Assaig


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

Dràcula. La novel·la i la llegenda

Autor: Clive Leatherdale
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1


Traductor: Albert Beteta Mas

Data de publicació: 01/09/2015
ISBN: 978-84-943898-6-3
Nombre de pàgines: 352


Preu: 20,00 €

Sinopsi

La popular figura del comte Dràcula ha esdevingut essencial en l'imaginari popular. Aquest destacable assaig del doctor Leatherdale comença amb una recerca exhaustiva de la presència del vampir dins el folklore i la literatura occidentals. El seu llibre també ressegueix la trajectòria biogràfica de Bram Stoker i posa a debat els orígens de la seva obra més reconeguda.

La part central del treball és dedicat a analitzar la novel·la i la llegenda de Dràcula en cinc perspectives. Així, Leatherdale explora, d'una banda, el poderós simbolisme sexual de l'obra, posant èmfasi en els matisos freudians que s'hi entreveuen. Seguidament, la novel·la és valorada com una paròdia cristiana i un mite modelat pel tarot i el Sant Greal. Finalment, l'autor enfoca l'obra com una crònica social i política de l'època.

Tant per als estudiants com per als lectors en general, aquesta edició de Dràcula. La novel·la i la llegenda de Clive Leatherdale pot esdevenir una eina clau per entendre i contextualitzar el mite cultural del personatge d'Stoker.Biografia de l'autor

Clive Leatherdale va néixer a Londres l'any 1949. És autor, professor i editor. Ha visitat gran part del món i ha viscut a la Xina, Corea i, sobretot, l'Aràbia Saudita, països sobre els quals ha escrit diverses històries i llibres de viatges. És doctor en Història d'Aràbia i un expert internacional en la figura de Dràcula.

D'entre les seves nombroses publicacions sobre el tema, en destaquen: The Origins of Dracula en la qual examina les fonts originals de Bram Stoker; Dracula Unearthed, edició anotada de la novel·la i The Jewel of Seven Stars, una reedició revisada d'aquesta altra obra d'Stoker. 

Dracula: The Novel and the Legend, ara editada en català, ha estat traduïda prèviament a diversos idiomes i és un text recomanat com a lectura en facultats de lletres de moltes universitats europees.

 

Notícies d'activitats i de premsa sobre Dràcula. La novel·la i la llegenda


10/10/2016
Carles Montpart ressenya Dràcula. La novel·la i la llegenda
Al número d'aquest mes de la revista cultura La Tortuga Avui hi apareix un complet i interessant article sobre la figura de Dràcula i els vampirs en el qual es parla a bastament de l'obra de Leatherdale, Dràcula. La novel·la i la llegenda. L'article el signa el filòleg Carles Montpart Tura.

Podeu llegir l'article aquí (a partir de la pàgina 14)
06/05/2016
Jordi Ardanuy ressenya Dràcula. La novel·la i la llegenda a la revista L'Upir
L'Upir, la revista electrònica trimestral en PDF de Cercle-V, ha publicat una ressenya de Dràcula. La novel·la i la llegenda de la mà de Jordi Ardanuy. 

L'Upir és una revista d'orientació científica, centrada especialment en qüestions de folklore, tot i que accepta col·laboracions sobre filologia, literatura, cinematografia, medicina, criminologia, etc. 

Podeu llegir l'article sencer aquí 
18/04/2016
El blog La teiera ressenya Dràcula. La novel·la i la llegenda
En el marc de les activitats de Sant Jordi del centre de recerca i difusió del patrimoni etnològic i el patrimoni històric La Carrutxa, a Reus, es va fer una conferència titulada Vampirs, en la qual es va parlar de l'obra de Clive Leatherdale, Dràcula. La novel·la i la llegenda. 

Amb motiu de l'ocasió, Salvador Palomar n'ha fet una ressenya al blog La teiera. 
Podeu llegir-la aquí

 
21/03/2016
El Punt Avui ressenya Dràcula. La novel·la i la llegenda
L'escriptor Xavier Coromina ha fet una ressenya de Dràcula. La novel·la i la llegenda al suplement de Cultura del diari El Punt Avui.

Podeu llegir-la aquí
11/02/2016
Sàpiens recomana Dràcula. La novel·la i la llegenda
L'edició d'aquesta mes de febrer de la revista Sàpiens recomana la lectura de Dràcula. La novel·la i la llegenda, obra de referència sobre la figura del comte Dràcula i, en especial, sobre el text de Bram Stoker. El text és del britànic Clive Leatherdale i la traducció al català ha estat feta per Albert Beteta. 
01/02/2016
Entrevista a Albert Beteta, traductor de Dràcula. La novel·la i la llegenda
El blog del periodista jubilat Valentí Fainé, publica una entrevista al traductor de Dràcula. La novel·la i la llegenda, Albert Beteta Mas.
En l'entrevista, Beteta parla sobre el procés de traducció, fa un anàlisi profund del llibre i ens informa que està treballant en la traducció de l'obra a la llengua castellana. 
Podeu llegir l'entrevista sencera aquí
01/02/2016
El blog El meu raconet ressenya Dràcula, la novel·la i la llegenda
"Quan l´Albert Beteta es va posar en contacte amb mi per oferir-me llegir i ressenyar aquest llibre, vaig fer un bot mentre llegia el mail. Si aneu seguint El meu raconet sabreu que sóc una gran fan del vampir literari, en especial del Dràcula original, i que em vaig inspirar en aquest llibre per fer la meva tesina i projecte de tesi. Doncs bé, una de les obres que em van ajudar en aquells processos va ser justament Dracula, the Novel and the Legend, de Clive Leatherdale. M’estaven oferint la possibilitat de donar la meva opinió d’aquest llibre en català! Com no podia acceptar? Al cap de pocs dies de dir que sí, tenia l’exemplar a les meves mans, juntament amb una preciosa carta de l´Editorial Gregal." 

Així comença la ressenya de Maria Mercè Samper, autora del blog El meu raconet, que podeu llegir íntegrament fent clic aquí
01/02/2016
El blog El Biblionauta ressenya Dràcula. La novel·la i la llegenda
“Pensant que llegiria una hagiografia, m’he trobat gratament sorprès per un llibre autèntic i crític, de mirada lúcida i desmitificadora". Daniel Genís ressenya l'assaig sobre el mite de Dràcula, escrit per Clive Leatherdale i traduït al català per Albert Bateta i Mas. La ressenya incideix en cada part de l’obra, dividida per temàtiques.

Si voleu llegir-la sencera, cliqueu aquí
 
19/10/2015
El Núvol, diari digital de cultura, publica una ressenya de Miquel Codony sobre Dràcula. La novel·la i la llegenda
Miquel Codony publica una acurada ressenya sobre Dràcula. La novel·la i la llegenda en la que destaca el valor d'aquesta obra com a referent en l'estudi de la figura del comte Dràcula i felicita la nostra editorial per la publicació d'aquest llibre:

"Tot plegat, l’aparició d’aquest treball, llibre de referència amb tres edicions internacionals, és una molt bona notícia [...]. Des de Fantàstik donem la benvinguda a aquest tipus d’iniciatives i esperem sincerament que es repeteixin sovint. 

Per llegir la ressenya sencera, cliqueu aquí
05/10/2015
La finestra indiscreta, de Catalunya Ràdio, parla de Dràcula. La novel·la i la llegenda
El passat divendres, Alfons Gorina va dedicar la seva secció al programa La finestra indiscreta, de Catalunya Ràdio, a parlar sobre l'assaig de Clive Leatherdale, Dràcula. La novel·la i la llegenda. 

Per fer-ho, Gorina va entrevistar David Estrada, escriptor, antropòleg i professor de Filologia Anglesa la Universitat de Girona, qui ja havia presentat el llibre anteriorment a La Setmana del Llibre en Català.

Podeu escoltar l'entrevista sencera aquí
22/09/2015
La revista L'Alzina de Palau-solità i Plegamans es fa ressó de la publicació de Dràcula. La novel·la i la llegenda
La revista L'Alzina de Palau-solità i Plegamans, poble natal del traductor de l'obra, Albert Beteta Mas, es fa ressó de la publicació de l'obra i de la presentació que se'n va fer durant La Setmana del Llibre en Català. 

La revista destaca principalment la feina feta per Beteta, i ho fa amb les paraules de David Estrada: «[la traducció] té el gran mèrit de ser tan fluïda que sembla invisible».


Per llegir l'article sencer, cliqueu aquí
14/09/2015
El web Fantàstik ressenya Dràcula. La novel·la i la llegenda

Codony, l'autor de la ressenya, esmenta la importància que ha adquirit la figura de Dràcula amb el pas del temps; enumera tots els temes que toca l'assaig de Leatherdale: "el simbolisme dels seus personatges, una lectura del subtext sexual, l’anàlisi psicoanalítica, una crítica des del punt de vista de la religió, una lectura basada en la tradició de les cartes del Tarot i l’ocultisme i, finalment, una anàlisi política i sociològica del llibre; i, finalment, fa una ferma recomanació de la lectura d'aquest llibre d'assaig.

Podeu llegir la ressenya sencera aquí

 
09/09/2015
Palau Informatiu publica un text d'Albert Beteta, en el qual recomana la lectura de Dràcula. La novel·la i la llegenda
El traductor de l'obra de Clive Leatherdale explica en aquest article els motius que el van impulsar a traduir-la, així com també ens recomana l'obra. En les seves paraules: "tant si heu llegit Dràcula com si encara no ho heu fet, si us agraden les lletres i teniu curiositat per saber el perquè de les coses pel que fa a Dràcula i als vampirs mitològics, el llibre no us defraudarà". 

Podeu llegir el text sencer clicant aquí
08/09/2015
El web Fantàstik, especialitzat en literatura fantàstica, recomana la lectura de Dràcula. La novel·la i la llegenda
En el marc de La Setmana del Llibre en Català, el web Fantàstik proposa un itinerari pels amants de la literatura fantàstica. Entre les recomanacions, hi apareix l'últim assaig publicat per la nostra editorial: Dràcula. La novel·la i la llegend:
 
  • Editorial Gregal: d’aquesta editorial us recomanem molt un llibre que acaba de sortir i del qual en parlarem ben aviat: Dràcula, la novel·la i la llegenda de Clive Leatherdale. És un assaig, però la seva relació amb el fantàstic és evident. L’hem llegit i us el recomanem: caseta 30.
 Podeu veure la notícia sencera clicant aquí
07/09/2015
Presentació de Dràcula. La novel·la i la llegenda a La Setmana del Llibre en Català
David Estrada, escriptor, antropòleg i professor de Filologia Anglesa a la Universitat de Girona, juntament amb Albert Beteta, el traductor de l'obra, presenten l'assaig de Clive Leatherdale editat en català per Editorial Gregal, Dràcula. La novel·la i la llegenda.
L'acte tindrà lloc a la Plaça de la Paraula a les 18:15h, dins les activitats de La Setmana del Llibre en Català. 

Recordeu que podeu trobar l'Editorial Gregal a la caseta número 30 de la fira. 

Clive Leatherdale
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788