la publicació de L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus.

D'aquesta manera, el diari ha compartit al seu web l'entrevista que va dedicar fa uns dies La librería de Cazarabet a Jordi Rubió, l'autor del llibre. 

Podeu llegir-la aquí
 
23/10/2015
La librería de Cazarabet conversa amb Jordi Rubió
Jordi Rubió, autor de L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus és entrevistat amb profunditat a La librería de Cazarabet.

En aquesta conversa, Rubió explica per què va decidir estudiar aquest tema, per què utilitza la paraula "èxode" i no "exili", quins van ser els integrants d'aquest èxode... En definitiva, una entrevista a fons que val la pena llegir. Ho podeu fer clicant aquí
 
14/10/2015
Olot Televisió entrevista Jordi Rubió
El programa MAC Exprés d'Olot Televisió ha entrevistat aquesta setmana l'historiador olotí Jordi Rubió, autor de l'Èxode català de 1936 a través dels Pirineus. 

En aquesta entrevista, Rubió resumeix els aspectes principals de la seva obra. Escolteu-la íntegrament clicant aquí (a partir del minut 16:15)
07/10/2015
El Punt Avui i el Diari de Girona es fan ressò de la presentació de L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus a la Llibreria 22
Ambdós mitjans posen èmfasi en l'especificitat del llibre, centrat en l'èxode després del cop d'estat militar del 1936, a diferència de la majoria de publicacions fetes fins ara sobre el tema, que se centraven en l'èxode durant i després de la Guerra Civil. 

Podeu llegir les notícia d'El Punt Avui clicant aquí; i la del Diari de Girona, clicant aquí
05/10/2015
Presentació de L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus a Girona
La Llibreria 22 acull la presentació de la darrera obra de l'autor olotí Jordi Rubió. Arnau Gonzalez Vilalta, professor d'Història de la UAB i un referent en temes relacionats amb la Catalunya d'entreguerres, col·labora com a presentador i, juntament amb l'autor explicarà la importància d'aquest estudi que analitza uns fets històrics fins ara inèdits en la historiografia catalana. 
L’acte tindrà lloc a les 20h. 
04/10/2015
Presentació de L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus a la Fira LiberisLiber de Besalú
El diumenge 4 d'octubre, a les 12:30, a l'escenari Gros de la fira LiberisLiber de Besalú, tindrà lloc la presentació de L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus, de l'historiador olotí Jordi Rubió.

Si voleu saber-ne més, cliqueu aquí
01/10/2015
Presentació de L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus a Barcelona
La llibreria La impossible acull la presentació de la darrera obra de l'autor olotí Jordi Rubió. Oriol Dueñas, professor d'Història Contemporània a la UB, col·labora com a presentador i, juntament amb l'autor, explicarà la importància d'aquest estudi que analitza uns fets històrics fins ara inèdits en la historiografia catalana. 

L’acte tindrà lloc a les 19h i finalitzarà amb una copa de vi per a tots els assistents, gentilesa de la llibreria. 
 
30/09/2015
Ràdio Olot es fa ressò de la publicació de L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus

En l'informatiu migdia d'aquest dimarts, Ràdio Olot ha informat sobre la presentació del llibre a Olot mitjançant un tall de veu de l'autor Jordi Rubió.

Si voleu escoltar-ho, feu clic aquí
29/09/2015
Presentació de L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus a Olot
Jordi Rubió, l'autor, juntament amb Juli Clavijo, doctor en Història Contemporània i autor d'una tesi sobre els refugiats acollits a Catalunya durant la Guerra Civil, presentarà l'obra històrica a Can Trincheria, d'Olot. L'acte tindrà lloc a les 19h. 

L'obra analitza un tema oblidat: documenta per primera vegada la fugida provocada pels fets bèl·lics de 1936.


 
28/09/2015
El diari Bondia Andorra recomana la lectura de L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus
En aquest article, Andrés Luengo es fa ressó de l'aparició de L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus, de Jordi Rubió, i en recomana la seva lectura perquè diu, textualment:"Llum, més llum, diuen que van ser les últimes paraules de Goethe; doncs això és exactament el que fa aquest llibre imprescindible: aportar una mica de llum, més llum, en un episodi fins ara fosc com una mala cosa. No se’l perdin."

Així doncs, aquesta obra aporta una mica de llum en un tema pràcticament inèdit en la nostra historiografia, a diferència del que passa amb l'exili de 1939. 

Si voleu llegir l'article sencer, podeu clicar aquí

 
15/09/2015
Nació Digital de la Garrotxa es fa ressò de la publicació de L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus, de Jordi Rubió
NacióLaGarrotxa.cat fa incís en l'obra de l'autor olotí, que "repassa la història de tots aquells que van fugir cap a França en esclatar la Guerra Civil el 1936 i que després van tornar a travessar la frontera per incorporar-se a la lluita des del bàndol franquista", en paraules del mateix mitjà. 

Aquesta obra se centra en un tema inèdit fins ara en la historiografia catalana.

Aquí podeu llegir la notícia.  

Jordi Rubió
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788