Assaig


Calendari d'activitats
Cistella / Cesta

Editorial Gregal. CATALÀ
Àlbums il·lustrats
Assaig
Contes i relats
Cultura popular
He mirat aquesta terra
Història
Narrativa juvenil
Novel·la
Novel·la negra
Poesia
Testimonis
Tots som únics

Editorial Gregal. CASTELLANO
Álbum ilustrado
Ensayo
He mirat aquesta terra
Historia
Narrativa
Narrativa juvenil
Novela
Novela negra
Poesía
Testimonios
Todos somos únicos

El desert i altres palpitacions del nou segle

Autor: Enric Balaguer
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1
Data de publicació: 30/08/2016
ISBN: 978-84-945648-2-6
Nombre de pàgines: 200


Preu: 18,00 €

Sinopsi

Els setze assajos que formen aquestes «palpitacions» són textos que han sorgit amb impulsos successius i, tot i ser independents, participen d’una curiositat que els unifica. Naixen d’interrogar el nostre present.

Massa sovint, el capitalisme liberal que ens envolta, més que una ideologia que promou la independència i la llibertat, esdevé un mapa totalitari i, com més va, més s’entesta a negar el sorgiment de quelcom alternatiu. Cal que ens preguntem vertaderament, vivim a una passa de l’abisme? Les llengües minoritzades són a punt de ser eliminades? El llenguatge perd força i energia? El món de la imatge dilueix les consciències? Assistim a una vertadera desalfabetització? El desprestigi de les humanitats és irreversible? Els canvis en l’esfera sexual i afectiva ens instal·len en una nova fase històrica?

Al llibre, hi batega també la reflexió sobre la memòria històrica i sobre el mal –un tema que ens encara amb una imatge inquietant de la condició humana. Com també el de la solidaritat i els seus límits o la violència i la globalització... Vet ací algunes de les «palpitacions» que l’autor aborda d’una manera oberta, suggeridora i, sobretot, defugint els tòpics. Tots els textos són inèdits i han estat concebuts per confluir en aquest llibre.Biografia de l'autor

Enric Balaguer (1959) és professor de literatura de la Universitat d’Alacant i assagista. A banda de la seua tasca docent, en l’actualitat dirigeix la càtedra Antoni Miró d’Art Contemporani de la Universitat d’Alacant.

Dels llibres que ha publicat, en cal destacar: Paper reciclat, 1995; Ressonàncies Orientals. (Budisme, taoisme i literatura), 1999; Fulls de ruta, 2002, i Contra la modernitat i altres quimeres. Nou assaigs sobre el segle XX, 2002.

Amb La totalitat impossible, 2006, va emprendre un repàs sobre aspectes crucials del món dels nostres dies, el qual seguirà a La vulgaritat i altres tribulacions dels nostres dies (Sis aproximacions al present), 2010, i a Constel·lacions postmodernes, 2015.

 

Notícies d'activitats i de premsa sobre El desert i altres palpitacions del nou segle


28/11/2018
Caràcters publica una ressenya d'El desert i altres palpitacions del nou segle
La revista Caràcters publica una ressenya del llibre d'Enric Balaguer, El desert i altres palpitacions del nou segle, en un dels seus darrers números. Aquest és un llibre en el qual l'autor s'ofereix com a acompanyant d'un procés de reflexió que té a veure amb qüestions humanes i que preocupen a tothom.

Podeu descarregar-vos la ressenya tot seguit.
23/03/2017
El Trapezi ressenya El desert i altres palpitacions del nou segle.
El blog literari El Trapezi ressenya l'última obra d'Enric Balaguer, El desert i altres palpitacions del nou segle.

Begonya Mezquita comenta que Balaguer presenta la seva col·lecció particular de batecs de l'ara i de l'aquí, les tribulacions dels temps que corren, i ho fa de manera viva i suggeridora. És l'herència dels nostres savis, el mestratge del qui ens han precedit, l'empremta dels qui ens han guiat per la senda ampla, enriquidora del coneixement i l'afany per la descoberta.

Finalment Mezquita destaca que el discurs literari del mestre contribueix a la creació de l'oasis necessari; fa imprescindible la validesa de la paraula sense escarafalls, en veu baixa diríem, que serveix d'ajuda en la travessia del desert, en el recorregut de la nostra caiguda sense ales.

Podeu accedir a la ressenya entrant aquí.

 
23/02/2017
Manuel Lillo, de la revista El Temps, ressenya El desert i altres palpitacions del nou segle, d'Enric Balaguer.
Manuel Lillo, periodista de la revista El Temps, ressenya l'última obra d'Enric Balaguer, El desert i altres palpitacions del nou segle.

Lillo comenta que, en aquest llibre, Enric Balaguer tendeix a parlar de la manca de reflexió en una societat configurada, precisament, per abandonar aquest exercici. 
Manuel Lillo també destaca que Balaguer planteja reflexions com a vacuna contra l'imperi de la immediatesa, que ridiculitza tot aquell que vol anar més enllà quan adquireix un costum abandonat que atempta contra els que s'aprofiten d'una alienació fabricada amb mecanismes de fugacitat i eviten les reflexions que alimenten l'esperit crític.

Podeu llegir la ressenya sencera entrant aquí.
 
03/01/2017
Blog | Àlex Broch presenta El desert i altres palpitacions del nou segle
Des de Gregal desitgem que hàgiu tingut unes bones festes de Nadal i que aquest 2017 us porti felicitat i lectures. Nosaltres volem obrir l'any amb un escrit del crític literari i professor universitari, Àlex Broch sobre l'assaig d'Enric Balaguer, El desert i altres palpitacions del nou segle. En aquesta obra, Balaguer recull setze textos independents en forma d'assaig que han sorgit amb impulsos successius d'interrogar el nostre present.

Podeu llegir l'entrada al blog aquí
03/01/2017
Enric Balaguer, autor de El desert i altres palpitacions del nou segle, parla de Tempus Fugit al seu blog.
L'autor de El desert i altres palpitacions del nou segle, Enric Balaguer, ha dedicat una nova entrada del seu blog a Tempus Fugit, de Joaquim Pijoan.

Balaguer esmenta que Pijoan realitza un exercici autobiogràfic i aborda un grapat d'anys d'infantesa durant la dècada dels cinquanta. 
L'autor comenta també que a l'obra sura un aire que sense ser purament nostàlgic, d'antuvi, impregna el relat de reconstrucció fidel d'un passat i busca indagar els seus trets essencials.

Podeu llegir l'entrada del blog entrant aquí.

 
03/01/2017
Presentació de El desert i altres palpitacions del nou segle d'Enric Balaguer a la Casa de Cultura de Castalla (Alacant)
El 16 de desembre va tenir lloc la presentació de l'obra El desert i altres palpitacions del nou segle d'Enric Balaguer a la Casa de Cultura de Castalla (Alacant).
Durant la presentació van intervenir la Irene Mira com a ponent, el mateix Enric Balaguer i vam comptar amb la intervenció musical per part de l'Alba Asensi.

 
16/12/2016
Presentació El desert i altres palpitacions del nou segle
Presentació de El desert i altres palpitacions del nou segle a càrrec d'Irene Mira a les 20h a Casa de Cultura de Castalla (Alacant). Durant l'acte intervindran l'autor, Enric Balaguer, i l'Alba Asensi interpretant peces musicals amb l'arpa.
07/12/2016
Vídeo presentació de l'obra El desert i altres palpitacions del nou segle
Aquí teniu el vídeo sobre la presentació que va tenir lloc a la llibreria 80 Mundos d'Alacant.


https://www.youtube.com/watch?v=I3-O-XwsyM8&t=4s
 
05/12/2016
La revista Nabius ressenya El desert i altres palpitacions del nou segle
El crític literari Àlex Broch destaca l'estil i l'obra de l'autor Enric Balaguer, autor de El desert i altres palpitacions del nou segle, en la ressenya que fa per la revista Nabius.
Broch subratlla que "el desert és vist i presentat com un espai metafísic i espiritual en què la solitud de l'espai situa la persona humana davant d'ella mateixa, una mirada interior, una actitud per afrontar la mirada exterior que ens porta a la societat".


 
28/11/2016
Joan Garí parla d'El desert i altres palpitacions del nou segle en el seu blog
L'escriptor i periodista Joan Garí ha escrit un text al seu blog en el qual parla de l'última obra de Balaguer i reflexiona sobre dos assajos, "El magnetisme del desert" i "Els escriptors i les cases".
"Els escriptors necessitem una casa perquè la soledat requereix una logística. I després hi ha l'eternitat allà a fora. Balaguer en diu 
desert i m'agrada: això és el més semblant que trobaríem ara al mite kavafià d'Ítaca, aquesta illa de què contínuament estem eixint i a què contínuament estem arribant. El desert ben entès és un espill del nostre interior: cal anar-hi per descobrir plecs del nostre esperit a què no havíem tingut accés."
Podeu llegir l'article sencer aquí


 
28/11/2016
Josep Manuel San Abdón ressenya El desert i altres palpitacions del nou segle
L'escriptor i crític literari de Benicarló ha ressenyat l'obra de Balaguer pels mitjà digital 3x4 i pel diari La veu de Benicarló. 

"Una característica d’aquest llibre, és que cada assaig va acompanyat de la bibliografia que s’ha utilitzat per a escriure’l, i, a més, sovint, estimula a la lectura dels llibres a què es fa referència. El desert i altres palpitacions del nou segle és un llibre que ens convida a la reflexió, a la lectura i a la vida pausada, antídots necessaris per fer front a una societat mercantilitzada, deshumanitzada i banal. Un llibre absolutament necessari."

Podeu llegir l'article sencer aquí 
24/11/2016
Presentació d'El desert i altres palpitacions del nou segle a Alcoi
Enric Balaguer presenta el seu recull d'assajos sobre diverses qüestions del nostre temps al Club d'Amics de la UNESCO d'Alcoi. L'acte tindrà lloc el dijous 24 de novembre, a les 19.30h. L'autor estarà acompanyat de Sandra Obiols, professora de Sociologia de la Universitat de València.  
22/11/2016
Eldiario.es ressenya El desert i altres palpitacions del nou segle
Francesc Calafat, autor del pròleg, ressenya i recomana el llibre d'Enric Balaguer en aquest mitjà digital.

"En un recull d’aquesta mena els graus d’intensitat i qualitat són variables. El to habitual d’ El desert i altres palpitacions del nou segle és força satisfactori. La virtut de l’art assagístic d’Enric Balaguer és que fa servir una prosa eficaç, àgil, sense gestualització de musculatura erudita, amb la voluntat de subratllar el nervi vital i artístic dels temes i de les obres de què parla. Són papers llegidors, dirigits no tant a experts –que també– com a lectors preocupats i encuriosits en les palpitacions que afecten el nostre temps i les nostres vides." 

Podeu llegir l'article sencer aquí
22/11/2016
Joan Borja recomana El desert i altres palpitacions del nou segle a Alicante Plaza
Amb motiu de la presentació a la llibreria 80 mundos d'Alacant, el mitjà Alicante Plaza ha ressenyat el llibre de Balaguer.


Podeu llegir l'article sencer aquí 
22/11/2016
Teresa Costa-Gramunt ressenya El desert i altres palpitacions del nou segle
L'article, publicat a Eix diari, repassa els diferents temes dels quals tracta Balaguer en la seva obra.  

"Els setze assajos d’Enric Balaguer són fruit de l’observació atenta d’una realitat tan canviant com la nostra. La velocitat amb què es produeixen els canvis és colossal, a penes tenim temps de digerir-los. És per aquest motiu que també avui més que mai sigui necessari aturar-se i pensar en amplitud i  profunditat sobre els fenòmens, les ‘palpitacions’ de la nostra realitat que ens interroguen. El món globalitzat ens situa en un panorama i en una convivència en què tot s’esdevé en temps present i de forma ben accelerada. Així ens trobem amb la sensació que no podem abastar el món com tampoc el podem ignorar. La reflexió, doncs, es fa necessària ja no només per fam intel.lectual d’entendre la realitat sinó per poder ser operatius davant els reptes quotidians."

Podeu llegir-lo aquí
18/11/2016
Ara Multimèdia entrevista Enric Balaguer
L'escriptor Francesc Gisbert ha entrevistar Balaguer per al mitjà alcoià amb motiu de la presentació del llibre El desert i altres palpitacions del nou segle que tindrà lloc el proper dijous 24 de novembres a les 19.30h al Club d'Amics de la UNESCO. 

Podeu llegir l'entrevista sencera aquí
27/10/2016
El diari La verdad publica un article sobre El desert i altres palpitacions del nou segle
El mitjà valencià es fa ressò de l'obra amb motiu de la presentació que s'ha celebrat a la llibreria Ochenta Mundos d'Alacant. L'article recull diverses declaracions d'Enric Balaguer realitzades durant l'acte que perfilen el contingut del llibre i donen algunes pinzellades de la visió de l'autor sobre diverses qüestions fonamentals del nostre temps.

Podeu llegir l'article clicant aquí
26/10/2016
Presentació d'El desert i altres palpitacions del nou segle a Alacant
Enric Balaguer presentarà el seu recull de setze petits assajos sobre qüestions diverses del nostre temps el dimecres 26 d'octubre a les 20h a la Llibrería 80 Mundos d'Alacant. L'autor estarà acompanyat de Joan Borja, professor de la Facultat d'Educació, director de publicacions de l'Institut Juan-Gil Albert de la Diputació d'Alacant i escriptor. 
22/10/2016
Presentació d'El desert i altres palpitacions del nou segle a la fira literària Plaça del Llibre de València
Enric Balaguer presenta el seu recull de setze petits assajos el dissabte 22 d'octubre a les 12.15h, a la fira Plaça del Llibre de València. A més de l'autor, intervindrà a la presentació l'escriptor i crític literari Francesc Calafat. 
18/10/2016
Núvol publica un article sobre El desert i altres palpitacions del nou segle
Agustí Pons posa èmfasi en la particularitat de l'última publicació d'Enric Balaguer, el recull d'assajos El desert i altres palpitacions del nou segle. Segons apunta el periodista, l'excepcionalitat d'aquesta obra rau sobretot en les connexions interdisciplinàries entre els assajos que la composen. També destaca la mirada serena de l'autor, que intenta escapar de les lamentacions tan presents en la societat actual, i elogia les referències contínues dins el text a filòsofs, novel·listes, poetes, cineastes, etc., com ara W.H.Auden i Vattimo, Horaci i Jean Paul Sartre,  Mc. Luhan i Ferran de Pol,  de Georges Steiner,  Bertolucci i David Lean, entre d'altres. 

Podeu llegir l'article sencer clicant aquí
08/09/2016
Presentació d'El desert i altres palpitacions del nou segle a Barcelona
Enric Balaguer presentarà el seu llibre d'assaig acompanyat de l'escriptor i crític literari Àlex Broch. L'acte tindrà lloc el dijous 8 de setembre, a les 19h a la Llibreria Claret de Barcelona. 

L’obra és un recull de setze petits assajos que giren entorn a qüestions inquietants del nostre present, com ara la desalfabetització de la societat, el mercantilisme, la sexualitat, la creació literària...

 

Enric Balaguer
Editorial Gregal |
Apartat de correus 26
17412 Maçanet de la Selva
Dades fiscals:
Terracel SCP | NIF: J55058788